Viktor Orban se ferește să-l critice pe Putin, dar face un apel la pace. Declarație scurtă la un an de la invazia Rusiei în Ucraina

Viktor Orban se ferește să-l critice pe Putin, dar face un apel la pace. Declarație scurtă la un an de la invazia Rusiei în Ucraina Sursa: Dreamstime.com

Premierul Ungariei a catalogat conflictul din Ucraina drept un război indirect al Europei împotriva Rusiei și a făcut din nou apel la pace la un an de la începerea războiului. Viktor Orban a refuzat să trimită arme în Ucraina și a criticat în mod repetat sancțiunile impuse Rusiei de către UE.

Premierul ungar Viktor Orban a făcut un apel la încetarea focului la împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina. Declarația sa vine la câteva zile după ce liderul de la Budapesta a calificat conflictul din Ucraina drept un „războiul indirect“ al Europei împotriva Rusiei, relatează AFP.

„Nu suntem naivi. Ştim că perspectivele unui acord de pace acceptabil de ambele părţi sunt slabe. Însă primul pas este cu siguranţă negocierea unei încetări a focului. Este singura modalitate de a salva vieţi“, a scris Viktor Orban pe Twitter.

Relații bune cu Rusia

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, guvernul de la Budapesta a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viktor Orban a refuzat să trimită arme Kievului şi a cerut în mod repetat negocieri de pace, acuzând în acelaşi timp impactul economic al sancţiunilor impuse de Bruxelles.

Premierul ungar a pledat sâmbăta trecută, în discursul său anual despre Starea Naţiunii, pentru menţinerea relaţiilor economice cu Moscova, în condiţiile în care Ungaria este unul din cele mai dependente state membre UE de energia din Rusia.

Ungaria a semnat, în 2011, cu Gazprom, un contract de furnizare a gazelor naturale, pe termen lung, în condiții favorabile Budapesta.

De peste zece ani la putere

Spre deosebire de majoritatea partenerilor săi europeni, Viktor Orban nu a mers niciodată în Ucraina de la începerea războiului. Relaţiile Ungariei cu statul vecin au fost tensionate mult timp, în special din cauza Transcarpatia, o regiune ucraineană care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial şi care găzduieşte o importantă minoritate maghiară, potrivit Agerpres.

Viktor Orban este la putere în Ungaria din 2010, iar opozanții săi îl descriu ca pe un oportunist care ia măsuri populiste doar ca să rămână la putere, fără să îi pese că ruinează Ungaria și o îndepărtează de Europa.