Viktor Orban, o năucitoare lovitură de imagine. Trump se amuză: Viktor Orban este mai controversat decât mine

Viktor Orban, o năucitoare lovitură de imagine. Trump se amuză: Viktor Orban este mai controversat decât mine

Donald Trump a salutat acţiunile controversate ale primului ministru maghiar, Viktor Orban. Cu toate criticile primite de la Washington legate de liderul maghiar, considerat un naţionalist-conservator, acuzat că subminează democraţia în ţara sa, nici n-au contat pentru preşedintele SUA.

''Faceţi o treabă bună şi aţi garantat securitatea ţării dvs.'', a spus preşedintele Statelor Unite în debutul întâlnirii lor în Biroul oval. ''Este un bărbat puternic, un bărbat respectat pretutindeni în Europa'', a adăugat el, Orban fiind cunoscut pentru poziţiile sale eurosceptice şi critica sa pentru democraţia liberală, înfuriind până şi pe cei din propria familie europeană conservatoare. Viktor Orban este ''aparent un pic mai controversat decât mine, dar asta nu e grav'', a continuat liderul republlican american.

''Un lucru bun în privinţa imigraţiei''

Donald Trump s-a axat pe domeniul lor de luptă comun, lupta anti-imigraţie. ''Potrivit multor oameni, aţi făcut lucruri bune în privinţa imigraţiei'', a asigurat el. Trump a estimat că ''probelemele teribile'' cu care se confruntă Europa, s-au datorat şi unor opţiuni ''diferite'' de cele ale guvernului maghiar, o aluzie la decizia cancelarului german, Angela Merkel, de a deschide graniţele pentru refugiaţii sirieni în 2015. 

Acest tête-à-tête cu preşedintele american, care amplifică săgeţile contra Uniunii Europene, îi asigură o excelentă platformă lui Viktor Orban cu mai puţin de două săptămâni până la alegerile pentru Parlamentul European în care suveraniştii şi tabăra populistă ar trebui să facă un salt important. În septembrie, primul ministru maghiar, aflat la putere din 2010, l-a calificat pe Trump ca pe o ''icoană'' pentru mişcările suveraniste, mai ales după discursul anti ''mondialist'' din faţa Adunării generale a ONU.

Legături cu Moscova

Apropierea  ideologică de Putin, foarte rară în Europa, a permis o încingere a relaţiilor pe care Orban le-a avut cu administraţia democrată americană condusă de Barack Obama, care-i reproşa atentate la libertatea presei, a justiţiei şi a societăţii civile.

Mai multe voci s-au făcut auzite pentru a denunţa vizita sa, PRIMA a unui şef de guvern maghiar după 14 ani

''Nu va fi primit în Biroul Oval'', au estimat Rob Berschinski, de la organizaţia Human Right First şi Hal Brands, de la universitatea Johns Hopkins.Iar unii deputaţi democraţi au cerut preşedintelui american Trump să renunţe la primirea lui Viktor Orban şi să aştepte ca acesta ''să-şi pună ţara pe drumul democraţiei şi al respectării drepturilor omului''.

Fără a merge atât de departe, un grup de senatori influenţi de democraţi precum şi câţiva republicani. au cerut chiriaşului de la Casa Albă, într-o scrisoare, să ridice în discuţiile cu liderul maghiar problema ''eroziunii'' democraţiei în ţara sa.