Viktor Orban preia președinția UE. Teamă la Bruxelles

Viktor Orban preia președinția UE. Teamă la Bruxelles Consiliul European. Sursa foto: Arhiva EVZ

De la 1 iulie, Viktor Orban, premierul Ungariei și prieten al lui Donald Trump și Vladimir Putin, va prelua președinția UE. În contextul ascensiunii extremei drepte în Europa, această schimbare provoacă îngrijorare la Bruxelles, având în vedere numeroasele dispute dintre Budapesta și UE. France 24 a analizat situația, întrebându-se dacă Viktor Orban va continua să fie rebelul UE-27 în următoarele șase luni sau dacă va adopta o abordare mai conciliantă. Președinția Ungariei Consiliului Uniunii Europene este privită cu atenție, având în vedere relațiile strânse ale lui Orban cu Kremlinul și tendințele populiste care caracterizează guvernarea sa.

Orban preia președinția UE, stârnind îngrijorare 

La fiecare șase luni, o țară membră a Uniunii Europene preia conducerea Consiliului UE, dar anul acesta, agenda până în 2030 nu stârnește prea mult entuziasm la Bruxelles.

De la 1 iulie, această poziție-cheie va fi ocupată de Ungaria lui Viktor Orban, cunoscută pentru promovarea democrațiilor „iliberale,” apropierea de Moscova și obstrucționarea frecventă a deciziilor celor 27 de state membre, relatează France 24.

"Această președinție UE este îngrijorătoare, deoarece Orban este foarte apropiat de Rusia și, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea câștiga în Statele Unite, în noiembrie. De asemenea, ar putea fi problematică după alegerile din Franța, cu un guvern mai de dreapta," spune Ernst Stetter, consilier special al președintelui Fundației Jean-Jaurès pentru Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președinția rotativă a Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene permite țării care o deține să controleze agenda reuniunilor celor 27 de state membre ale UE. De la Ucraina, la statul de drept și imigrație, Ungaria a folosit adesea dreptul de veto sau a blocat deciziile pentru perioade îndelungate.

"Aproximativ 40% din deciziile pe care UE le dorește cu privire la Ucraina sunt blocate," a subliniat exasperat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, la sfârșitul lunii mai, la Bruxelles. Sub presiunea puternică a partenerilor săi, Budapesta a acceptat recent deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Kievul, care au început marți. Totuși, ajutorul militar în valoare de 6,6 miliarde de euro rămâne blocat, iar viitoarea președinție ungară nu pare să aibă intenția de a-și ridica veto-ul.

Sloganul lui Orban, un îndemn la autocrație

Viktor Orban, cunoscut pentru provocările și ieșirile teatrale, pare să-și fi ales deja platforma politică pentru următoarele șase luni la cârma Consiliului UE, adoptând un slogan controversat: "Make Europe Great Again", împrumutat de la Donald Trump și al său "Make America Great Again". Alegerea acestui motto pentru președinția UE a Ungariei a stârnit îngrijorare la Bruxelles.

"Acest slogan arată unde vrea Orban să ducă UE, spre autocrație," a declarat indignat eurodeputatul german Daniel Freund (Verzii). "Este, de asemenea, un pic jenant pentru Uniunea Europeană, care are deja o greutate economică și geopolitică enormă," a subliniat Ernst Stetter, consilier special al președintelui Fundației Jean-Jaurès pentru Europa.

"Motto-ul nostru se referă la ideea unei președinții active, practice, la faptul că împreună suntem mai puternici, respectându-ne în același timp identitatea," a declarat marți ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, în încercarea de a calma temerile exprimate de partenerii europeni.

Președinția Ungariei la Consiliul UE, lansată la biserică

Budapesta va marca începutul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene printr-o slujbă specială la catedrala Saints-Michel-et-Gudule din Bruxelles, potrivit informațiilor furnizate de Courrier international. Evenimentul este programat pentru data de 1 iulie și este văzut ca un simbol al începutului mandatului ungar la președinția UE sub auspicii favorabile.

În ciuda formei simbolice, fondul președinției lui Viktor Orban este puternic influențat de ideologia conservatoare. Agenda prezentată de Budapesta subliniază priorități precum controlul frontierelor UE, reducerea imigrației ilegale, protejarea agricultorilor împotriva concurenței neloiale și negocierea unui nou acord privind competitivitatea. Aceste teme sunt prioritare față de alte chestiuni cum ar fi statul de drept și mediu, priorități ale președinției precedente belgiene.

