Liderii europeni iau în considerare să nu mai țină cont de veto-ul Ungariei privind Ucraina
- Iulia Moraru
- 18 decembrie 2023, 13:52
Viktor Orban a blocat vineri acordul referitor la un program de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind drept pârghie dreptul de veto, în condițiile în care astfel de decizii necesitau consensul unanim.
În acest context, Viktor Orban riscă să rămână fără drept de veto în chestiunea Ucrainei. Cu speranța că un consens ar putea fi atins în cadrul viitorului summit din începutul anului 2024, liderii europeni asigură că Ucraina poate beneficia de sprijinul Uniunii Europene.
Viktor Orban, pus la zid de UE
După ce prim-ministrul ungar a respins acordul, mai mulți lideri europeni au reacționat, sperând că se va putea ajunge la un acord la începutul anului 2024.
Viktor Orban, recunoscut pentru critici constante la adresa Uniunii Europene în contextul unei strategii electorale interne, a anunțat vineri la postul de radio public maghiar că a blocat programul de asistență pentru Ucraina pentru a se asigura că Budapesta va primi fondurile solicitate din bugetul european.
Reînceperea negocierilor bugetare în ianuarie va oferi o oportunitate excelentă pentru Ungaria de a sublinia dreptul său la fonduri, a afirmat președintele maghiar.
Cu toate acestea, liderii europeni asigură că Ucraina va beneficia în continuare de sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Indiferent de evoluții.
Liderii europeni, optimiști cu privire la o viitoare soluție
„Mă aștept de la Viktor Orban în următoarele luni ca, fiind respectat, interesele sale legitime fiind luate în considerare, să se comporte ca un european și să nu ia progresul nostru politic ostatic”, a spus Emmanuel Macron după ce Ungaria s-a opus pachetului financiar pentru Ucraina.
„Cred că în februarie sau la începutul anului, va fi, fără îndoială, mai simplu să găsim un acord”, a estimat președintele francez.
La rândul ei, Ursula von der Leyen a lăsat să se înțeleagă că dacă Ungaria nu va fi de acord, se va ajunge la o decizie chiar și fără ea.
„Până atunci, vom folosi timpul pentru a ne asigura că, orice s-ar întâmpla, vom avea o soluție operațională la acest summit. Lucrăm din greu, desigur, pentru a ajunge la un acord între cele 27 de state membre.
Dar cred că este necesar să lucrăm și la potențiale alternative pentru a avea o soluție operaţională în cazul în care un acord în 27 de ani nu ar fi posibil”, a punctat Ursula von der Leyen.
„Dacă blocada maghiară persistă, statele membre care doresc să sprijine financiar Ucraina vor găsi o modalitate de a face acest lucru”, a menționat Lukas Macek, șef al centrului de cercetare Grande Europe de la Institutul Jacques Delors.
„Viktor Orban își accentuează izolarea în cadrul UE”
Lukas Macek interpretează veto-ul ungar ca pe o „victorie à la Pirus”. „Viktor Orban își accentuează izolarea în UE”, explică el. A subliniat că liderul ungar a pierdut recent un aliat important, Polonia, în cadrul UE.
„Epuizarea partenerilor europeni este o strategie riscantă”, potrivit știripesurse.ro.