Viktor Orban, premierul care nu ştie ce vrea de la FMI

Viktor Orban, premierul care nu ştie ce vrea de la FMI

Politicile imprevizibile ale guvernului de la Budapesta au adus Ungaria în vizorul agenţiilor de rating. Presa internaţională nu iartă însă populismul etalat de executivul de dreapta.

La Budapesta, mândria naţională de a da cu piciorul unui acord de asistenţă financiară cu FMI a făcut repede loc unei stări de jenă politică pentru guvernul de dreapta condus de energicul Viktor Orban. Imediat după ce a preluat puterea de la socialişti, în mai 2010, noul premier conservator s-a grăbit să întrerupă acordul cu creditorii externi încheiat de precedenta administraţie în 2008. Ungaria va urma o "politică patriotică pentru a-şi redobândi suveranitatea economică pierdută", argumenta atunci Viktor Orban, spre deliciul electoratului său.

Luni, oficialii maghiari au anunţat că negociază cu FMI încheierea unui nou acord preventiv care să permită Ungariei accesul la fonduri în valoare de patru miliarde de euro. Graba cu care Budapesta s-a întors din nou cu faţa spre FMI se explică prin dorinţa guvernului ungar de a evita cu orice preţ retrogradarea ratingului suveran, cu care l-a ameninţat recent agenţia Standard&Poor's. Ungaria aplică "politici imprevizibile", astfel şi-a argumentat agenţia intenţia de a taxa fostul stat comunist.

"Pinocchio" pentru o zi

Presa occidentală nu l-a iertat pe cel care proclama anul trecut "neatârnarea economică" a Ungariei. Premierul ungar Viktor Orban a ajuns astfel membru al unui club mai puţin prestigios, devenind "Pinocchio al Zilei", a comentat ieri ironic publicaţia economică germană "Handelsblatt". Amintind cum, în iulie 2010, Viktor Orban a întrerupt discuţiile cu FMI şi a respins orice viitoare cooperare, spunând că nu va accepta "dictate" vizând consolidarea fiscală, ziarul german subliniază cum soarta economică l-a adus pe premierul ungar din nou în faţa creditorului cu sediul la Washington. "Pentru minciuni mari sau mici, ne uităm la declaraţiile făcute de politicieni şi manageri de top pentru a vedea dacă sunt adevărate sau nu. Oare se verifică acestea? Sau nasul lui Pinocchio creşte?", se întreabă retoric publicaţia de business. Iar verdictul vine imediat: Viktor Orban a câştigat titlul de "Pinochio al Zilei" cu declaraţia "Ungaria poate sta pe propriile ei picioare", conchide "Handelsblatt.

La rândul său, ziarul "Wall Street Journal" comentează că temerile resimţite acum de şeful executivului de la Budapesta pe fondul trepidaţiilor economice nu sunt decât "lamentaţiile unui populist".

Lipsit de apetit pentru democraţie

Nu este pentru prima dată când Orban este criticat de presa internaţională, mai ales pentru ceea ce este descris drept un stil autoritar de a conduce. La 1 ianuarie a intrat în vigoare o controversată lege a presei introdusă de cabinetul Orban, care forţa un jurnalist să îşi dezvăluie sursele. Mai mult, un consiliu numit special în acest scop şi în care membrii partidului condus de Orban formau majoritatea, urma să supervizeze presa ungară şi să decidă când un jurnalist încalcă noile norme deontologice. Întreaga pre şedinţie semestrială a UE asigurată de Ungaria în perioada ianuarie- iulie 2011 s-a derulat, de altfel, sub tirul criticilor externe la adresa controversatei legi. Sub presiunea intensă a Bruxellesului, dar şi a mass-media europene, guvernul a acceptat în final să amendeze legea, în sensul că dezvăluirea sursei se poate face doar la cererea unui judecător sau a unei autorităţi de anchetă, dar numai în cazuri care vizează securitatea naţională sau siguranţa publică.

O notă proastă dată democraţiei ungare sub guvernul Orban a venit odată cu noua Constituţie aprobată de parlamentul în care partidul de guvernământ deţine majoritatea. Noua lege fundamentală, care nu a fost supusă unei dezbateri publice sau unui referendum înainte de a fi votată în legislativ, a fost aspru criticată, în ţară şi în afară, pentru prevederile sale controversate, care consolidează controlul partidului de guvernământ şi elimină echilibrul democratic. Contestatarii au mai criticat aspectele discriminatorii ale textului şi şi-au exprimat îngrijorarea pentru situaţia tuturor celor care nu intră în tiparul guvernamental: necreştini, homosexuali sau chiar familiile monoparentale. Mai multe articole din Constiuţie, cu referiri istorice, pot provoca tensiuni interetnice şi pot periclita relaţiile cu alte state, au mai avertizat criticii.

SCHIMBĂRI

Bate vântul remanierii

Ziarul maghiar "Nepszabadsag" a dezvăluit ieri că, în contextul economic tot mai nesigur, Viktor Orban pregăteşte o remaniere guvernamentală. Decizia urmează să fie anunţată în cel mult două luni. Surse din executivul de la Budapesta au subliniat că, cel mai probabil, ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, va fi menţinut în funcţie până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, când sunt aşteptate să se încheie negocierile cu FMI pentru un al doilea pachet de asistenţă financiară. Remanierea a fost cerută şi de fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany care a avertizat zilele acestea că economia ungară este la un pas de dezastru. Pe lângă remaniere, guvernul trebuie să îşi schimbe şi politicile economice, a mai susţinut liderul opoziţiei.

"Un nou acord cu FMI, spre deosebire de precedentul, va consolida independenţa noastră financiară şi economică." GYORGY MATOLCSY, ministrul ungar al Economiei

  • Guvernul Ungariei se întinde la TVA: Îl face 27%!

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre