Vinovații din afacerea cu terenurile de la Nana și Fundulea. Jaful de 2.000 de hectare din Călărași

Vinovații din afacerea cu terenurile de la Nana și Fundulea. Jaful de 2.000 de hectare din Călărași

Raportul Corpului de Control al Guvernului privind devalizarea patrimoniului Institutului de Cercetare de la Fundulea a evidențiat că operațiunea de transfer a 2.000 de hectare a fost ilegală, dar omite aspecte de natură penală de care se fac vinovați înalți funcționari ai statului.

Sinteza raportului Corpului de Control al Guvernului arată mai mult a dare de seamă decât a operațiune de control. Acesta descrie doar modalitatea prin care Institutul Fundulea a fost devalizat de 2.000 de hectare din patrimoniu, fără a indica și vinovații sau responsabilii de furtul patrimoniului institutului. „Evenimentul Zilei” vă prezintă cine sunt aceștia. Potrivit sintezei raportului de control, primarul din Fundulea este cel care a inițiat, pe 12 iulie 2007, transferul ilegal a 2.000 de hectare de la stațiunea de cercetare către localitatea pe care o conduce.

Primarul se numește Dorel Dorobanțu (foto). El a făcut primul pas pentru devalizarea Institutului Fundulea, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar. Edilul a încheiat un proces verbal prin care a fost delimitată o suprafață de 1.982,54 hectare, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului de Cercetare Fundulea.

Scopul acesteia a fost cel de punere în posesie „a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Nana, Lehliu, Lupșanu”, se arată în sinteza Corpului de control al Guvernului. Dorel Dorobanțu este, de când lumea, primar și șeful PSD Fundulea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prefectul Jenel Șerban, „achitat” de inspectorii lui Ponta

A doua zi după operațiunea primarului, pe 13 iulie 2007, Comisia județeană de Fond Funciar Călărași, condusă, potrivit legii, de prefectul Jenel Șerban, a dat o hotărâre prin care a aprobat, ilegal, spune Corpul de control, trecerea celor 1.982 hectare de teren, în domeniul privat al orașului Fundulea.

Frauda s-a putut face prin declarațiile mincinoase potrivit cărora nu mai exista alt teren agricol disponibil în tot județul, decât acela de la Fundulea. Astfel, deși în actele oficiale figurează că nu mai erau terenuri disponibile la Nana, în 2007, Corpul de control a stabilit că era suficient teren. Mai mult, ADS avea în administrare în Călărași 45.000 de hectare de teren, care puteau acoperi, fără probleme, cererile de retrocedare.

Ce spune legea

Juriștii consultaţi de noi atrag atenţia asupra faptului că terenul nu putea fi scos din domeniul public al statului decât prin Hotărâre de Guvern. „Inspectorii Corpului de Control trebuia să ceară tragerea la răspundere a prefectului județului, ca președinte al Comisiei, deoarece terenul putea fi scos din domeniul public doar prin hotărâre de guvern, nicidecum prin hotărârea comisiei de punere în posesie”, ne-au spus sursele.

Juriștii mai atrag atenţia și că legea 290/2002 privind organizarea și funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii interzice înstrăinarea sau concesionarea terenurilor trecute în administrarea institutelor de cercetare, precum cel de la Fundulea. La acea vreme, șeful ADS era Daniel Drăgan, iar ministrul Agriculturii - Decebal Traian Remeș.

La fel ca prefectul județului Călărași, Jenel Șerban, cei doi erau susținuți de PNL. Niciunul nu este nominalizat în sinteza raportului, deși sunt responsabili. Cei doi au fost și condamnați la închisoare pentru corupție, dar în alte spețe. La fel directorul de la Cadastrul din Călărași din 2007, care nu a semnalat că terenul este domeniu public al statului și că nu poate face obiectul retrocedării, a fost condamnat, după ce a împroprietărit doi interlopi, cu 20 de hectare, în Fundeni, lângă autostradă, pe baza unor documente false.

"Inspectorii Corpului de control trebuia să ceară tragerea la răspundere a prefectului județului, ca președinte al Comisiei.” surse juridice, pentru EVZ