Ploile căzute în ultimele zile au acoperit de ape mai multe localităţi din Suceava şi Maramureş. Aproximativ 200 de persoane din localitatea suceveană Ţibeni sunt izolate pe acoperşurile caselor sau în poduri, deoarece 150 de case au fost acoperite de apă, care atinge doi metri înălţime. Situaţia este critică şi în Maramureş, unde mai multe gospodării au fost inundate, după ce râul Vişeu a ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente. În urma inundaţiilor, 20 de familii au rămas fară case. Mai mult, un bărbat s-a înecat în această dimineaţă, la marginea unei străzi inundate din localitatea Borşa, anunţă Mediafax. Primarul oraşului Borşa, Remus Şteţco, a declarat că victima, care are în jur de 60 de ani, a fost găsit mort pe Valea Ursoaia, în cartierul Baia Borşa.
"Din discuţiile pe care le-a avut cu oamenii care locuiesc în zonă se pare că bărbatul ar fi fost surprins de viitură în timp ce se îndrepta spre casă, pentru că el locuieşte pe un deal", a precizat primarul din Borşa. Maramureşul, sub ape
Începând de ieri după amiaza, în Maramureş au început să se umfle îngrijorător râurile, mai ales în partea de nord, dincolo de munţii Gutâi. Râul Vişeu dar şi râul Ruscova deveneau periculoase începând de la ora 16:00, însă problema cea mai mare au făcut-o pâraiele aparent neînsemnate din zonă.
Trebuie ştiut că acea zonă-Borşa, Vişeu, plus zona ucraineană de graniţă, cu Ruscova, Repedea, Poieni beneficiază de ape cu caracter de torent, ce adună din munţi toate pârâurile iar când ajung în localităţi au viteze şi debite uriaşe faţă de cum arată ele în zile obişnuite.
Ieri, în satul Bogdan Vodă, oamenii adunau cu găleţile apa din subsoluri şi din curţi, iar în Ruscova fuseserî probleme cu alimentarea cu apă a localităţii, din cauza unei viituri pe pârâul ce acumulează apa de consum.
Azi-noapte, în urma ploilor torenţiale, au apărut probleme mai mari în zona Vişeu Borşa, fiind inundate câteva zeci de locuinţe pe cinci străzi din oraşul Borşa şi pe alte două străzi din oraşul Vişeu de Sus.
Valoarea maximă de precipitaţii a fost atinsă la Borşa, de 45,7l/mp/24 h, iar cotele de inundaţie au fost atinse şi depăşite pe râul Tisa la staţia hidrometrică Valea Vişeului şi pe râul Vişeu la staţia hidrometrică Poiana Borşa. Valori semnificative de precipitaţii, cu depăşirea pragului de 30 l/mp/24 h, au fost consemnate pe mai multe secţiuni ale râurilor Tisa, Iza, Vişeu, Ruscova şi Botiza, spune comunicatul Prefecturii Maramureş. Deocamdată, bilanţul inudaţiilor din Maramureş însumează următoarele; în localităţile Borşa, Şieu şi Bistra au fost inundate 20 de locuinţe şi 34 de anexe gospodăreşti.
De asemenea, au fost afectate de inundaţii 16,8 km de drumuri comunale; cinci podeţe; două punţi pietonale şi 1,5 km de apărare de mal. Apele râurilor s-au revărsat şi au inundat 12 hectare de păşuni şi fâneţe.
Astăzi la prânz, era aşteptat ca viitura, ajunsă deja pe râul Tisa, să atingă punctul maxim ân localitatea Remeţi, acolo unde în 1998 şi în 2000 fuseseră cele mai dure inundaţii din istoria Maramureşului. (Alexandru Ruja)
Situaţie disperată în Suceava
Digul de protecţie al oraşului Suceava s-a fisurat, în această dimineaţă, iar apa a ajuns deja în cartierul Iţcani. Un alt dig de protecţie, cel din localitatea Horodnic, a cedat.
Pentru că există pericolul inundării zonei, autorităţile au anunţat că vor evacua localităţile Horodnicul de Sus şi Frădăuţi. Apele au inundat localităţi din tot judeţul Suceava.
