Pentru salvarea viperelor de pe „Dealul lui Dumnezeu”, Costel Alexe, președinte interimar PNL Iași, a primit aproximativ 350.000 de la Uniunea Europeană. Aflaţi cum s-au împărțit banii în mica familie liberală.
Două treimi dintr-un milion de lei, fonduri destinate achiziţiilor în cadrul unui proiect european derulat de o asociaţie a deputatului PNL, Costel Alexe, au ajuns fără licitaţie la colegi de partid ai acestuia, informează 7est.ro.
Contractele au fost semnate cu viteza fulgerului, în septembrie 2012, de managerul de proiect Alexe, după ce anunţurile de intenţie au fost publicate doar pe site-ul proiectului.
O achiziţie este supraevaluată cu 300%, iar asupra uneia dintre firmele implicate, care a semnat un contract de 246.000 de lei la câteva luni după înfiinţare, există suspiciunea că ar aparţine unui “interpus” al familiei Alexe. Frapează şi faptul că asociaţia deputatului a depus proiectul, cu succes, la doar o lună de la înfiinţare.
Legăturile dintre Asociaţia „Help People and Nature“ (HPN) şi deputatul Alexe nu sunt uşor de găsit. Parlamentarul a scris o singură dată, în 2013, că a încasat 8.626 lei de la “H.P.N.”, în calitate de manager de proiect. Liderul interimar PNL nu a dorit să facă multă vâlvă în jurul acestui proiect care avea, totuşi, un scop nobil: conservarea speciilor şi habitatelor din două zone protejate aflate în judeţul Iaşi. Înfiinţată în februarie 2011 de soţii Costel şi Raluca Elena Alexe, asociaţia a depus o lună mai târziu proiectul „Dezvoltarea managementului în Siturile Natura 2000: Dealul lui Dumnezeu şi Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti – judeţul Iaşi“.
În timp ce sute şi mii de alte asociaţii, cu activităţi grele în CV-uri, sunt respinse de la finanţări din fonduri europene, HPN a fost declarată câştigătoare, şi a semnat contractul de 1,65 milioane lei, dintre care 1,4 milioane lei nerambursabili. Contractul, semnat în 2012, a avut o durată de 25 de luni. Conform datelor 7EST, în Regiunea Nord Est au fost admise în acel an puţine proiecte de acest gen: 11.
Din cei 1,65 milioane de lei, 1 milion au fost repartizaţi pentru achiziţii. Din aceşti din urmă bani, aproape 700.000 de lei au ajuns, fără licitaţie, la firme ale colegilor de partid ai lui Alexe sau la o persoană cu strânse legături cu familia acestuia. O bună parte din restul de 600.000 de lei (diferenţa de la 1 milion la 1,6 milioane lei) au fost încasaţi tot de penelişti, de data aceasta ca salariaţi în cadrul proiectului. În această ultimă categorie intră Constantin Dolachi, trezorierul PNL Iaşi, care a devenit manager de proiect după ce Alexe s-a retras şi Ionuţ Grădinaru, expert comunicare, în trecut subordonat la Oficiul de Cadastru al actualului deputat.
Marea lovitură a liberalilor a fost dată însă la capitolul contracte de achiziţii. Modalitatea de atribuire a fost “toți banii la noi”: “selecţie internă de oferte”, adică anunţurile au fost postate doar pe site-ul proiectului. Au primit astfel bani Adrian Căliman (director adjunct Casa Studenţilor şi consilier judeţean PNL) prin firma Gaman Show & Event: 23.000 de lei pentru servicii de organizare evenimente, Tudor Jijie (director executiv al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru) prin Fast Training Consulting (firma de sondaje a filialei locale a partidului): 21.000 de lei, Anghel Ficu (consilier local şi director general adjunct la Centrul Regional - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), prin Development Training Consulting: circa 350.000 de lei, în baza a două proceduri.
Multe semne de întrebare ridică şi un alt contract, pentru materiale de informare, promovare şi publicitate, în valoare de 246.000 de lei. A fost atribuit firmei Dedalis Advertising SRL D, firmă înfiinţată cu câteva luni înainte, aparţinându-i Oanei Ştefana Strâmbu. Ea a trecut la capitolul “Activităţi şi societăţi” dintr-un cont pe Linkedin şi calitatea de membru al Asociaţiei Tinerilor Ieşeni, la care acelaşi Alexe a fost membru fondator şi preşedinte. Oana Strâmbu avea biroul în același sediu cu ONG-ul condus de soția lui Costel Alexe, lucrând practic împreună. Legat de acest contract mai există suspiciunea “umflării” sumelor plătite.
Potrivit Documentaţiei 7EST, firma Oanei Strâmbu a realizat mai multe materiale de promovare: câte 250 de mape şi pliante de promovare a proiectului, 250 de pliante promovare, 250 afişe color etc. Un calcul al 7EST, pe baza preţurilor de pe piaţă, a indicat faptul că acestea au avut un cost total de circa 65.000 de lei, în timp ce suma plătită de asociaţie către Dedalis a fost de 246.000 de lei.
Cele două arii protejate, Dealul lui Dumnezeu şi Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti, se află pe raza a cinci comune ieşene: Leţcani, Popricani, Rediu, Româneşti şi Movileni.