"VINERI A REVOLUŢIEI" în teritoriile palestiniene. Apeluri pentru MANIFESTAŢII de amploare în Cisiordania şi în Fâşia Gaza

"VINERI A REVOLUŢIEI" în teritoriile palestiniene. Apeluri pentru MANIFESTAŢII  de amploare în Cisiordania şi în Fâşia Gaza

Grupurile palestiniene au lansa un apel comun la manifestaţii în această "vineri a revoluţiei" în Cisiordania şi în Fâşia Gaza după rugăciunea săptămânală musulmană, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă o reuniune de urgenţă pe tema violenţelor în regiune, relatează AFP.

Această reuniune - cerută de Iordania, singurul membru arab al Consiliului - va începe vineri, la 17.00, ora României, la New York. Grupul ţărilor arabe la ONU a delegat Iordania pentru acest demers după o reuniune joi după-amiază, transmite Agerpres.

Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Ierusalimului anexată şi ocupată de Israel, sunt marcate de la 1 octombrie de agresiuni între palestinieni şi colonişti, în special cu arme albe, care fac autorităţile israeliene să suspecteze declanşarea unei noi intifade.

Poliţia israelieană a anunţat joi seara că doar bărbaţii de peste 40 de ani vor fi autorizaţi să intre pentru rugăciune vineri pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, "în cadrul măsurilor destinate să împiedice orice atac terorist".

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Violenţele s-au soldat cu 32 de morţi şi sute de răniţi de partea palestiniană şi cu şapte morţi şi zeci de răniţi de partea israeliană, în mai multe atentate. Ele s-au extins în 9 octombrie, după rugăciunea săptămânală, în Fâşia Gaza.

Tulburările păreau să se fi calmat joi, pentru prima oară după mai multe zile. Forţele israeliene sunt desfăşurate masiv în Ierusalim, poliţişti şi grăniceri supraveghind pieţele publice, marile bulevarde şi intersecţiile străzilor, patrulând prin locuri pe unde nu erau văzuţi anterior. În plus, 300 de soldaţi vor veni duminică, în Ierusalim, să întărească dispozitivul poliţiştilor, a anunţat armata.

Recurgerea la armată ar avea scopul să stopeze violenţele, dar şi să asigure populaţia întrucât semnalele de alarmă care se succed, adesea nejustificate, au indus o tensiune crescândă printre localnici şi i-au determinat pe israelieni să se înarmeze. Fotografii publicate în cotidianul popular Yediot Aharonot arată o evreică într-un autobuz înarmată cu un făcăleţ, iar alte persoane ţinând cozi de mătură sau de lopeţi.

Comerţul are de suferit de pe urma acestei tensiuni, iar pieţele-de obicei pline de oameni-erau pustii joi.

Guvernul israelian a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru a pune capăt violenţelor care au culminat cu moartea a trei israelieni marţi într-un atac cu maşină folosită ca berbec şi primul atac cu armă de foc într-un autobuz de la escaladarea agresiunilor în 1 octombrie.

Tensiunile suscită apeluri la ură pe reţelele de socializare. "Toată lumea ne suspectează, rasismul este din ce în ce mai mare", se plânge un palestinian de 51 de ani, pe stradă, corespondentului AFP. Experţii subliniază cvasiimposibilitatea de apărare în faţa atacurile cu cuţit comise de indivizi izolaţi.

Autorităţile israeliene, ca şi cele palestiniene, au părut până acum neputincioase să calmeze spiritele într-un tineret exasperat de ocupaţie şi de colonizare, încurajat prin reţelele de socializare şi incitat prin incantaţii religioase.

Pentru guvernul israeliean, violenţa provine dintr-un refuz al existenţei înseşi a Israelului şi din incitările la ură proferate -potrivit lui -de conducătorii palestinieni. . Premierul israelian s-a declarat dispus să se întâlnească cu preşedintele Abbas, eventual în prezenţa regelui Abdallah al Iordaniei. Washingtonul a anunţat la rândul său că secretarul de stat american John Kerry se va duce 'în curând' în regiune.

După ce relaţiile între aliaţii american şi israelian se răciseră din cauza dosarului nuclear iranian, Israelul a primit foarte prost declaraţiile unor oficiali americani care par să facă o legătură între violenţele actuale şi colonizare,

"Ceea ce vedem nu este rezultatul unui val masiv de colonizare", a spus Netanyahu, "pentru că nu a existat vreun val masiv de colonizare".