Vineri noaptea, Gabriel Oprea ne-a reamintit că Gîndurile noastre trebuie să se îndrepte către Tovarășul Klaus Iohannis aflat la Sibiu!
- Ion Cristoiu
- 31 octombrie 2015, 14:52
Vineri noaptea, am urmărit nu doar ca telespectator, dar și ca jurnalist (am condus Realitatea Tv în timpul Războiului din Golf), transmisiile în direct ale televiziunilor de știri despre Tragedia de la Clubul Colectiv.
Text preluat de pe cristoiublog.ro
Butonînd, am sărit de la o televiziune la alta, pentru a afla informații ca simplu cetățean, și a vedea cum se descurcă fiecare televiziune din punct de vedere profesional.
Tragedia din București a fost un examen nu numai pentru Autorități, dar și pentru televiziunile de știri, cele care în astfel de împrejurări ies în prim plan, dovedind o dată în plus că așa zisa domnie a Internetului e o legendă. Site-urile, rețelele sociale sunt bune doar pentru ca Noua Securitate să organizeze demonstrații „spontane” de protest. Cînd vine vorba de acoperirea unui eveniment, televiziunile ne reamintesc de puterea mijloacelor tradiționale.
Din start, trebuie să menționăm că, în astfel de împrejurări, definite prin amploarea Evenimentului, prin dinamica uluitoare a faptelor și prin nevoia publicului de informații exacte și cît mai repede date, funcționează cîteva reguli de aur ale presei de priză directă:
Excluderea cu desăvîrșire a folosirii evenimentului pentru a face politică.
Acoperirea tuturor locurilor legate într-un fel sau altul de eveniment.
Excluderea dramatizării de telenovelă, jurnalistul adevărat fiind în stare să transmită fără a se emoționa Apocalipsa în direct.
Obținerea și difuzarea în timp real a cît mai multe informații precise, scutite de coloratură emoțională.
De precizat că la fel ca spitalele televiziunile au fost luate prin surprindere. Era vineri noaptea, în redacții rămăseseră doar redactorii de gardă. Ca atare, pentru televiziunile de știri, Evenimentul a fost și un examen al capacității de mobilizare rapidă a forțelor, dar mai ales al capacității de a coordona forțele din teren după o gîndire bine așezată din redacții.
Din acest punct de vedere, cu excepția B1Tv, televiziunile de știri au reușit să se mobilizeze rapid, trecînd de la starea de rutină tipică weekendului la cea de activitate excepțională.
Să luăm pe rînd punctele de mai sus:
Prezența lui Gabriel Oprea ca Autoritate în primul planul activităților desfășurate pe teren a dus la unul dintre cele mai absurde aspecte din politizarea aberantă a Evenimentului:
Gîndurile noastre se îndreaptă în acest moment către Tovarășul Președinte Klaus Iohannis.
La prima declarație de la fața locului, Gabriel Oprea s-a grăbit să ne dezvăluie că l-a informat despre Tragedie pe Klaus Iohannis. În împrejurări precum cea de vineri noaptea, Tovarășul trebuie informat primul numai și numai dacă el se numește Nicolae Ceaușescu. Doar într-o dictatură măsurile luate de Autorități în astfel de cazuri depind exclusiv de Conducător. Vineri noaptea, în București, măsurile depindeau numai și numai de capacitatea Autorităților de a trece automat pe proceduri fără a primi prețioase indicații de la Tovarășul. Nu văd prin ce au fost mai bune măsurile în urma faptului că Klaus Iohannis, aflat la Sibiul conjugal, în week-end, a fost informat cu prioritate.
Pe General îl înțeleg.
Soarta sa politică depinde de Tovarășul Klaus Iohannis. Bietul viceprim ministru va fi socotit că are prilejul de a se pune bine cu Klaus Iohannis, ca să supraviețuiască în funcție.
Informat cu prioritate de Gabriel Oprea, Klaus Iohannis a dat dispoziție să se scrie pe Facebook un text despre cutremurarea sa la vestea acestei Tragedii. S-a grăbit s-o facă și pentru că dușmanului său numărul unu – Victor Ponta – aflat probabil în avion, i-a fost imposibil să i-o ia înainte.
