Evenimentul Zilei > Actualitate > Virgil Ianţu se opune imbecilizării publicului de televiziune
Virgil Ianţu se opune imbecilizării publicului de televiziune

Virgil Ianţu se opune imbecilizării publicului de televiziune

Virgil Ianţu vorbeşte deschis despre rolul televizorului, dar şi despre relaţia cu iubita sa.

Primul public l-a avut în calitate de "dirijor al corului grădiniţei", iar la doar 19 ani facea parte din corul Madrigal.
Pentru Virgil Ianţu (40 de ani) notorietatea avea să vină puţin mai târziu, ca prezentator al show-urilor "Vrei să fii miliardar?", "Copiii spun lucruri trăsnite" sau "Megastar".
După o pauză "plină de incertitudine" în care a refuzat să prezinte mai multe emisiuni pe care le-a considerat fără valoare, Ianţu a revenit pe sticlă.
Din august 2011, în fiecare săptămână, de miercuri până vineri, de la ora 20.00, e gazda show-ului "Vrei să fii milionar?", la Kanal D.

Într-un interviu pentru EVZ, cunoscutul prezentator şi tată al unei fetiţe de şapte ani, Jasmina, a explicat de ce participă rar la evenimente mondene, care crede că este rolul televiziunii, dar şi de ce după o relaţie de nouă ani cu iubita lui, Roxana Alexandru, nu vede rostul "unei hârtii".
EVZ: Cum a mers primul sezon "Vrei să fii milionar?" la Kanal D?
Virgil Ianţu:
Foarte bine şi mă bucur că publicul a venit şi după format, şi după mine. În 2000, după foarte puţin timp de la apariţia pe piaţă, emisiunea "Vrei să fii miliardar?" era premiată de o publicaţie pentru "Cea mai rapidă ascensiune".
La fel s-a întamplat şi în 2011, recunoaşterea publicului a venit foarte repede, tot printr-un premiu, pentru "Cea mai bună emisiune de divertisment". Sunt semne că oamenii aşteaptă programe de calitate.
Dacă ai fi pe scaunul concurenţilor, ai şti să răspunzi la întrebări?
M-aş descurca, dar nu ştiu până unde aş merge. Mulţi dintre cei care vin în emisiune sunt foarte bine pregătiţi. Se vede că sunt preocupaţi de mai multe domenii şi au citit foarte mult. N-aş îndrăzni să mă compar cu ei. Sunt nişte oameni cu totul speciali.
Cum a fost cât ai stat departe de televiziune?
Mi-era foarte dor. N-a fost o perioadă foarte plăcută, pentru că nu ştiam cât va dura pauza asta. După un timp, mă întrebam dacă se va întrerupe vreodată, având în vedere contextul.
Îmi doream să refac relaţia cu publicul. Am avut însă tot felul de campanii sociale, publicitare… Cred că publicul nu uită atât de repede. Se spune că dacă nu apari la televizor, publicul te uită. Nu e chiar aşa. Uite, eu îmi amintesc de oameni care au apărut puţin, când eram mic, dar îmi amintesc de ei.
Ţi se pare că a scăzut calitatea divertismentului în ultimii ani?
În ultima vreme au apărut formate care cresc calitatea divertismentului. Nu sunt absurd, trebuie să exite reality-uri, dacă sunt în limita bunului simţ, sau formate mondene. N-aş vrea ca totul să fie ca pe TVR Cultural, deşi nu ar fi nimic greşit în asta.
Nu este rolul televiziunii să facă educaţie, dar nici să aducă publicul într-o zonă de subcultură şi de imbecilizare vădit intenţionată.

Şi în Germania sunt reality-uri, dar există şi "locomotive", emisiuni mari, la fiecare post. Asta lipsea la noi, era numai mizerie, nicidecum un lucru de care să te agăţi. Noile formate sunt o alternativă.
Televizorul face educaţie?
Nu, dar influenţează foarte tare. Sunt zone în ţară unde singurul contact al oamenilor cu lumea este televizorul. Acolo nici măcar presa nu se cumpără. Pentru copii, mai ales iarna, TV-ul este singura distracţie. Vara mai sunt la joacă sau la scăldat. Vrem, nu vrem, televizorul are un rol manipulator foarte puternic. Pare uşor să spui "gata, nu ne mai uităm şi închidem televizorul", dar nu este vorba numai despre noi…
Vorbeşti foarte puţin despre viaţa ta privată, despre relaţia cu fiica ta…
Am norocul să avem o relaţie foarte în regulă şi sunt foarte mândru de fetiţa mea. Eu zic că a crescut şi creşte frumos. Şi noi avem foarte mare grijă de tot ceea ce facem în prezenţa ei… Suntem prieteni cu fetiţa noastră.
Ce fel de preocupări comune aveţi?
Avem tot felul de jocuri de-ale noastre. Mă pune să fiu cumpărător şi ea vânzătoare, iar eu îi cer mereu acelaşi lucru. Ea îmi zice că nu-l are şi îmi spune: "Hai, mă, tati…!", eu îi răspund "Care «tati»?, sunt doar un cumpărător"…
Îţi destăinuie secrete?
Partea asta o vorbeşte mai mult cu mama sa şi e normal. Dar am bătut palma că suntem prieteni.
Te ştie de frică?
Nu. E adevărat că ştie că e bine să asculte atunci când îi vorbesc serios. Şi asta e în regulă. Dar noi, părinţii, nici măcar nu ridicăm tonul. Ea ştie care sunt limitele.
Cum reuşeşti să te ţii departe de scandaluri?
Mulţi dintre cei care apar foarte des în ziare apar fiindcă vor asta. Mai sunt şi cei care nu vor să apară, dar din când în când sunt vizaţi. Am trecut prin momente urâte când nişte jurnalişti au venit peste noi.
Veneam dintr-o vizită cu fetele mele, era noapte şi ele au fost pur şi simplu speriate de camere şi de blitz-uri. Jasmina a început să plângă, nu înţelegea cine sunt, credea că sunt hoţi. Dar din fericire pentru mine se întâmplă rar astfel de evenimente.
În ce măsură expunerea în media te ajută ca vedetă?
Dacă nu are legătură cu profesia mea, chiar nu mă interesează expunerea.
Te căsătoreşti?
(Zâmbeşte) Sunt ca şi însurat. Gestul este făcut. Cererea în căsătorie a fost formulată, a fost şi acceptată…
"Sunt foarte mândru de fetiţa mea. Eu zic că a crescut şi creşte frumos.“
VIRGIL IANŢU, prezentator TV

