„Suntem încântați că putem conta pe o astfel de persoană”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, referindu-se la profesorul Christian Drosten.

Drosten s-a născut în regiunea Emsland din nord-vestul Germaniei și este fiul unui agricultor. După ce a studiat medicina, a lucrat la Hamburg la Institutul Bernhard Nocht pentru Medicină Tropicală, renumit pe plan internațional, unde a creat primul test SARS în 2003. În 2007 a fost numit director al institutului din Bonn, iar în 2017 a plecat la spitalul Charité din Berlin.

În cadrul intervenţiilor sale, el își subliniază independența, deoarece meseria sa nu depinde de nicio funcție politică. El spune că se bazează pe „puterea academică” conferită de poziția de profesor titular pe viață, iar acest lucru îi permite „să tragă concluzii foarte repede”.

De la începutul anului, Drosten recunoaște că a aflat multe despre Covid-19. „Să spunem că curba de învățare a fost abruptă”, spune el. El transmite zilnic noile cunoștințe în țară într-un podcast de jumătate de oră și a recunoscut erori și a făcut corecții în anumite puncte, întotdeauna în mod public.

„Nu m-am gândit că era necesar”, a spus el recent, după ce și-a schimbat părerea cu privire la închiderea școlilor, pe care inițial a privit-o cu scepticism.

Motivul pentru care în Germania avem mult mai puține decese decât în Italia sau Spania„, răspunde el, „are legătură cu numărul de diagnostice de laborator pe care le facem aici, cu numărul de teste PCR care ne permit să tratăm pacienți în prima săptămână de infecție, atunci când virusul poate fi combătut cu succes”.

Cele 200.000 de teste pe care Germania le efectuează zilnic, conform dispozițiilor sale, împreună cu disponibilitatea paturilor UCI dotate cu ventilatoare, permit acestei țări să treacă prin criză cu un mai mic de victime.

 

PAGINA ANTERIOARA