Patriarhul Ortodox sârb Porfirije a avut, luni, o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban, despre care a spus că este un om unic în Europa și care luptă pentru sufletul acesteia.
Viktor Orbán l-a primit luni pe Patriarhul Ortodox sârb Porfirije la Mănăstirea Carmelită, unde acesta i-a înmânat prim-ministrului Ungariei gradul de aur al Ordinului Sfântul Sava. Anunțul a fost făcut de consilierul primului-ministru. După primirea premiului, Orban s-a arătat măgulit de situație, dar a ținut să facă trimitere și la ceea ce a numit „război”.
Gradul de aur i-a fost înmânat datorită eforturilor sale în apărarea creștinismului în Ungaria și în toată Europa, pentru promovarea valorilor creștine și pentru contribuția sa personală la prietenia dintre națiunile maghiare și sârbă, a mai transmis consilierul.
În cadrul ceremoniei, Patriarhul sârb a punctat că Viktor Orban este un om de stat unic în Europa, care „luptă pentru sufletul Europei” și a cărui voce o ascultă alte popoare, inclusiv de sârbi.
La rândul său, premierul ungar s-a arătat mândru de faptul că a primit această onoare din partea fratelui său creștin ortodox sârb.
„Suntem oameni pașnici, vrem pace, dar există într-adevăr un război pentru sufletul Europei și fără unitatea creștină – inclusiv Ortodoxia – nu putem câștiga această bătălie”, a spus premierul.
Sfântul Sava (1174-1236) este întemeietorul Bisericii Ortodoxe Sârbe independente, iar Ordinul de Merit, numit după el, este conferit de Biserica Ortodoxă Sârbă unor persoane ecleziastice și laice cu merite deosebite, potrivit Hungary Today.
Viktor Orban, apărătorul culturii creștine
Încă din anul 2018 guvernul Orban și-a asumat prezervarea securităţii şi culturii creştine a Ungariei.
Astfel, prioritatea noului guvern de la Budapesta va fi prezervarea securităţii şi culturii creştine a Ungariei, a declarat la preluarea puterii Viktor Orban, mandatat de preşedintele Janos Ader cu formarea echipei guvernamentale după victoria largă obţinută de partidul său Fidesz la alegerile din 2018.
El a mai adăugat atunci că Guvernul său va construi „o democraţie creştină“.
„O democraţie creştină cu rădăcini în tradiţia europeană, în care demnitatea umană este esenţială şi există separarea puterilor“, a anuanţat el, potrivit Adevărul.