Violențele din Piața Victoriei. SRI și MAI au comunicat în baza a două protocoale din 2012 și 2015

Violențele din Piața Victoriei. SRI și MAI au comunicat în baza a două protocoale din 2012 și 2015

Comisia parlamentară de control a activității SRI a înregistrat, ieri, o premieră, directorul general al serviciului secret a fost confruntat cu ministrul de Interne. Carmen Dan și Eduard Hellvig și-au prezentat fiecare raportul asupra modului în care cele două instituții au colaborat în seara de 1 februarie, când un grup de persoane violente a încercat deturnarea mitingului din Piața Victoriei

Potrivit informațiilor obținute de EVZ, rapoartele prezentate de Eduard Hellvig și Carmen Dan au coincis. Între SRI și Ministerul de Interne există cel puțin două protocoale ( 2012 și 2015), încheiate pentru colaborarea privind apărarea ordinii. Despre aceste documente, președintele Comisiei parlamentare a SRI, Adrian Țuțuianu, a spus ieri că ar trebui actualizate. Protocoalele prevăd schimbul de date „pe orizontală” . Așa se explică de ce ministrul Carmen Dan nu a primit mesaje de atenționare privind posibila escaladare a violenței în Piața Victoriei. Informațiile au ajuns la eșaloanele imediat inferioare. Sursa datelor: comandantul Direcției Generale pentru Apărarea Constituției. Potrivit protocoalelor, obligația informării ”pe verticală” lear fi revenit subalternilor ministrului. Primele informații au fost date prin SMS de comandantul Rădulescu secretarului de stat din MAI Viorel Ștefu și chestorului Bogdan Despescu, șeful Poliției Române. În total – susțin ambele rapoarte – s-au dat patru SMS-uri, între orele 19.43 și 22.55.

FOTO: Adrian Țuțuianu susține că SRI și MAI comunică foarte bine

Ne puteți urmări și pe Google News

Hellvig: SRI nu se va implica în politică

Directorul SRI a făcut declarații scurte doar la intrarea la audieri. El a subliniat că SRI nu a fost şi nu va fi niciodată implicat politic în mandatul său. Nici ministrul de Interne, Carmen Dan, nu a vrut să stea de vorbă cu presa după audiere.

Țuțuianu: SRIMAI, colaborare foarte bună

A ieșit în schimb la declarații, Adrian Ţuţuianu care a afirmat că între SRI și MAI există „o colaborare foarte bună și un schimb de informații care sunt utile din perspectiva atribuțiilor celor două autorități”. „Dna ministru a spus că a primit nişte SMS-uri, am verificat, s-au transmis, sunt confirmate de ambele părţi, şi că ele nu au conţinut date suplimentare celor pe care Ministerul de Interne le avea”, a explicat Țuțuianu. El a precizat însă că, în prima parte a protestelor, a existat „o comunicare insuficientă” între cele două instituţii.

FOTO: Carmen Dan le-a spus membrilor Comisiei parlamentare de control al SRI că MAI a primit 4 sms-uri de la SRI

Multinaționalele și protestele

La audieri s-a discutat și despre implicarea multinaţionalelor în proteste. Întrebat dacă și companiile s-au implicat, Țuțuianu a spus că „SRI trebuie să răspundă la această întrebare”. El a taxat însă „prezenţa unui director al unei firme multinaţionale, care se află în litigii cu statul român pe anumite subiecte, la manifestaţii”. Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (Am- Cham România), organizaţie care reuneşte 400 de companii americane, internaţionale şi româneşti, au negat ieri acuzaţiile vehiculate recent în spaţiul public.

Speculații: Coldea nu s-ar fi pensionat

Fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, nu a plecat la pensie, cum s-a acreditat oficial, ci ar fi în continuare în Serviciu, într-o direcție creată special pentru el, a dezvăluit jurnalistul Cornel Nistorescu în „Cotidianul”. „Nici vorbă despre vreo plecare la pensie, despre vreo retragere sau despre vreo sancțiune. (...) I-a fost înființată Direcția Generală Operațiuni Speciale Clandestine. Tot Coldea controlează Centrul MONSAT, un centru de interceptări prin satelit, în care un pachet de linii din sistemul american de interceptări este alocat României”, a spus Nistorescu. Întrebat de EVZ despre subiect, șeful Comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a răspuns că nu știe nimic, dar o să se informeze asupra datelor problemei. EVZ a încercat să contacteze SRI dar, până la închiderea ediției, reprezentantul instituției nu a răspuns.