Evenimentul Zilei > International > Viktor Orban stârnește furie: „A ordonat concedierea cadrelor pro-NATO”. Sute de ofițeri de rang înalt, demiși în Ungaria
Viktor Orban stârnește furie: „A ordonat concedierea cadrelor pro-NATO”. Sute de ofițeri de rang înalt, demiși în Ungaria

Viktor Orban stârnește furie: „A ordonat concedierea cadrelor pro-NATO”. Sute de ofițeri de rang înalt, demiși în Ungaria

Scandal imens la Budapesta. Opoziția îl acuză pe Viktor Orban că face jocurile lui Putin și a decis concedierea cadrelor militare pro-NATO. Ministrul Apărării din Ungaria a pensionat sute de ofițeri militari de rang înalt. Persoanele în cauză au două luni la dispoziție până la plecare și 70 la sută din salariile actuale sub formă de pensie, chiar dacă vor continua să lucreze.

Ministerul Apărării a început să concedieze sute de ofițeri militari de rang înalt, inclusiv generali și colonei. Decizia vine în urma unui decret guvernamental care permite ofițerilor să se pensioneze după 25 de ani de serviciu. Mai exact, Viktor Orban a semnat decretul prin care sute de generali şi ofițeri ai armatei, cu vechime şi experiență NATO.

Ministerul mai spune că această mișcare a servit scopului de a moderniza armata și de a deschide calea către ascensiunea unei noi generații de ofițeri. Presa maghiară vorbește de peste o sută de generali, colonei și alți ofițeri de rang înalt care au fost trimiși acasă.

Ofițerii demiși erau pro-NATO

Între timp, fostul secretar al Apărării și deputatul Coaliției Democrate, Ágnes Vadai, a spus că ar fi vorba de 170 de ofițeri de rang înalt. Ea a adăugat că ofițerii demiși erau pro-NATO. Pe baza informațiilor pe care le-a obținut de la minister, numărul final poate ajunge la o mie, a scris telex.hu. Loialitatea politică va fi factorul decisiv în Forțele de Apărare Ungare, a subliniat ea.

Ministrul apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a declarat că scopul este de a face loc soldaţilor mai tineri, cu experienţă internaţională şi cunoştinţe lingvistice, pentru a urca în grad.

Aceştia vor fi mai bine plasaţi pentru a supraveghea extinderea forţelor armate, în timp ce Ungaria îşi accelerează planurile de modernizare militară pe fondul conflictului regional, a spus el.

„Cea mai importantă sarcină este întinerirea personalului”, a declarat Szalay-Bobrovniczky într-un interviu difuzat marţi. El a refuzat să precizeze câte cadre superioare vor fi concediate, adăugând că toţi cei afectaţi de reduceri au fost notificaţi până acum şi că înlocuitorii vor fi în funcţie luna viitoare.

Cei care au împlinit 45 de ani pot fi concediați

Între 100 şi 200 de lideri militari de rang înalt, inclusiv generali, ar fi fost demişi în cadrul revizuirii, un număr care ar putea continua să crească, a raportat site-ul de ştiri Telex la 22 ianuarie, fără a preciza de unde a obţinut informaţia.

Cei afectaţi au format coloana vertebrală a armatei ungare, care au experienţă militară în cadrul NATO, a mai spus Ágnes Vadai, fost secretar de stat în Ministerul Apărării şi membru al partidului de opoziţie DK.

Ministrul Apărării a declarat că mutările nu vor afecta capacităţile militare ale naţiunii, poziţia sa în NATO sau loialitatea faţă de alianţă: „Ungaria este un membru angajat şi apreciat al NATO. Ungaria are performanţe bune într-o serie de domenii în cadrul NATO şi acest lucru este recunoscut la toate forumurile”, relatează  dailynewshungary.com.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: