Viitorul internetului se decide, astăzi, la București, în mare secret. Votul ar putea să schimbe totul, miza este uriașă pentru toată lumea

Casa Albă restrânge accesul la tehnologii Sursa: Arhiva EVZ

Peste 190 de țări vor vota, astăzi, în cadrul unor alegeri puțin cunoscute marelui public, dar care ar putea influența viitorul internetului. La mijloc este vorba despre instrumentele folosite pentru cenzură.

Oficialii guvernamentali internaționali votează, joi, în mod secret, pentru a alege între un candidat din SUA și unul din Rusia, pentru a conduce agenția de telecomunicații a ONU. Care este responsabilă cu stabilirea standardelor globale pentru infrastructura de telecomunicații și tehnologie. Și care reglementează, de asemenea, regulile ce vizează internetul.

Votul care poate decide dacă modul de funcționare al internetului se va schimba. Care este marele pericol

Contradicția nu poate fi mai puternică. Alegerea este între a păstra internetul așa cum este cunoscut în prezent sau a pune bazele unui control guvernamental sporit. Țări autoritare precum China, Arabia Saudită și Iranul au demonstrat deja că internetul poate fi transformat într-un instrument puternic de cenzură și de reprimare a disidenței.

Oficialii occidentali s-au raliat în jurul candidatei americane, Doreen Bogdan-Martin, și au făcut campanie de luni de zile pentru a asigura o majoritate împotriva rusului Rashid Ismailov. Dar au avertizat că este prea devreme să se bucure.

Pentru că oficialii votează în mod secret, nu există transparență pentru angajamentele asumate de țări. În aceste condiții, state ca Arabia Saudită și Iranul susțin viziunea Rusiei privind un internet controlat de guvern. Adică sunt de acord cu cenzura, după cum noteazăsiteul politico.eu.

Un eveniment de amploare ce este găzduit de București la Palatul Parlamentului. Participă sute de delegații

Evenimentul în cadrul căruia are loc votul se desfășoară la București, la Palatul Parlamentului. Este vorba despre Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU). Aproape 2.500 de delegați din 193 de țări s-au reunit, timp de 3 săptămâni, la Palatul Parlamentului. 70 de miniștri din întreaga lume și-au anunțat prezența la eveniment, al cărei coordonator este Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

În cadrul lucrărilor, se vor dezbate subiecte precum siguranța cibernetică, gestionarea deșeurilor electronice și rolul inteligenței artificiale în viața noastră de zi cu zi.