În ciuda prerogativelor semnificative ale președinției de a influența agenda UE-27, diplomații europeni subliniază că acest rol este mai degrabă de mediere, decât de decizie. "Este ca și cum ai organiza o cină, asigurându-te că invitații se întâlnesc într-o atmosferă armonioasă, unde pot exprima diferite opinii în timpul mesei, cu scopul de a ajunge la un consens comun în final," explică un capitol dedicat președinției rotative de pe site-ul Consiliului UE.

Influența președinției UE în mandatul ungar

Președinția UE a Ungariei se va desfășura sub o serie de constrângeri care ar putea limita impactul legislativ al Budapestei. Acestea includ tradiționala pauză de vară din a doua jumătate a anului și preluarea mandatului la scurt timp după alegerile europene.

"Uniunea Europeană este într-o fază de tranziție în prezent. Cu numiri în Comisie și Parlament stabilite până în decembrie, nu sunt de așteptat schimbări radicale în perioada președinției Ungariei. Astfel, momentul acestei președinții, care provoacă îngrijorare unora, este destul de oportun în calendar și va limita capacitatea lui Viktor Orban de a genera probleme", a subliniat Pascale Joannin. În plus, distribuția "Top Jobs" în cadrul UE, care reflectă ponderea fiecărui grup politic, pare să fie deja stabilită. Înțelegerea de a o reconfirma pe Ursula von der Leyen în funcția de președintă a Comisiei Europene a fost deja încheiată.

"Europenii au dorit să acționeze rapid pentru a împiedica orice influență semnificativă a lui Orban asupra acestor numiri", a declarat Ernst Stetter. În replică, Viktor Orban a criticat acordul, acuzându-l că "merge împotriva valorilor fundamentale ale UE. În loc să unească, acesta cultivă semințele divizării", a adăugat el.

Viktor Orban, sub presiune, în timpul președinției UE

Viktor Orban, liderul Ungariei și al partidului Fidesz, se confruntă cu provocări semnificative în timpul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene, pe fondul unor schimbări politice și de opoziție din interiorul și din afara țării.

În ciuda obținerii unui procent de 44,4% din voturile din Ungaria în alegerile europene, cel mai mare din istoria aderării Ungariei la UE în 2004, Fidesz a înregistrat cel mai slab rezultat în aceste alegeri. Péter Magyar, adversarul lui Orban, a fost o surpriză plăcută, câștigând șapte din cele 21 de locuri alocate pentru Budapesta în Parlamentul European.

"Viktor Orban se află acum izolat chiar și în rândurile dreptei radicale din UE", a subliniat Pascale Joannin. "Partidele precum cel al Giorgiei Meloni și grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) nu împărtășesc pozițiile lui Orban privind Ucraina și imigrația. Italia, o destinație principală pentru imigranți, susține o distribuție echitabilă a acestora în toate statele membre, lucru refuzat categoric de Viktor Orban", a adăugat analistul.

Ungaria, de neclintit în fața planurilor UE. Nu susține aderarea Ucrainei

Viktor Orban. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vizite pentru identificarea „liniilor roșii”

Având în vedere istoricul controversat al relațiilor Ungariei cu celelalte 27 de state membre, președinția ungară va fi urmărită cu atenție. "Înainte de a prelua mandatul, Viktor Orban a efectuat vizite în Germania, Italia și Franța pentru a identifica liniile roșii care nu trebuie traversate", a explicat Pascale Joannin.

Cu toate că are o marjă de manevră redusă, Viktor Orban, cunoscut pentru abilitatea sa de a atrage atenția asupra sa, va încerca să-și impună agenda în aceste șase luni. "Va fi o președinție ca oricare alta, iar noi vom acționa ca mediator imparțial", a promis Balint Odor, ambasadorul Ungariei la UE. "Viktor Orban este cunoscut pentru abilitatea sa de a încerca lucruri noi. Totuși, nu uită că este, de asemenea, dependent de Uniunea Europeană", a concluzionat Ernst Stetter.

În prezent, executivul european a înghețat 19 miliarde de euro destinate Ungariei din cauza unor proceduri legate de încălcarea drepturilor LGBT+, a solicitanților de azil și a combaterii corupției, ceea ce adaugă presiune asupra lui Orban să demonstreze respectarea valorilor europene în timpul mandatului său.

Revista presei