Viktor Orban, de partea patriarhului Kirill al Rusiei. Afirmațiile care declanșează un mare scandal

Viktor Orban, de partea patriarhului Kirill al Rusiei. Afirmațiile care declanșează un mare scandal Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Deși a fost trecut pe lista neagră a UE privind sancțiunile, patriahul Kirill al Moscovei se bucură de susținerea premierului Ungariei, Viktor Orban. Cel din urmă declară că nu este de acord cu această decizie a Uniunii, mai ales pentru că este vorba despre „o problemă religioasă”.

Conducătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, se află în vizorul UE la capitolul sancțiuni economice, din pricina faptului că este un apropiat și, în același timp, susținător al președintelui rus, Vladimir Putin.

Premierul Viktor Orban îl susține pe patriarhul Kirill rus

Viktor Orban, premierul Ungariei, a acordat un interviu postului public de radio, în cadrul căruia a reiterat dezacordul său cu privire la măsura luată de europeni împotriva patriarhului rus. De altfel, acesta consideră că măsura impusă aduce atingere fundamentelor democratice, fiind „o problemă de libertate religioasă”.

Vineri, la Bruxelles, liderii UE dezbat și finalizează un al șaselea set de sancțiuni economice îndreptate împotriva Federației Ruse, motivul fiind invadarea Ucrainei în 24 februarie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a transmis că ziua de vineri va decide cu privire la măsurile economice restrictive privind domeniul petrolier, dar și sancționarea unor indivizi apropiați liderului Rusiei, care îi susțin interesele criminale.

Mesajul patriarhului Kirill pentru cetățenii ruși

În predica sa de după Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală „Adormirea Maicii Domnului” din Moscova, patriarhul a reiterat unul dintre punctele puternice ale propagandei lui Putin, și anume încercarea Occidentului de a distruge din interior societatea și valorile rusești.

„Fie ca Domnul – a spus Patriarhul Moscovei – să ne ajute pe toți în această perioadă grea pentru patria noastră şi să ne unească pe toți, inclusiv în jurul autorităților, iar autoritățile să simtă responsabilitatea față de popor, smerenia și să fie gata să îl slujească. De-abia atunci  poporul nostru va cunoaşte o solidaritate adevărată și va avea capacitatea de a respinge dușmanii, atât pe cei interni, cât și pe cei externi”.

Kirill a adăugat că puterea este „o instituție inalienabilă, creată de Dumnezeu, care a însoțit omenirea de-a lungul istoriei sale. Se întâmplă adesea ca o persoană care a obținut puterea să uite orice altceva și să folosească această putere pentru a o creşte din ce în ce mai mult, sau doar pentru a trăi mai confortabil”. Pentru Patriarh, puterea este „periculoasă”, iar „celui căruia i se dă, i se vor cere multe”.

Papa Francisc reacționează

Cuvinte complet diferite au fost formulate de către Papa Francisc chiar patriarhului Kirill, care a trecut de partea lui Putin chiar de la începutul războiului.

„Biserica – i-a explicat Suveranul Pontif Patriarhului – nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limba lui Iisus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt care credem în Dumnezeu, în Sfânta Treime, în Sfânta Născătoare de Dumnezeu: din acest motiv trebuie să ne unim în efortul de a ajuta pacea, de a-i ajuta pe cei care suferă, de a căuta căi de pace, de a înceta focul”, a spus acesta.