Vilă de la stat pentru şeful „Doi ş’un sfert“

Vilă de la stat pentru şeful „Doi ş’un sfert“

Gheorghe Ciuhandu a dat în concesiune un imobil naţionalizat din centrul oraşului, contra unei chirii de garsonieră.

Primăria Timişoara, sub semnătura lui Gheorghe Ciuhandu, a închiriat, în condiţii extrem de avantajoase, o casă naţionalizată unei firme controlate de Vasile Staicu, fostul şef al „Doi ş’un sfert“ Timiş până în 2006 (serviciul secret al Ministerului de Interne, astăzi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă). Anul trecut, imobilul a fost retrocedat moştenitorilor de drept, care nu pot intra însă efectiv în posesia clădirii.   În 2001, societatea Co Dastad, controlată de Staicu, a primit imobilul pentru 49 de ani. Clauzele prevăd şi scutirea de la plata chiriei, în primii zece ani, până în 2011, cu condiţia efectuării unor renovări. Lucrările însă lipsesc. Ulterior, firma ofiţerului ar fi urmat să achite şi o chirie simbolică, de un euro pe metrul pătrat. Adică de 20 de ori mai puţin decât tariful minim de pe piaţă.

Mai mult, societatea a subînchiriat spaţii în imobil unei a doua firme. Cea deţinută de urmaşul altui VIP din „servicii“, Ioan Codru Talpeş, fiul lui Ioan Talpeş (fostul şef al SIE). Prin Tyhad Impex SRL, Talpeş Jr. îi achită lunar lui Staicu o chirie de 1.400 de euro. „Spaţiul ne-a fost recomandat pentru închiriere de o cunoştinţă a unei cunoştinţe. Nu îl cunosc pe domnul Staicu, nu ştiu dacă tata l-a cunoscut. Soţia se ocupă de cele două magazine. Ea a fost anunţată că imobilul a fost retrocedat. Dacă firma Co Dasdad ne-a minţit, îi vom da în judecată“, explică Ioan Codru Talpeş.   „Un lanţ de infracţiuni“

În 2007, imobilul din centrul Timişoarei a fost retrocedat, tot de primărie, moştenitorilor de drept, după şase ani de aşteptări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cornel Stancu, unul dintre proprietari, susţine că a aflat doar în ultimul moment identitatea chiriaşilor, dar nici acum nu a intrat efectiv în posesia clădirii. „Primăria a lălăit-o timp de şase ani. Mi-au cerut mereu acte, au tergiversat până în 2007. Autorităţile au fost complice la un lanţ de infracţiuni. Ne-au retrocedat casa ca să o cumpere cine trebuie“, spune Stancu. Acum, moştenitorii de drept nu pot intra în posesia imobilului, chiar dacă le-a fost retrocedat, pe motiv că societatea are un contract valabil 49 de ani.

Documentul a fost semnat chiar de primarul Gheorghe Ciuhandu, în mai 2001, când Vasile Staicu era încă în funcţie şi nu apărea în acţionariatul firmei.

Contactat de EVZ, edilul Ciuhandu a refuzat dialogul, iar secretarul consiliului local, Ioan Cojocari, susţine că nu s-a comis nicio ilegalitate.

„Clădirea era în stare avansată de degradare. A fost închiriată cu condiţia ca firma să se ocupe de renovarea ei. S-a votat cu acest argument în consiliul local“, afirmă Cojocari.

În paralel, Memorialul Revoluţiei şi Societatea „Timişoara“, organizaţii implicate în păstrarea memoriei eroilor Revoluţiei şi Proclamaţiei de la Timişoara, au rămas fără sedii. Administraţia Ciuhandu ridică din umeri, invocând lipsa de soluţii. (A contribuit Mălin Bot)

VASILE STAICU

„Nu ştiu în ce condiţii s-a primit acest imobil“

Un ofiţer superior din cadrul IPJ Timiş ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că Vasile Staicu a coordonat activitatea firmei Co Dastad prin intermediari chiar în perioada în care a activat la „Doi ş‘un sfert“. Staicu susţine însă că a intrat în firmă abia după ce s-a pensionat, în toamna lui 2006, şi nu este la curent cu detaliile privind încheierea contractului de închiriere. „Eu nu aveam legătură cu firma în 2001, când a primit imobilul de la Primăria Timişoara. Nu ştiu în ce condiţii s-a primit acest imobil“, comentează fostul ofiţer. Contractul foarte avantajos obţinut de SC Co Dastad SRL de la primărie nu este singurul. O altă societate din anturajul fostului şef „Doi ş‘un sfert“, Streliţia SRL, a organizat două Revelioane pentru pensionari, pentru care a încasat, în 2006, aproximativ 10.000 de euro de la primărie. Numele lui Vasile Staicu apare şi într-un procesverbal de constatare, alături de alţi miliţieni şi securişti din Timişoara, în ale căror arme s-au găsit urme de funingine, imediat după Revoluţie. PERSONAJE   Pionii afacerii > Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD) este primarul Timişoarei din 1996. Acum încearcă să obtină al patrulea mandat. > Căpitan de Miliţie înainte de ’89, Vasile Staicu a fost, după ’90, comandantul Poliţiei Timişoara. După doi ani, părăseşte funcţia, în urma unui scandal public în care e acuzat de soţia unui deţinut sârb că ar fi primit o maşină ca să-l scape de puşcărie pe soţul ei. La pensie, Staicu s-a apucat de afaceri şi patronează o firmă de pază care are şi un contract cu Spitalul Judeţean Timişoara. (Sergiu Miat)