Vladimir Putin ar putea anunța oficial anexarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, pe 30 septembrie. El urmează să se adreseze, în această zi, vineri, celor două camera reunite ale parlamentului de la Moscova. Informația a fost prezentată de Ministerul Britanic al Apărării, în ultima informare cu privire la războiul din Ucraina. Anunțul lui Vladimir Putin va fi făcut pe fondul tulburărilor sociale provocate de decretul de mobilizare parțială a rezerviștilor. Mii de oameni protestează în numeroase orașe ale Rusiei, în vreme ce mulți alții încearcă să fugă din țară.
Parlamentarii ruși vor dezbate, joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind anexarea celor patru regiuni ucrainene, Luhansk, Doneţk, Zaporojie și Herson la Rusia. Deși statele occidentale nu recunosc votul, Vladimir Putin insistă în această direcție, astfel că în ziua următoare urmează să se adreseze camerelor parlamentare reunite.
Conform estimărilor Ministerului Britanic al Apărării, citate de The Guardian, Vladimir Putin va folosi acest prilej pentru a anunța oficial anexarea celor patru regiuni.
În cele patru regiuni ocupate de Rusia se desfășoară așa-zise referendumuri de anexare, programate să se încheie pe 27 septembrie. Nimeni nu se îndoiește de rezultatul așa zisului vot, mai ales că autoritățile electorale au anunțat că prezența este spre 80 – 90%, iar rezultatul ar fi covâșitor pentru anexare. Aceste referendumuri nu sunt, însă, recunoscute de comunitatea internațională.
Vladimir Putin vede în acest anunț, privind anexarea, o justificare a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina. El va folosi anexarea ca pretext pentru a trimite și mai multe forțe militare pe front, dar și în speranța de a-și consolida sprijinul patriotic pentru conflict.
Recruții îndemnați să-și cumpere cele necesare pentru front
Aceasta, în condițiile în care rușii fug din țară pentru a scăpa de „mobilizarea parțială” pe care a declarat-o. Proteste importante împotriva acestei măsuri au loc în mai multe regiuni din Rusia, dar în special în Daghestan. Aici tinerii convocați în centrele de recrutare se opun deschis, în stradă, forțelor de ordine. Zilnic, au loc proteste și confruntări directe.
Sute de mii de bărbați încearcă să scape de război fugind din țară și toată lumea vorbește despre o decizie, a lui Vladimir Putin, de a închide granițele.
Pe rețelele de socializare au apărut numeroase clipuri cu trupele de securitate care îi ridică cu forța pe tinerii care nu vor să meargă în armată. Alte imagini îi prezintă pe viitorii soldați clătinându-se sub influența alcoolului, împărțit cu dărnicie de oficiali, pentru a-i face să uite ce îi așteaptă.
Într-o altă filmare, dintr-un centru de recrutare din regiunea Altai, un comisar militar le spune soldaților să-și cumpere tot ce au nevoie, deoarece nu vor primi decît arme și muniție. El le cere viitorilor soldați să cumpere inclusiv medicamente și garouri, dar și tampoane pentru a opri sângerarea în caz că vor fi împușcați.