Violențele de la Belgrad au apărut şi în mass-media mondială
- Vasile Dan
- 9 iulie 2020, 01:30
Violențele de la Belgrad, confruntările cu poliția și capetele însângerate au apărut şi în mass-media mondială, informează Rador, care citează Reuters și AP.
Agențiile internaţionale au relatat târziu miercuri seară că protestatarii și susținătorii opoziției s-au confruntat cu poliția și au încercat să intre în clădirea Parlamentului Serbiei din Belgrad, după anunțul referitor la reintroducerea măsurilor restrictive, inclusiv a interdicţiei de deplasare în weekend, pentru a se reduce răspândirea coronavirusului.
Potrivit agențiilor, unii protestatari au reușit pentru scurt timp să intre în clădirea parlamentului, dar poliția i-a împins şi i-a scos, iar aceștia au ripostat aprinzând torțe și aruncând cu pietre, sticle și ouă în polițişti.
AP menţionează că poliția a tras cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din fața clădirii parlamentului în mai multe rânduri, în timp ce unii protestatari au strigat: "Demisia, demisia".
Mai multe confruntări au izbucnit între unii dintre cei mai extremişti protestatari, care par a aparține unor grupuri de extremă dreaptă, potrivit AP-ului, și polițiștii care au folosit bastoane de cauciuc.
Poliția s-a confruntat cu demonstranţii de la miting şi în faţa clădirii RTS (Radioteleviziunea Serbia - n.r.), pe ai cărei angajaţi opoziţia îi acuză că relatează părtinitor în folosul puterii şi al autorităţilor.
Anterior, președintele Aleksandar Vučić a descris situația cu epidemia de coronavirus la Belgrad ca fiind "alarmantă" și "critică", deoarece spitalele din acest oraș sunt aproape pline, după ce autoritățile au raportat la începutul zilei cel mai mare număr zilnic de decese prin coronavirus.
Potrivit AP, mulți l-au acuzat pe președintele Serbiei de ridicarea măsurilor de prevenție anterioare doar din cauza alegerilor, lucru pe care acesta l-a negat.
De asemenea, agenția a relatat că premierul Serbiei, Ana Brnabić, a condamnat protestele, afirmând că poliția va proteja ordinea și pacea și i-a acuzat pe politicienii din opoziție că se află în spatele intrării cu forţa în parlament.
REUTERS afirmă că Serbia, cu o populație de șapte milioane, a raportat 16.168 de cazuri de coronavirus și 330 de decese, iar doar marți au fost înregistrate 299 de cazuri noi și 13 decese.
Epidemiologii și medicii au avertizat că spitalele sunt pline și că lucrătorii medicali sunt obosiți, precizează agenția britanică.
REUTERS subliniază că Serbia a impus la începutul lunii martie starea de urgență pentru a opri şi reduce răspândirea coronavirusului, iar la sfârșitul lunii mai a fost printre primele țări care s-a deschis și a programat alegerile pentru 21 iunie.
Oponenții învinovățesc guvernul pentru creșterea numărului de cazuri de coronavirus și susțin că cetățenii nu ar trebui să plătească prețul printr-o altă interdicţie de deplasare, informează REUTERS.
Sursa: Rador