Viktor Orban se înfrățește cu China. Ungaria are nevoie de investiții chinezești
- Tudor Borcea
- 25 aprilie 2019, 20:48
Ungaria este interesată de cele mai noi tehnologii și de investiții ale companiilor chineze, au declarat oficialii maghiari la Beijing.
Ungaria are nevoie de importul celor mai avansate tehnologii, Budapesta fiind interesată de un comerţ global cât mai liber şi de investiţii în Ungaria ale companiilor chineze , a subliniat ministrul ungar de Externe, în luarea sa de cuvânt, la forumul "O regiune, un drum", care a început joi, 25 aprilie, la Beijing, scrie RRA.
Agenţia MTI transmite că relaţiile dintre Ungaria şi China nu au fost niciodată atât de bune ca acum, iar importanţa acestora creşte şi mai mult datorită faptului că în acest an se împlinesc 70 de ani de la încheierea relaţiilor diplomatice între China şi Ungaria, a afirmat Péter Szijjártó, adăugând că Ungaria a fost printre primele ţări care au recunoscut Republica Populară Chineză, în 1949.
Ungaria este o ţară tipică în regiunea central-europeană, cu o economie mică şi deschisă, puternic influenţată de factorii externi, ca, de exemplu, de mediul investiţional extern, precum şi de exporturi.
În economia ungară are loc o schimbare de dimensiune: Epoca "produs în Ungaria” este înlocuită de cea “inventat în Ungaria”. Ministrul de externe a precizat că ocuparea forţei de muncă este deplină în Ungaria, astfel că azi principala întrebare nu este aceea dacă poate fi creat un număr mare de noi locuri de muncă, ci dacă poate fi crescută cota de piaţă a tehnologiilor avansate.
"De aceea, economia ungară are, într-adevăr, nevoie de importarea celor mai avansate tehnologii", a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat că s-a încheiat epoca în care investiţiile din Occident se îndreptau către Est în căutarea forţei de muncă ieftină, schimbările economice globale fiind dictate azi de Est într-un ritm cel puţin similar cu cel dictat de Vest.
Din acest motiv, Ungaria este interesată de deschiderea spre Orient, de investiţiile în Ungaria ale companiilor chineze şi de aducerea în ţară a celor mai noi tehnologii.
Ungaria creează un mediu foarte atractiv, aplicând cele mai mici impozite dintre ţările Uniunii Europene, de exemplu, impozitul pe profit este doar de 9%, a mai spus oficialul ungar. Ungaria susţine iniţiativa intitulată "O regiune, un drum", care dă un răspuns corect la provocările epocii ale noilor economii.
"Ungaria este mândră că a fost prima ţară dintre ţările membre ale UE care a semnat declaraţia de intenţie privind această iniţiativă. Succesul iniţiativei este în concordanţă cu strategia şi interesele naţionale ale Ungariei, care se numeşte politica de deschidere către Orient.Ungaria a formulat această strategie la începutul deceniului, atunci când a realizat că în viitor, creşterea 'va sosi dinspre Orient'. Scopul a fost acela de a deveni un partener comercial şi o destinaţie de investiţii pentru China, în Europa Centrală", a conchis Péter Szijjártó.