Viktor Orban: Ungaria are nevoie de o guvernare creștin-democrată, nu de o democrație liberală

Viktor Orban: Ungaria are nevoie de o guvernare creștin-democrată, nu de o democrație liberală

Ungaria are nevoie de o guvernare de tip creştin-democrat, din moment ce o democraţie liberală ar fi fost incapabilă, de exemplu, să reducă facturile la utilităţi sau să-i ajute pe cei care au luat credite în monedă străină, a declarat ieri premierul ungar Viktor Orban, transmite MTI.

Într-un discurs în cadrul unei reuniuni a conducerii partidului creştin-democrat (KDNP) pe care îl are partener în guvern, liderul FIDESZ a spus că misiunea culturală a sistemului liberal de valori în lume s-a deteriorat.

Corectitudinea politică, cea care a stabilit vechea ordine politică, este de fapt “un sistem de tabuuri care ne ţine departe de posibilităţile intrinseci ale gândirii oneste şi inovatoare”, a afirmat Orban.

Menţionând personalităţi ale creştin-democraţiei precum Konrad Adenauer sau Robert Schumann, Orban a afirmat că, astăzi, ideile lor nu mai sunt considerate a fi corecte politic. “Din acest motiv, creştin-democraţia nu trebuie să fie îngrijorată dacă marii preoţi ai sectei liberale cer şi mai vocal excomunicarea noastră”, a subliniat premierul, potrivit agenției de stat, preluată de Agerpres.

Orban a adăugat că a evidenţiat un punct pe care l-a atins recent într-un discurs controversat, în special ideea că o democraţie nu este neapărat liberală şi faptul că, dacă nu este liberală, nu înseamnă că nu există democraţie.

“O comunitate poate avea alte ţeluri decât principii abstracte şi moduri de gândire arogante”, a spus el. Prin urmare, dacă cineva nu acceptă ideologia liberală, atunci este considerat un susţinător al dictaturii şi pus sub acelaşi stigmat ca Rusia sau China. Totuşi, Ungaria este o parte inseparabilă a Occidentului, a subliniat Orban.

El a mai declarat că o democraţie liberală nu ar fi putut să taxeze multinaţionalele, furnizorii de servicii de energie sau băncile. Nu ar fi fost posibile salvarea consiliilor locale din capcana datoriilor sau reînnoirea sistemului fiscal, a spus prim-ministrul, adăugând că un alt lucru ce nu ar mai fi fost posibil este stabilirea obiectivului de a elimina şomajul.

Uniunea Europeană va rămâne “un proiect nefinalizat” până când continentul nu va reuşi să revină la rădăcinile sale creştine, a adăugat el, subliniind că, astăzi, creştinismul este cea mai persecutată religie.

“Stăm pe fundaţia creştin-democraţiei şi suntem o guvernare a poporului. Guvernăm în spiritul creştin-democraţiei, în interesul fiecărui cetăţean”, a declarat premierul.

Ne puteți urmări și pe Google News