Viktor Orbán: Dacă vom vaccina 2,5 milioane de oameni, atunci poate începe repornirea activității

Viktor Orbán: Dacă vom vaccina 2,5 milioane de oameni, atunci poate începe repornirea activității

Atunci când numărul maghiarilor vaccinaţi va ajunge la 2,5 milioane, putem începe repornirea activităţii, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!"

Atunci când numărul maghiarilor vaccinaţi va ajunge la 2,5 milioane, putem începe repornirea activităţii, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" a postului public de radio Kossuth. Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că de luni încolo, restricţiile aflate acum în vigoare vor rămâne cu siguranţă neschimbate pentru încă o săptămână. Viktor Orbán a afirmat că ar fi fost mai uşor să se ia o decizie pe o perioadă de două săptămâni, însă din moment ce într-o săptămână se pot schimba multe, măsurile impuse acum se referă doar la această perioadă.

În plus, Paştele va fi un moment de mare risc, deoarece răspândirea epidemiei este strâns legată de numărul de contacte, a mai afirmat premierul ungar. Creşterea numărului vaccinărilor este cel mai important mijloc de apărare, a subliniat Viktor Orbán. În fiecare săptămână sunt vaccinaţi de patru sau cinci ori mai multe persoane decât cele care se îmbolnăvesc, a spus Viktor Orbán.

Premierul a adăugat că vaccinarea trebuie să se desfăşoare rapid, ar pentru asta este nevoie de vaccinuri. Întrucât în următoarele două luni, vor sosi cu 500.000 mai puţine vaccinuri AstraZeneca decât s-a convenit, în vederea menţinerii ritmului de vaccinare trebuie achiziţionat cel puţin un număr egal de vaccinuri din Est, a explicat premierul. Au loc negocieri şi există şanse bune ca vaccinurile AstraZeneca la care s-a renunţat să poată fi înlocuite cu vaccinuri chinezeşti şi ruseşti, a mai spus Viktor Orbán.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul ungar a afirmat că cel de-al treilea val al epidemiei doboară noi recorduri: joi au murit 213 oameni, 1174 de persoane sunt ventilate mecanic, iar peste 9.000 sunt internate în spitale. Acesta nu este momentul pentru a relaxa restricţiile, a adăugat premierul. Viktor Orbán a mai spus că mai există încă 1618 paturi echipate cu ventilatoare şi aproape 11.000 de paturi de spital libere, ceea ce înseamnă că deocamdată mai există capacităţi semnificative. Prim-ministrul ungar a amintit că în perioada care a trecut s-a consultat cu directorii spitalelor, care sunt oameni experimentaţi şi bine pregătiţi, astfel încât fiecare spital este gestionat aşa cum trebuie. Probleme au fost semnalate peste tot, iar acestea urmează să fie rezolvate cu sprijin de la centru, a spus premierul. Şeful guvernului ungar a menţionat că, în mare parte, medicii rezidenţi au fost deja vaccinaţi, iar studenţii la medicină urmează să fie vaccinaţi acum. În opinia premierului, noi înăspriri ale regulilor ar fi, deja, foarte dificil de suportat de către ţară. Viktor Orbán a solicitat familiilor, tinerilor şi antreprenorilor să mai reziste; dacă se va putea relansa economia, următorul an va fi unul foarte bun şi foarte rodnic.

Viktor Orbán a vorbit şi despre faptul că redeschiderea va fi una treptată şi că este nevoie de un plan care să adapteze etapele repornirii lucrurilor la numărul de persoane vaccinate. Premierul a vorbit şi despre faptul că vineri, numărul persoanelor vaccinate va depăşi 1,5 milioane. 1 260 000 de persoane deţin deja certificate de vaccinare, iar împreună cu cei care au trecut deja prin infecţie şi au şi o dovadă în acest sens, numărul persoanelor imune a ajuns la două milioane. Viktor Orbán a explicat că şi cei care pot dovedi cu documente faptul că au trecut prin infecţie pot primi un certificat verde. În timpul redeschiderii vor exista etape în care cei care deţin aşa ceva vor putea avea acces la mai multe servicii, a adăugat prim-ministrul. Viktor Orbán a mai spus că acum regretă că a dat crezare argumentelor autorităţilor de la Bruxelles, care au susţinut că achiziţiile vor merge mai repede şi mai bine dacă statele membre le vor încredinţa lor această sarcină.