Presa pro-prezidențială s-a grăbit să ne piseze la cap cu cutremurările lui Klaus Iohannis, atrăgîndu-ne atenția că lipsesc cele ale lui Victor Ponta.
Realitatea Tv a consacrat un moment special trăirilor de care a avut parte Klaus Iohannis la aflarea veștii. Și celelalte televiziuni de știri, deși într-o măsură mai mică, ne-au plictisit cu Mesajul lui Klaus Iohannis.
Să fim bine înțeleși!
E dreptul unui politician să încerce a stoarce un eveniment tragic pentru a scoate din el ceva licoare menită a-i întări imaginea, ca o Viagră mediatică. Eu însă susțin că pentru televiziunile de știri, vineri noaptea, prioritatea priorităților din punct de vedere profesional era dată de informații cît mai multe și cît mai precise despre eveniment, și nu despre trăirile politicianiste.
Eram curios să văd cum se poziționează televiziunile de știri față de Gabriel Oprea.
Culmea aberației a fost atinsă din acest punct de vedere de Digi 24, televiziunea de casă a SRI.
Gabriel Oprea e în aceste zile victima unei campanii violente, rău mirositoare.
Ei bine, cînd Gabriel Oprea și Raed Arafat au intervenit întîia oară în direct de la locul tragediei, Digi 24 l-a scos pe Gabriel Oprea din cadrul înlocuind partea în care se afla el cu imagini în reluare!
Patronii se vor fi temut că se uită la televizor conducerea SRI și ar putea să supere.
Și dacă se supără conducerea SRI, știm cu toții ce urmează:
Arestarea preventivă te mănîncă!
Nici o televiziune de știri n-a reușit să acopere toate locurile legate de eveniment. De regulă, transmisiile în direct s-au făcut dintr-o singură locație, unde televiziunea reușise să trimită echipă. Eșecul își are cauza, pe de o parte, în sărăcia televiziunilor de știri, pe de alta, în absența coordonării din redacție. E limpede că acoperirea evenimentului a fost lăsat la mîna unor fătuce surprinse de Tragedie în redacție, de regulă cele mai slabe din post, pentru că în week-end vedetele sunt plecate în vacanță.
Toate televiziunile de știri s-au întrecut în suspine, vaiete, oftaturi și, în general, emoții de telenovelă. Evenimentul era dramatic în sine. Boala numită OTV-ită, adică dramatizarea forțată a unui eveniment prin emoții de telenovelă, a dus la o superdramatizare penibilă.
La capitolul informații, toate televiziunile de știri au căzut cu brio. În astfel de împrejurări, telespectatorul vrea să afle informații în timp real despre desfășurarea evenimentului, informații menite a-l face să înțeleagă ce s-a întîmplat. De regulă, cînd n-au fost autopublicitări ( la Antena 3 o tipă din vecini a ținut să ne spună că ea era în apartament cu iubitul, să știm noi că ea are iubit!), sau tembelisme gen Mircea Badea ( Trăim în România! zicea un facebookist nemulțumit că Salvările n-au venit înainte de declanșarea incendiului) mărturiile celor de la fața locului au fost afectate de oftaturile fătucelor din studio.
Cu acest prilej s-a manifesta plenar blestematul nărav al televiziunilor de știri de a convoca pentru a-și da cu părerea persoane fără nici o legătură cu subiectul. Era normal, cred, ca televiziunile să convoace specialiști capabili să ne lămurească în ce privește tratamentul aplicat arșilor, cauzele incendiului, ce se întîmplă în situații de panică. Avem specialiști extraordinari în aceste domenii.
Televiziunile au apelat imediat la formula Pe cine găsim la telefon.
Așa se explică faptul că la România Tv s-a pronunțat Corina Drăgotescu, bun analist politic, dar în cazul de față simplu dătător cu părerea (printre altele critica Autoritățile că nu țin mai multe conferințe de presă în direct, de parcă problema nu era salvarea de vieți, ci ținerea de discursuri politruce).
Una peste alta, fără a fi un eșec major, transmisiile în direct ale televiziunilor de știri au dovedit încă o dată incredibila Criză de profesionalism pe care o traversează presa noastră tot mai săracă și tot mai dependentă de noii moguli-generalii din Serviciile secrete ale României!