VIOLENȚE la Paris, înaintea summitului pentru mediu și a întâlnirii bilaterale OBAMA-JINPING

VIOLENȚE la Paris, înaintea summitului pentru mediu și a întâlnirii bilaterale OBAMA-JINPING

Aproape 150 de lideri ai lumii s-au întâlnit în Paris cu o singură misiune: aceea de a cădea de acord asupra reducerii emisiilor de gaze de seră. Având în vedere creșterea tenperaturilor la nivel global, aceștia vor încerca să ajungă lșa un compromis, scrie CNN.

Astăzi, liderii celor mai importante state care trebuie să atingă obiectivul ambițios - China Și SUA - vor sta la aceeași masă la reuniunea COP21. Aceste state sunt, de altfel, cei mai mari producători de gaze de seră.

Conferinţa Părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 21) este un forum anual, care încearcă să rezole probleme legate de mediu, la nivel politic.

Președintele Barack Ovama și omologul chinez, Xi Jinping, au avut o întâlnire bilaterală, iar Obama urmează să facă declarații de presă în scurt timp.

Conferința de la Paris se desfășoară sub spectrul atentatelor teroriste din 13 noiembrie, în care au fost uciși 130 de oameni, iar liderii lumii au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor.

Autoritățile au restricționat demonstrațiile împotriva încălzirii globale, care au avut loc în oraș, din motive de securitate. Cu toate acestea, protestatarii au ieșit în stradă duminică și au avut loc ciocniri cu polițiștii. Manifestanții s-au descălțat și și-au lăsat pantofii cu numele pe ei, pentru a reprezenta mulțimea care nu putea să organizeze mtiinguri.  

Protestatarii au aruncat cu pantofi, sticle și lumânări, iar polițiștii au arestat mai mult de 200 de oameni și au folosit gaze lacrimogene. Șeful poliției pariziene, Michel Cadot, a declarat că cei care au luat lumânările de la memorialul dedicat victimelor atacurilor teroriste au dat dovadă de „o extremă lipsă de respect față de cei care au murit”

Președintele francez Francois Hollande a numit ciocnirile violente „scandaloase” și a spus că autoritățile știau că vor sosi la Paris persoane care vor crea provocări și probleme, de aceea au fost interzise mișcările anti-globalizare și unora li s-a cerut să stea acasă.

În mai multe țări, oamenii s-au adunta pentru a protesta față de schimbarea sclimatică, pe care oamenii de știință o pun pe seama activității umane, în special din cauza arderii combustibililor fosili.

Cel mai important acord în acest domeniu a fost Protocolul de la Kyoto, un acord semnat de 192 de state pentru reducerea emisiilor de gaze de seră cu 5% față de nivelul din 1990, între 2008-2012. SUA nu au ratificat arordul și au ieșit din acesta în 2001. Canada a făcut același lucru, ca și China și India și alte state în curs de dezvoltare.

Hollande s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, ieri, iar la final oficialul ONU a  lăudat Franța că a organizat reuniunea, în ciuda atacurilor teroriste. El a precizat că a căzut de acord cu președintele francez „că eșecul în ceea ce privește ajungerea la un acord nu este o opțiune, ci ar avea consecințe dezastruoase”.

La summitul COP21 participă 40.000 de delegați din 195 de țări.

articol sustinut