Potrivit premierului ungar, după criza migraţiei, aceasta este a doua dezamăgire majoră în politica europeană. La vremea aceea, Ungaria nu înţelegea de ce UE invită aici migranţii, în loc să îi oprească la graniţe. Viktor Orbán a mai adăugat că toate acestea arată foarte clar că vremea statelor naţionale încă nu a apus. Viktor Orbán a mai spus că de la  Bruxelles aşteaptă acum vaccinuri, nu reguli cu privire la certificate şi paşapoarte. În ceea ce priveşte părăsirea de către Fidesz a Partidului Popular European (PPE), premierul a spus că perioada în care partidul a fost membru în PPE a fost "o perioadă bună, frumoasă,  dar suficientă".

Prima ruptură în cadrul acestei relaţii poate fi atribuită momentului crizei migraţiei, însă discuţii au existat şi în trecut, atunci când nu a existat un sprijin clar pentru reducerea cheltuielilor populaţiei cu utilităţile, pentru impozitarea băncilor şi a multinaţionalelor, a amintit  Viktor Orbán. Potrivit prim-ministrului Ungariei, modalităţile de abordare au început să difere din ce în ce mai mult, iar atunci când a început pandemia, în loc să ajute guvernele în timpul apărării împotriva epidemiei, PPE s-a apucat să modifice reglementările interne. Acest lucru "este ceva nedemn şi arată incompetenţă", astfel că "cel mai bine este să îţi iei rămas bun", a punctat Viktor Orbán. Premierul Ungariei a mai precizat că se află în contact permanent cu premierul Poloniei şi cu politicianul italian Matteo Salvini, iar cele trei ţări încearcă să reorganizeze dreapta europeană, având planuri de viitor comune.

Camera de Comerț și Industrie a Ungariei: În loc de închiderea magazinelor să fie limitat numărul clienților

”Dacă vor fi necesare alte măsuri epidemiologice, atunci în locul închiderii magazinelor în funcție de activitate, punctul de referință să fie limitarea numărului clienților care intră în  magazin și determinarea numărului persoanelor care se află în spațiul respectivei unități comerciale”, a scris într-un comunicat Camera de Comerț și Industrie a Ungariei (MKIK), remis sâmbătă Agenției de Presă MTI.

Potrivit comunicatului, această propunere este susținută și de organizațiile pentru apărarea intereselor din acest domeniu, întrucât o asemenea restricție poate fi gestionată mai ușor de întreprinzători și poate fi, de asemenea, mai ușor de controlat de către autorități. MKIK mai menționează: ”Potrivit semnalelor înterprinzătorilor, măsurile de restricție aflate în vigoare în prezent pot fi interpretate cu dificultate, iar din punctul de vedere al întreprinderilor mici și mijlocii au un impact negativ asupra competitivității”.

Lansarea propunerii președintelui MKIK, László Parragh, privind modificarea măsurilor de restricție aflate în vigoare se pare că a fost ”adaptată rezultatului” consultării naționale online, dat publicității tocmai sâmbătă, potrivit căruia: ”În condițiile în care numărul de persoane care s-au vindecat de  COVID-19 și numărul de populație adultă vaccinată totalizează împreună 25% din populația adultă, merită să fie luată în considerare relaxarea treptată a magazinelor pentru ca firmele ungare să numai sufere alte pagube și să nu se declanșeze un val de faliment în masă”.

Potrivit rezultatelor consultării naționale privind reluarea vieții în Ungaria, publicate și de ziarul ungar ”Népszava”, 88% din respondenți au fost de părere că restricțiile epidemiologice trebuie relaxate treptat, pas cu pas. Deschiderea hotelurilor și a restaurantelor, ca prima măsură, a fost susținută de 87% dintre respondenți, iar a obiectivelor sportive de 75%.

Traducere: Rador