Viitorul coridorului cerealelor. Rusia pune condiția reconectării la sistemul SWIFT, lucru cu care SUA nu sunt de acord.
Viitorul coridorului cerealelor. Vizita la Soci a președintelui Erdoğan a atras atenția întregii lumi.
Se aștepta o evoluție în ceea ce privește continuarea sau nu a coridorului cerealelor; dar, de această dată, rușii erau încă din prima zi foarte hotărâți. În declarațiile susținute înainte de vizită, Rusia și-a expus în mod clar poziția, scrie Sabah.
Condițiile Rusiei
Au avansat trei precondiții pentru exportul cerealelor ucrainene. Pe lângă exportul cerealelor ucrainene, rușii doreau să exporte și propriile cereale și solicitau ridicarea, cel puțin, a embargoului impus produselor agricole.
În al doilea rând, mai era și problema asigurării navelor care vor transporta aceste cereale. În al treilea rând, rușii doreau reconectarea la sistemul bancar SWIFT.
Primele două cereri sunt rezonabile. Dacă într-adevăr exportul de cereale în Africa se află pe agendă și dacă este vorba numai de nevoile Africii, este justificat exportul de cereale rusești, nu numai al celor ucrainene. Este normală și asigurarea acestor nave pentru a putea transporta aceste cereale.
Dar pentru că reconectarea la sistemul SWIFT nu are legătură Națiunile Unite, ci direct cu SUA, această problemă este nenegociabilă.
Viitorul coridorului cerealelor, incert
Orice ar face Națiunile Unite, oricât ar dori Turcia să medieze, atâta timp cât SUA nu sunt convinse, este imposibilă reconectarea Rusiei la sistemul SWIFT.
Această problemă ar putea să fi fost prezentată opiniei publice drept subiect de propagandă, dar cred că nimeni nu se aștepta să se rezolve. Pentru că SUA nu vor face un asemenea pas.
Pe de altă parte, s-ar fi putut obține progrese în problema asigurării navelor și a exportului de cereale rusești. Dacă Națiunile Unite erau într-adevăr un actor și ar fi fost îngrijorate de situația țărilor sărace din Africa ar fi putut adopta măsuri pentru aprovizionarea cu cereale atât din Rusia, cât și din Ucraina.
Nu ar fi prea corect să criticăm Rusia în această problemă. Dacă îngrijorarea înseamnă omenie, atunci ar fi trebuit să fie furnizate cereale fără a ține de cine le exportă. Dar bineînțeles că nu aceasta este problema.
Nici angajamentele asumate de Națiunile Unite față de Rusia în livrările anterioare pare că nu au fost îndeplinite. Iar problema asigurărilor este un pretext. Din acest motiv Rusia continuă să nu cedeze.
Coridorul cerealelor și Africa
Noua propunere avansată urmărește și forțarea acestui punct. Rusia propune livrarea a unui milion de tone de cereale prin Turcia. Astfel va transmite opiniei publice mesajul „Noi nu împiedicăm ajutorul către Africa”.
Din contră, Rusia este deranjată și de faptul că Ucraina livrează în Europa jumătate din cantitatea de cereale. Nu cred că le pasă prea mult de veniturile pe care le obține Ucraina din vânzarea cerealelor. Nu se poate aștepta de la Rusia, care vrea ca Europa să sufere, să accepte livrarea de cereale în Europa fără nicio problemă.
Eu nu sunt de părere că această problemă s-a închis. Se va afla pe agendă din când în când, iar părțile vor deveni mai flexibile.
(Articol de Hasan Basri Yalçın; Traducerea: Emel - Birgül Mauki, RADOR)