Cercetătorii au descoperit de ce vinul roșu, băut chiar și în cantități mici, provoacă dureri de cap
- Cristian Raducanu
- 21 noiembrie 2023, 22:21
Nopțile lungi și briza răcoroasă sugerează că a început sezonul vinului roșu. Dar pentru mulți, acest lucru înseamnă și dureri de cap. Oamenii de știință și oenologii știu de mult timp că și o cantitate mică de vin roșu poate provoca dureri de cap subite, uneori în decurs de 30 de minute.
Acum, însă, cercetării au descoperit motivul pentru care apar durerile de cap după un pahar de vin roșu. Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că un flavanol, sau nutrient, care se găsește în vinul roșu oprește organismul să proceseze corect alcoolul.
De ce ne doare capul după un pahar de vin roșu
În mod ironic, flavanolul în cauză, quercetina, este considerat un bun antioxidant. Este disponibil ca supliment de sănătate. Însă, atunci când este procesat sau metabolizat cu alcool, se transformă într-un mic răufăcător.
„Când ajunge în sânge, corpul tău îl transformă într-o formă diferită numită quercetină glucuronidă", a declarat Andrew Waterhouse, expert în vin roșu, profesor emerit la Departamentul de Viticultură și Enologie al UC Davis.
În această formă, blochează metabolismul alcoolului. Acest lucru duce la acumularea toxinei acetaldehidă, și ulterior conduce la apariția durerilor de cap.
Unele persoane sunt genetic predispuse la metabolizarea acetaldehidei, ceea ce ajută la explicarea faptului că nu toată lumea se poate alege cu dureri de cap după ce au consumat vin roșu. De exemplu, la aproximativ 40% din populația din Asia de Est, enzima care descompune acetaldehida nu funcționează corect.
Ipotezele cercetătorilor
„Noi sugerăm că, atunci când persoanele susceptibile consumă vin roșu cu cantități modeste de quercetină, acestea dezvoltă dureri de cap, în special dacă au o migrenă preexistentă sau o altă afecțiune primară a durerii de cap”, a declarat Morris Levin director al Headache Center de la Universitatea din California.
Sortimentele de vin roșu au niveluri diferite de flavanol quercetin, nivelul depinde funcție de modul în care este produs vinul. "Quercetina este produsă de struguri ca răspuns la lumina soarelui", a explicat profesorul Waterhouse.
Dacă aveți de gând să cultivați strugurii cu ciorchinii expuși, așa cum se face în Napa Valley pentru cabernetele lor, veți obține niveluri mult mai ridicate de quercetină. În unele cazuri, acesta poate fi de patru până la cinci ori mai mare. Vinurile mai vechi par să aibă niveluri mai ridicate de quercetină. În timp ce vinurile pinot noir și cabernet sauvignon au cei mai mulți flavanoli în general.
Sortimentele de vin roșu și cantitatea de quercetină
Echipa de cercetători va investiga durerile de cap provocate de sortimentele de vin roșu. Vor folosi soiuri care conțin diferite niveluri de quercetină pentru a-și valida teoria. Și totodată, pentru a înțelege mai bine de ce unele persoane sunt mai susceptibile la ele decât altele.
Mai exact, vor analiza dacă enzimele persoanelor care suferă de dureri de cap din cauza consumului de vin roșu sunt mai ușor de inhibat de quercetină sau dacă această populație este mai ușor afectată de acumularea toxinei acetaldehidă.
„Credem că suntem în sfârșit pe drumul cel bun pentru a explica acest mister vechi de milenii', a declarat profesorul Levin. Următorul pas este să o testăm științific pe persoane care dezvoltă aceste dureri de cap, așa că rămâneți pe fază. Studiul este publicat în revista Scientific Reports.