Virgil Popescu, ministrul Energiei, despre liberalizarea pieţei energiei electrice. La ce să aştepte românii de la 1 ianuarie 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit la RFI despre liberalizarea pieţei energiei electrice care începe de la 1 ianuarie 2021.

În contextul în care începând de mâine începe liberalizarea pieţei energiei electrice, unde  consumatorii trebuie să-şi schimbe tipul de contract pentru a nu plăti mai mult dacă nu optează pentru un furnizor din piaţă concurenţială, ministrul Energiei a făcut câteva lămuriri.

Virgil Popescu: „Da, începând de mâine practic, 1 ianuarie 2021, liberalizarea energiei electrice începe. La 1 ianuarie 2020 a intrat în vigoare regulamentul european care obliga practic acest lucru (...). Dar, eu cred că mediatizarea din ultima săptămână, mediatizarea care va fi în cursul lunii ianuarie şi faptul că s-a prelungit până la sfârşitul lunii ianuarie perioada de optare pentru un client din piaţă, alegerea unui furnizor din piaţa concureţială, cred că ne va permite să vedem exact şi cum va funţiona această liberalizare...”,a mai spus Virgil Popescu.

Întrebat de realizator, ce opţiuni are dacă va interveni sau nu legilativ, ministrul a răspuns: „Am tot stat în ultima săptămână să ne gândim ca minister, ca guvern, ce putem face pentru acest lucru, dar pârghiile noastre sunt limitate, sunt doar legislative, nu sunt de altă natură, nu supraveghem noi ca minister piaţa. Am şi sesizat de altfel Consiliul Concurenţei în urmă cu două zile tocmai pentru a verifica modul de alcătuire a preţului pentru serviciul universal. Servicul universal, ce trebuie să ştie toţi românii, este servciul care preia automat toţi clienţii care nu au contract pe piaţa concurenţială, dar aceştia trebuie să fie o excepţie, şi nu o regulă. Trebuie să fie o excepţie de genul am un furnizor, a dat faliment, nu mai îmi furnizeză energie electrică, nu pot să rămân fără energie electrică, trec într-un serviciu universal care să mă preia până îmi găsesc un alt furnizor. Aşa a fost gândit serviciul universal, cu acest serviciu universal aşa gândit, acum este abuzat de către furnizori. Practic au preluat excepţia ca regulă, automat au preluat toţi clienţii din piaţa reglementată la serviciul universal care este mai scump şi acum aşteaptă ca clienţii, ca românii, să opteze pentru un furnizor în piaţa concurenţială”, a explicat ministrul Energiei.

Şi continuă: „Aici putem interveni noi, aici ne gândim să vedem dacă va fi cazul ca să lăsăm serviciul universal ca excepţie, şi nu ca regulă şi să intervenim legislativ printr-o ordonanţă de urgenţă prin care automat toți clienții din piața reglementată trec la furnizorul tradițional cu care aveau curent, cu care aveau contract, dar în piața concurențială care este mai /ieftină”, a subliniat ministrul.

Ce spune Virgil Popescu cu privire la varianta unei amânări a acestei liberalizări

Virgil Popescu: Nu, nu cred că este o soluție în amânarea, cum am văzut că circulă pe piaţă, amânarea cu șase luni a liberalizării pentru că după şase luni va fi exact (...). Mai degrabă putem eventual prelungi termenul de optare, dar nu de amânare a liberalizării. Suntem un stat european, care ne-am angajat cu 1 ianuarie să facem această eliberalizare și o vom face cu 1 ianuarie. Nu mă gândesc și nu ne gândim că vom amâna această liberalizare”, a concluzionat ministrul Energiei, completând: Prelungirea acestei perioade, eventual de 31 ianuarie, poate să fie până la 31 martie de căutarea unui furnizor pe piața concurențială”.

