Faimoasele vile de protocol ale familiei Ceaușescu de la malul mării sunt acum disponibile pentru închiriere în scop turistic. Aceste construcții datează din 1970 și păstrează autenticitatea mobilierului și arhitecturii epocii.
În stațiunea Neptun, Nicolae Ceaușescu a ridicat un complex de vile luxoase în 1970, care au atras personalități comuniste. În prezent, aceste vile au fost achiziționate de investitori privați și renovate pentru a fi închiriate ca apartamente de lux pentru turiști.
Turiștii pot închiria vilele de protocol ale familiei Ceaușescu
„Din fostele vile de protocol avem posibilitatea înspre închiriere către turiști aproximativ la un număr de cinci vile. Dintre acestea, un număr de trei vile sunt renovate la un standard modern, trei stele sau patru stele, în funcție de vilă, pot fi închiriate pe apartamente, dar avem și vile din anii de atunci, păstrate la un confort cât se poate de bun, dar nerenovate.
Și pot fi închiriate și acelea la cheie. Se pot închiria și turiștii vor da față în față cu vremurile de atunci. Ele au partea de mobilier din lemn masiv care sunt cât de bine s-a putut, întreținute ușile, pardoseala”, a declaray Relu Cărpraru, manager agenţie de turism.
Tarifele pentru un apartament cu două camere variază între 360 lei pe noapte în sezonul de început și sfârșit, și ajung la 800 lei pe noapte în mijlocul sezonului, potrivit Antena 3 CNN.
De asemenea, o altă vilă de protocol, folosită în trecut de Nicolae Ceaușescu, a devenit adăpost pentru oamenii străzii. Vila, care fusese lăsată în paragină a fost renovată la inițiativa unei foste jurnaliste din Botoșani. Ionela Ivan spune că un astfel de adăpost era o necesitate.
Cine deține „Palatul primăverii”, casa favorită a lui Nicolae Ceuașescu
„Palatul primăverii”, casa preferată a fostului dictator, are o suprafață construită de 3.000 mp și un teren de 4.800 mp. Este echipat cu piscină, solar, saună, cinema, seră cu plante exotice și o grădină cu păuni. Cele 80 de camere sunt decorate cu măiestrie, folosind tapet de mătase, lambriuri de lemn, tablouri semnate de pictori români celebri, mozaicuri, marmură, candelabre și oglinzi din sticlă de Murano.
Mobilierul cuprinde piese variate, de la stilul renascentist până la Art Deco, piese clasice britanice, și elemente în stil baroc, Ludovic al XIV-lea și al XV-lea. La circa 6-8 milioane de euro a fost estimată construcția, iar terenul la 12-14 milioane de euro. Palatul este administrat acum de RA-APPS.
„Casa Ceauşescu” este deschisă publicului din anul 2016 şi poate fi vizitată de joi până duminică, între orele 10-17.