La Putna şi Suceviţa autorităţile au evacuat deja zeci de familii. În cele două localităţi sunt zeci de locuinţe izolate de ape. Podul de la ieşirea din comuna Marginea s-a rupt din cauza puhoaielor. Podul se află pe DN 17 A şi face legătura cu Suceviţa, afectată, de asemenea, de inundaţii.
În Suceava, canalizarea nu a mai făcut faţă ploii, mai multe cartiere au fost inundate. Apele râului Suceava au ieşit din matcă şi ameninţă podul de la Iţcani, aflat chiar în oraş. Pe pod, Poliţia Rutieră a limitat circulaţia, iar accesul maşinilor de mare tonaj este interzis, informează Realitatea.
Sursa video: Monitorul de Suceava
Oameni, izolaţi pe acoperişuri
Aproximativ 200 de persoane din localitatea suceveană Ţibeni sunt izolate pe acoperşurile caselor sau în poduri, aproximativ 150 de case fiind acoperite de apă, care atinge doi metri înălţime. Drumul de acces spre localitatea Ţibeni a fost rupt de apele revărsate ale râului Suceava, care au ajuns la doi metri înălţime, potrivit subprefectului de Suceava Orest Onofrei. Trenuri anulate, din cauza inundaţiilor Mai multe trenuri Personal care circulă în nordul ţării au fost anulate din cauza inundaţiilor, nouă rute fiind închise din cauza spălării terasamentelor şi a inundării liniilor, informează Compania Naţională de Căi Ferate.
Astfel, începând de astăzi, de la ora 1:14, au fost închise secţiile de circulaţie Târgu Frumos - Ruginoasa, Dărmăneşti - Cacica, Putna - Gura Putnei, Dolhasca - Fălticeni, Gura Putnei - Gălăneşti, Rădăuţi - Gălăneşti, Dorneşti - Rădăuţi, trenurile Personal care circulau pe aceste rute fiind anulate.
De asemenea, rămân în continuare închise secţiile de circulaţie Sărmăşag - Borla, din cadrul Regionalei CF Cluj, unde linia este inundată şi Nisipitu - Gura Putnei, de la Regionala CF Iaşi, din cauza aluviunilor. Atenţionarea cu cod galben, prelungită
Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit codul galben de ploi pentru judeţele Suceava, Botoşani, Maramureş şi zona de munte a judeţelor Neamţ şi Bistriţa, începând de astăzi, ora 12:00 şi până mâine la prânz.
Potrivit meteorologilor, în cele cinci judeţe atenţionate cu cod galben cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metrul pătrat, iar izolat chiar şi 40-50 de litri pe metrul pătrat. Cod roşu de inundaţii pe Siret În şedinţa Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, ce a avut loc astăzi, s-a decis instituirea codului roşu de inundaţii pe Siret, pe toată lungimea acestuia, până la confluenţa cu râul Moldova.
Codul roşu vizează, pe lângă Siret, şi o secţiune a râului Suceava, "în amonte de oraşul Suceava", a declarat directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Petre Stanciu, potrivit Mediafax.
Drumuri blocate
Inundaţiile din ultimele ore au perturbat circulaţia pe mai multe drumuri din ţară.
Ptrivit Info Trafic şi Ministerului Transporturilor, la această oră sunt blocate următoarele drumuri:
DN 17A CÂMPULUNG MOLDOVENESC - RĂDĂUŢI. Aluviunile au distrus rampa de acces a unui pod peste Râul Suceava, în localitatea Marginea Circulaţia este deviată pe rutele DN 2E Horodnic de Sus – Vicovul de Jos si DN 2H Volovăţ – Arbore.
DN 17A (Vatra Moldovitei - Radăuţi). Variante ocolitoare: DJ 178 (Radauti -Volovat) si DJ 209K (Volovat -Marginea).
DN 73C (Curtea de Arges - Piatra). Rute ocolitoare: prin Campulung spre Pitesti pe DN 73 si in continuare spre Ramnicul Valcea si din Ramnicul Valcea spre Pitesti, pe DN 7 si apoi de la Pitesti la Curtea de Arges pe DN7C. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:43