Vin VREMURI GRELE pentru salariaţii Complexului Energetic Oltenia
- Teodora Cimpoi
- 16 martie 2016, 11:08
Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat ieri că 2.000 de salariaţi vor fi concediaţi începând cu data de 1 iulie 2016. Liderii de sindicat ameninţă cu proteste şi cer să fie purtate noi negocieri. Totodată, sute de salariaţi de la fiecare sucursală vor întrerupe activitatea timp de 21 de zile, în perioada aprilie – iunie.
"Măsurile organizatorice necesare în anul 2016, privind reducerea activităţii de exploatare a cărbunelui şi de producere a energiei electrice, vor avea ca efect desfiinţarea unui număr de aproximativ 2.000 de posturi şi implicit încetarea raporturilor de muncă începând cu data de 1 iulie 2016 a unui număr de 2.000 de salariaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului”, se precizează în proiectul programului de restructurare pentru anul 2016, citat de Mediafax.
Dintre cei 2.000 de angajaţi vizaţi, 1.070 sunt pensionabili până la data de 31 decembrie 2019. Ceilalţi provin de la UMC Husnicioara (483 de salariaţi), SE Chişcani (56 de salariaţi), Reprezentanţa Bucureşti (6 salariaţi), Sector Seciuri (54 de salariaţi), Mina Tehomir (10 salariaţi) şi alte categorii, inclusiv TESA (321 de salariaţi).
Sindicatele se pregătesc de proteste
Sindicaliştii se declară nemulţumiţi de măsuri. ”Absolut nimic bun nu s-a anunţat pentru salariaţii CE Oltenia. Propunerea cu care vine partea administrativă nu poate fi acceptată sub nicio formă. E vorba de 2.000 de disponibilizări, de şomaj tehnic, se vorbeşte despre concediu fără plată, zile neplătite. Ceea ce prezintă actuala administraţie, aceeaşi care în decembrie anunţa că va curge lapte şi miere, vine cu un program de restructurare cu care nu suntem de acord. Sper ca oamenii să nu plece, cu excepţia celor care îndeplinesc toate condiţiile de pensionare, aproximativ 420 de salariaţi”, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedinte Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).
Potrivit altor sindicalişti, în unele zone, cum este Rovinari, există chiar deficit de personal, cel mai mult fiind afectate carierele miniere.
Întrunire la Ministerul Energiei
Potrivit cotidianului Pandurul, directorii din CE Oltenia Laurențiu Ciobotărică, Daniel Antonie, Vasile Oprea Scorțariu, dar și liderii de sindicat Adrian Marciuc şi Dan Pîrvulescu, fac parte din comitetul înființat la nivelul Ministerului Energiei ce are drept scop identificarea unor măsuri de eficientizare și reorganizare a sistemului energetic pe cărbune. Astăzi are loc, la București, prima ședință în cadrul acestui comitet, coordonat de secretarul de stat Corina Popescu.
Şi anul trecut au fost disponibilizaţi peste 2.000 de angajaţi de la CE Oltenia, primind până la şase salarii medii brute drept compensaţii, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate, astfel că numărul salariaţilor producătorului de energie a ajuns la 15.400.
Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari şi Brăila, asigură peste 20% din producţia de energie electrică al României.