PERIPEŢII
Vacanţă cu adrenalină şi elefanţi în Thailanda
La început anului, Virgil Ianţu s-a bucurat, alături de familie şi prieteni, de 10 zile de vis în Thailanda şi a rămas impresionat de peisajele exotice şi de blândeţea elefanţilor.
Vreo întâmplare palpitantă?
Eu ştiu, plimbările pe elefanţi… Am văzut doi elefanţi care pictau cu trompa, aveau câte o pensulă. Am şi cumpărat picturile respective. Chiar mă gândeam că mi-ar face plăcere să ofer picturile acestea la o licitaţie caritabilă. Au trecut şi elefanţii peste mine… Mă duceam să iau picturile şi prezentatoarea showului m-a oprit şi m-a rugat să o ajut în prezentarea unui mic spectacol. M-a pus să mă întind pe pământ. Până să mă dumiresc ce se întâmplă, elefanţii au şi trecut peste mine.
Ce mai faci pe partea de muzică?
Continui colaborările cu teatrul, cu Nicu Alifantis. Am două proiecte la start. Sper să meargă, să fie ceva care să dureze.
Ce legătură există între muzică şi job-ul de prezentator?
Ajută mult. Pe mine m-a ajutat mult faptul că de mic am urcat pe scenă. Tot ce am făcut s-a legat.

CONCEDIU. Virgil Ianțu și un elefant, în Thailanda
FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

KANAL D
"Vrei să fii milionar?" reîncepe la 1 februarie
Cel de-al doilea sezon "Vrei să fii milionar?" începe miercuri şi emisiunea va fi difuzată de miercuri până vineri, de la ora 20.00.
Pe 15, 16 şi 17 februarie, Kanal D va difuza trei ediţii speciale "Vrei să fii milionar?", numai cu cupluri. Partenerii, soţ şi soţie sau iubit şi iubită, vor răspunde întrebărilor adresate de Virgil Ianţu, în trei ediţii dedicate celor ce se iubesc.
Ianţu lucrează de peste 11 ani alături de echipa de producţie a show-ului. Nu de puţine ori vedeta a căzut victimă farselor făcute de vechii săi colegi, însă în ultima vreme jocurile au făcut o pauză.
"Parcă nu-şi permit. Nu ştiu ce e cu ei. Au îmbătrânit. Dar în permanenţă se fac glume verbale. Mi-au mai pus pe spate bileţele. Aud că publicul din sală râde şi-mi imaginez că am ceva pe spate", a povestit Ianţu.
Prezentatorul emisiunii nu se miră că foarte multă lume vrea să ajungă pe scaunul concurentului, "încă din primele momente, de când s-au deschis liniile telefonice?. Din punctul de vedere al înscrierilor, nu sunt probleme. Inclusiv oameni pe care-i cunosc, foşti colegi de la Timişoara, îmi spun «Ştii că m-am înscris!»", povesteşte el.
Cu aceşti prieteni, el nu s-a întâlnit încă în emisiune. "N-am avut ocazia. Am recunoscut doar foşti concurenţi de acum mulţi ani. A mai fost printre concurenţi şi Marius Ghenea, fratele lui Dan Ghenea, dar nu a ajuns pe scaun. Dan Ghenea a fost primul român care a reuşit să câştige 500 de milioane imediat după apariţia showului «Vrei să fii miliardar?»", a explicat Ianţu.
Întrebat dacă i-ar fi plăcut o altă carieră, Ianţu a spus: "Mi-e foarte greu să-ţi spun, pentru că eram atât de mic când am ales să fac asta. Încă de la grădiniţă eram dirijorul corului. Poate mi-ar fi plăcut să fac fizică. Chestia asta mă pasionează de câţiva ani. Tot ce ţine de Univers, fenomene, fizica în sine. Dar trebuie să înveţi foarte mult ca să faci performanţă în domeniu. Acum nu mai am mintea atât de liberă încât să acumulez atâtea informaţii. Pentru asta sunt oameni dedicaţi. Dar îmi place să citesc Stephen Hawking", explică el.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: