În spatele luptei care se dă la nivel european – a continuat prim-ministrul – se află întrebarea: “vom avea un imperiu european” sau se vor menţine statele naţionale?

Maghiarii nu doresc deloc “să fie dizolvaţi” într-un imperiu, aşa cum nu au vrut nici în trecut să fie asimilaţi imperiilor turc, habsburgic sau sovietic – a spus Orbán.

În schimb, cei care vor să construiască un imperiu european vor să “supună” statele naţionale unei ordini imperiale, vor să le forţeze să intre în “Statele Unite ale Europei”.

“Noi vrem să rămânem în afara acestei ordini şi vrem să rămânem maghiari, vrem ca Ungaria să rămână un stat maghiar” – a subliniat prim-ministrul.

Domnia sa a completat ideea, afirmând că: pe motivul acestei poziţii reticente, “adepţii imperiului” vor profita de orice ocazie pentru a slăbi Guvernul ungar.

De asemenea, ei atacă anumite lucruri care se bucură de o susţinere zdrobitoare din partea locuitorilor Ungariei – a observat prim-ministrul, evocând ca exemplu impozitul pe bănci, reducerea cheltuielilor de întreţinere a locuinţelor, cazul migraţiei şi gestionarea actuală a epidemiei.

“Obiectul disputei nu este democraţia, ci imperiul” – şi-a reafirmat poziţia Viktor Orbán.

Iar când în Ungaria vieţile a zeci de mii de cetăţeni sunt periclitate, când jumătate din populaţie se luptă pentru salvarea acestor vieţi şi, între timp, “eşti atacat din spate”, tonul trebuie ridicat şi trebuie spus răspicat: “până aici!”

“Dacă nu facem aşa, vom fi atacaţi şi data viitoare”, a precizat prim-ministrul, insistând: trebuie să fie clar că nu te poţi lega de maghiari fără consecinţe, mai ales în timpuri de restrişte, pentru că ““Noi nu uităm şi ne vom regla conturile”.

 

”.

 

PAGINA ANTERIOARA