Urmează o perioadă crucială pentru războiul din Ucraina. Totul se joacă în zilele următoare

Urmează o perioadă crucială pentru războiul din Ucraina. Totul se joacă în zilele următoare Sursa: Arhiva EVZ

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, transmite că războiul ruso-ucrainean va intra într-o fază decisivă, desfășurată pe parcursul următoarelor săptămâni, și care se va solda cu și mai multe victime. Totuși, oficialul român nu crede că NATO va fi implicată într-un conflict direct cu Rusia, grație forțelor de descurajare mobilizate de Alianță la granițe.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a acordat un interviu pentru Al Jazeera. Cu această ocazie, demnitarul a vorbit despre evoluția conflictului militar din Ucraina.

NATO nu va intra în conflict cu Rusia, dă asigurări Mircea Geoană

„Intrăm într-o fază decisivă a războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei. Anticipăm că următoarele săptămâni vor fi decisive, chiar dacă războiul se va întinde pe o perioadă mai lung”, spune Mircea Geoană.

Mai mult, conflictul nu va escalada spre o confruntare armată cu NATO, spune oficialul, grație planului defensiv pus în aplicare de statele membre ale Alianței pe flancul estic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu vedem, din punct de vedere militar, că Rusia vrea sau poate să escaladeze conflictul, mai ales cu NATO. Probabil faptul că NATO a mobilizat forţe semnificative suplimentare pe flancul estic, că am activat pentru prima dată în istorie planul defensiv pentru ţările estice, a fost descurajant”, a mai spus oficialul NATO.

Războiul din Ucraina se prelungește

Oficialul Mircea Geoană spune că nu întrevede restabilirea păcii în Ucraina, ci dimpotrivă: războiul va deveni și mai sângeros.

„Războiul va continua, cu mai mare intensitate şi mai multe victime probabil, dar nu vedem un risc de escaladare între Rusia şi NATO şi de asemenea încercăm să evităm un astfel de scenariu”, a spus Mircea Geoană, care laudă totuși rezistența armatei ucrainene.

„Ucraina, ca forţă militară, a ajuns la un standard cvasi-NATO, în timp ce Rusia a rămas o armată post-sovietică. Cred că diferenţele în calitatea leadershipului în domeniul militar nu ne-au surprins. Ne-a surprins curajul incredibil al ucrainenilor, al tuturor, nu doar al armatei. Capacităţile de comunicare ale preşedintelui Zelenski şi ale echipei sale”, spune secretarul general adjunct al NATO.

Va ataca Rusia un stat membru NATO?

Cu privire la riscul ca statele care furnizează arme Ucrainei să fie atacate la rândul lor de Rusia, secretarul general adjunct al NATO a declarat că în acest moment nu anticipăm riscuri, dimpotrivă: vedem o atitudine destul de rezervată pe care forţele ruse o au în zonele de contact cu masivă prezență NATO pe Flancul Estic.

„În primul rând, dreptul la autoapărare este un drept fundamental, consemnat în Carta ONU. Deci dreptul Ucrainei la autoapărare este un drept pe care noi îl susţinem în conformitate cu dreptul internaţional. Avem tot dreptul din lume – şi moral, şi politic, şi strategic, şi militar, şi juridic – de a-i ajuta pe ucraineni. Iar faptul că noi îi ajutăm pe ucraineni să se apere în faţa unei armate mai numeroase şi mai capabile, cel puţin pe hârtie, nu reprezintă o formă de angajament al NATO într-un război cu Federaţia Rusă.

În acelaşi timp, nu vedem semne din partea Federaţiei Ruse că ar avea capabilităţile militare, deja sleite de războiul din Ucraina, şi nici intenţia de a ataca ţările NATO, deci în acest moment nu anticipăm riscuri, dimpotrivă: vedem o atitudine destul de rezervată pe care forţele ruse o au în zonele de contact cu masivă prezenţă NATO pe Flancul Estic”, a transmis oficialul.