Întrebat de realizazor dacă această decizie ține de guvern, de ANRE sau de altcineva, Virgil Popescu a explicat: În mod normal ţine de ANRE. Această decizie dânşii au stabilit, ei au stabilit această dată de 31 ianuarie, dar dacă, de aia am zis că noi așteptăm până în jurul datei de 15 ianuarie să vedem exact câte contracte au fost făcute în piața concurențială, să avem o imagine de ansamblu. Sunt convins că nu o să fie foarte multe contracte, ăsta este un lucru evident, dar vreau să vedem exact cum a funcționat și dacă ANRE nu o va face, evident că o putem face și printr-o ordonanță de urgență”, a explicat ministrul.

Ministrul a fost întrebat dacă ANRE poate să fie sancționată pentru modul în care a acționat sau mai degrabă nu a acționat?

„ANRE este subordonant direct parlamentului, Parlamentul României. Sigur parlamentul poate, prin comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat, poate chema ANRE să dea explicaţii”, a subliniat Virgil Popescu. Cu privire la furnizorii care nu și-au informat până acum clienții dacă pot fi sancționați conform legii, ministrul Energiei a spus: „Da, evident și eu mă aștept ca în urma sesizări /pe care am făcut-o/ către Consiliul Concurenței, prin care le-am spus celor de la Consiliul Concurenței să verifice dacă nu cumva este abuz de poziție dominantă, pentru că în momentul când, exact cum spuneți dumneavoastră, poate nu au anunțat sau au abuzat de faptul că au niște clienți captivi pe piaţa reglementată și au stabilit unilateral un preț pe piața serviciului universal foarte mare, tocmai ținând cont de faptul că oamenii nu se pot muta repede /dintr-o parte în alta/, sigur că pot fi sancționați de Consiliul Concurenței. Și ANRE are atribuții de supraveghere a pieței, inclusiv ANRE poate face această investigație și inclusiv ANRE poate da amenzi /şi sancţiuni/ la furnizorii care nu și-au respectat /obligațiile/”.

Ce recomandări face ministrul Energiei cu privire la contractele pe care trebuie să le facă românii

Virgil Popescu: „Deci oamenii trebuie în primul rând să caute un furnizor, să caute un furnizor de încredere pentru piața concurențială. Se pot găsi acești furnizori, aici ANRE are pe site-ul ANRE-ului un calculator de prețuri pentru energie electrică, pot găsi acolo în ordine, în ordinea crescătoare a prețurilor și își pot alege de acolo un furnizor /pentru zona lor/, pentru regiunea lor acolo unde se află, un furnizor, trebuie să se uite și la oferta acelui furnizor, să vadă ca oferta să nu fie cumva legată de faptul că stai doi ani sau stai un an de zile sau sunt și niște condiții pentru acel preț. Din ce am văzut eu până acum, așa m-am uitat un pic, ieri chiar m-am uitat, că vreau să îmi aleg și eu un furnizor, nu cred că se mai pune problema dacă vă aduceți aminte cum era la contractele de telefonie mobilă, unde puneau anumite clauze abuzive, acolo avem deja un precedent și am /discutat/ inclusiv cu ANPC-ul, cu Protecția Consumatorului și ei urmăresc aceste clauze abuzive, au reușit să câștige în instanță cu cei de telefonie mobilă, sunt convins, chiar și cu băncile pe clauze abuzive, sunt convins că se vor ocupa și dacă vor apărea clauze abuzive ANPC-ul își va face datoria și va câștiga în instanță inclusiv cu furnizorii de energie electrică.

Oamenii trebuie să caute un furnizor de încredere, părerea mea cu prețul cel mai bun sau cea cel mai bun pentru dânșii pentru fiecare dintre ei și să se mute în piața concurențială și sunt convins că în câteva luni de zile prețul se va așeza. De altfel dacă vă uitați pe calculatorul de preț, la început primele oferte sunt furnizori de încredere, eu tot timpul am dat exemplul de acum două săptămâni al companiei deținute de către statul român, de Hidroelectrica, care de acum două săptămâni a /făcut/ oferte, începând de mâine cu reducerea de 4% la energie electrică față de preţul din/anul acesta”, a explicat Virgil Popescu în interviul de la RFI.