Violenţe interconfesionale la Belfast, cele mai grave din ultimii 10 ani | VIDEO
- Paul Ciocoiu
- 21 iunie 2011, 16:08
Un cartier din estul oraşului Belfast a fost, în cursul nopţii trecute, scena unor confruntări violente între catolici şi protestanţi, cele mai grave din ultimul deceniu, potrivit martorilor, citaţi de CNN.
Imagini difuzate la posturile de televiziune au arătat sute de tineri, în majoritate cu feţele acoperite de cagule, aruncând cu pietre şi cocteiluri Molotov în cartierul Short Strand, enclavă catolică în estul protestant al Belfastului.
Au fost trase focuri de armă, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt al poliţiei, fără să precizeze însă originea incidentelor. Mai multe persoane au fost rănite, a spus, pe de altă parte, un purtător de cuvânt de la Ulster Hospital. Jurnaliştii care s-au deplasat în zonă pentru a relata despre incidentele violente au fost ameninţaţi cu moartea.
"Nu îmi aduc aminte de când nu am mai văzut aşa ceva în Short Strand, în ultimii zece ani", a declarat, la postul public de televiziune irlandez RTE, Colm McKevitt, membru din partea formaţiunii naţionaliste irlandeze SDLP (Partidul Social-Democratic şi Laburist) în parlamentul regional, citat de Reuters, preluat de Agerpres. Acuzaţii de ambele părţi Lideri politici din cele două tabere i-au acuzat reciproc pe agitatorii celeilalte comunităţi că se află la originea confruntărilor. Partidul naţionalist Sinn Fein a afirmat că la aceste incidente au participat aproximativ o sută de persoane aparţinând Ulster Volunteer Force, susţinătoare a acordului de încetare a focului.
Escaladarea violenţelor are loc la începutul sezonului în care comunitatea protestantă din Irlanda de Nord organizează, de obicei, numeroase marşuri, surse potenţiale de conflict.
Acordul de pace încheiat în 1998 a pus capăt confruntărilor dintre grupările republicane catolice, care doresc alipirea Irlandei de Nord la Republica Irlanda, şi unioniştii protestanţi, care care vor să rămână în cadrul Regatului Unit. Unele grupări disidente înarmate contestă acest acord de pace.