Proiect eșuat al lui Viktor Orban. Prietenul lui Ciolacu a încercat să preia presa maghiară din Transilvania
- Ionel Sclavone
- 24 septembrie 2024, 20:03
Viktor Orban a încercat să pună pe picioare o platformă de propagandă în Transilvania. În acest sens, statul maghiar a finanțat preluarea mai multor publicații în limba maghiară, plătind milioane de euro.
Prin intermediul acestei platforme premierul maghiar a intenționat să-și promoveze ideile în rândul populației de naționalitate maghiară zona Ardealului.
Planul lui Viktor Orban a eșuat
Guvernul de la Budapesta a cheltuit 29 de milioane de euro în șase ani pentru preluarea presei de limbă maghiară din Transilvania. Preluarea, pusă la cale de Viktor Orban, s-a făcut printr-o asociație finanțată de Guvernul ungar. O investigație realizată de presa independentă de limba maghiară din România arată că planul a eșuat. Mai multe redacții, preluate, în cadrul programului au fost închise. În cazul altora, activitatea a fost redusă drastic.
„În ciuda faptului că s-au cheltuit miliarde de forinți pentru construirea presei maghiare din Transilvania, rezultatul final este dezamăgitor: mai multe ziare au fost închise, jurnaliștii au fost concediați și, în ciuda sumelor uriașe de bani, nu a fost posibil să se construiască o presă durabilă. Activitatea de investigație desfășurată în comun de UH.ro și Magyar Hang a scos la iveală faptul că, în ciuda risipei de bani, nu a mai rămas aproape nimic care să justifice obiectivele grandioase de la început”, relatează publicația Transtelex.
În 2023, situația era destul de complicată. Proiectul lui Viktor Orban era pe cale să se transforme în eșec. Majoritatea publicațiilor tipărite a fost suspendată, iar redacțiile au început concedieri. Trustul care avea 170-190 de angajați, a păstrat doar 40 de persoane. Alte active ale grupului, precum Rádió Gaga, au fost parțial vândute unui antreprenor român.
Bani pentru apropiații managerului
Potrivit sursei citate, grupul de companii transformat într-un gigant de presă a rămas fără fonduri de la Viktor Orban. Jurnaliștii sunt plătiți cu salarii mici, în vreme ce managerul Demeter Szilárd s-a înconjurat de o armată de consultanți și directori bine plătiți. De exemplu, soția lui Szilárd, Andrea Birtalan, a primit un salariu lunar brut de 43.419 lei (5.000 de euro net). Aceasta a fost instalată în funcția de „manager responsabil cu relațiile financiare externe”.
Un alt caz, indicat de autorii investigației este al unui fost secretar de stat adjunct al guvernului maghiar. Este vorba despre János Szentmártoni, care a primit între 2.000 și 2.500 de euro lunar ca redactor-șef al unei publicații.
Publicațiile au devenit nerentabile, iar redacțiile locale merg pe pierdere. Cu toare acestea, conducerea trustului inițiat de guvernul lui Viktor Orban cheltuie sume oarte mari. Între altele, a fost achiziționat un SUV Cadillac Escalade de 6,2 litri.
Alte sume, arată investigația, destinate dezvoltării platformei de propagandă, au revenit pe diferite căi în Ungaria. În acest sens au fost inițiate tot felul de tranzacții cu anumite companii maghiare. Fondurile primite din Fondul Gábor Bethlen au fost direcționate către companii care aveau interese maghiare. Banii nu au ajuns în proiecte destinate devzoltării redacțiilor locale, din Transilvania, mai scrie Transtelex.
Platformă de propagandă pentru Viktor Orban
Guvernul maghiar a finanțat, încă din 2018, Asociația Transylvanian Media Area printr-un grant de 1,45 miliarde forinți. Instituția era condusă de Szilárd Demeter, care a discutat idei strategice în mediul lui Viktor Orbán. El a propus construirea unui trust media, finanțat de statul maghiar în Transilvania. Oficial, Transylvanian Media Area urma să construiască o platformă media maghiară de calitate superioară și independentă.
Între 2018 și 2021, proiectul a primit de la Guvernul Viktor Orban aproximativ 7,45 miliarde de forinți (20 de milioane de euro). Banii au fost destinați proprietarilor de media din Transilvania. Aproape fiecare a primit o ofertă pentru preluarea publicației sale. Conform investigației, unii dintre aceștia ar fi susținut că au fost șantajați să vândă.
Conform investigației, cei care dețineau frecvențe radio au fost mai câștigați. Proprietarii acestora le-au primit gratuit de la statul român, pentru ca apoi să le vândă conglomeratului media pe bani frumoși. Aceste afaceri au ridicat multe semne de întrebare cu privire la transparența financiară. Guvernul lui Viktor Orban nu pare interesat să clarifice situația.