O viitoare societate de inadaptați social. Cât de mult ne afectează tehnologia abilitățile cognitive. Video

O viitoare societate de inadaptați social. Cât de mult ne afectează tehnologia abilitățile cognitive. Video Podcast Esențial. Sursă foto: Youtube

O nouă ediție a podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de Youtube „Hai România”, a adus în atenția publicului un subiect important. Este vorba de impactul tehnologiei și problemele cauzate de această la nivelul sănătății copiilor sau adulților. S-au adus în discuție și efectele distructive apărute la nivelul dezvoltării creierului, printre care și lipsa unor abilități cognitive. Discuția de astăzi a fost moderată de Sorin Andreiana, redactor-șef Revista Capital. Acesta l-a avut ca invitat pe Virgiliu Gheorghe, biofizician și doctor în bioetică.

Bioetica este știința care studiază interacțiunea omului cu tehnologia. Virgiliu Gheorghe a scris numeroase cărți și a atras atenția asupra urmărilor dezastroase ale interacțiunii cu smartphone-urile. Toate aceste noi tehnologii pot avea un impact major asupra viitoarei societăți.

Sportul, esențial în dezvoltarea creierului

Tehnologia și folosirea constantă a acesteia vine la pachet cu un efect puternic, mai ales în cazul copiilor. Aceștia ajung să fie afectați pe termen lung.  Virgiliu Gheorghe a vorbit despre cele trei mari perioade de dezvoltare a creierului. Acestea au loc între 1-6 ani, 6-12 ani și 12-21 de ani. Majoritatea generațiilor, între 1 și 6 ani, și-au petrecut timpul în natură, la joacă în aer liber sau la țară cu bunicii. În prezent, aceste lucruri nu mai sunt o realitate. Părinții ajung să folosească telefonul și video-urile de pe Youtube pentru a calma copiii și a-i face să stea cuminți în timp ce rezolvă alte lucruri. Acest tip de comportament poate duce la apariția unor lipsuri cognitive.

„Concluziile sunt foarte triste, adică nu-și dezvoltă niște abilități pe care trebuie să le aibă, de la abilități cognitive, memorie, înțelegere la capacitate de gândire analitică. Sportul dezvoltă emisferele cerebrale și comunicarea dintre ele, adică inteligența. Sportul minții este scrima, eu îl recomand peste tot. Scrima presupune atenție, corelare dreapta-stânga, echilibru, foarte multe funcții care antrenează dezvoltarea unor abilități mentale” a spus expertul.

Sportul este esențial în dezvoltarea creierului. Însă, în România, acest lucru nu este luat în serios. În schimb, cei mici ajung să trăiască zi de zi într-un mediu care îi anihilează mental. „Eu aș dezvolta ideea cu sportul pentru tineretul român, copiii români, la nivel cognitiv. Să facă măcar o oră de sport în fiecare zi. Sunt școli mari din State și din Europa private care asta fac. Înainte de ora de matematică pun sport pentru că știu că le crește capacitatea de înțelegere, atenția, și așa mai departe. Nu stai imobil într-un mediu care te anihilează mental” a explicat Virgiliu Gheorghe.

O societate de inadaptați social

Având în vedere spusele invitatului, viitorul nu pare a fi prea roz. Generațiile viitoare care vor deveni parte integrată a societății vor avea lipsuri la nivelul abilităților cognitive. Astfel, ne îndreptăm către o lume de inadaptați sociali, iar efectele încep să fie vizibile din prezent. Impactul este mai mare în cazul bărbaților, care sunt mai receptivi la stimulii generați de tehnologie.

„ Eu zic că acum am început să vedem efectele. Nu găsim oameni să angajăm. În general, bărbații mai mult decât femeile pentru că sunt mult mai dependenți de tehnologie. Sunt mai ușor excitați de mișcări rapide, de șocuri, emoții sexuale, pornografie. Femeia nu are treabă cu jocurile pe calculator, foarte rar. Femeia stă pe rețelele sociale. Experiențele diferențiate fac ca omul să dezvolte diferit. La băieți, apare acest risc mai mare decât la fete, de aceea foarte greu găsești băieți să lucreze, să se angajeze cu responsabilitate, să se motiveze pentru că sunt anumite funcții superioare din cortexul prefrontal, care înseamnă concentrarea, atenția, motivația, controlul comportamentului, controlul emoțiilor, planificarea, organizarea, care nu se dezvoltă” a evidențiat expertul în bioetică.

Rețelele sociale sunt de asemenea un pericol. Accesul copiilor la instrumente precum TikTok le subminează atenția. Acest lucru este extrem de grav mai ales că fenomenul are loc într-o perioadă în care nu s-a dezvoltat total zona din creier a atenției. Dacă acest lucru se întâmplă pe termen lung, nivelul de atenție scade problematic.

„Lucrurile sunt foarte grave și dacă nu se face ceva, se va ajunge la situații complet ireversibile. Vin prieteni din State care spun că nu mai au industrie aviatică, de pildă. Nu au pe cine să angajeze în industriile mari, unde trebuie minte, dar și în Europa este aceeași problemă. De ce au fost interesați de forța de muncă din piața românească și sunt în continuare? Noi producem inteligentă pentru Europa deoarece nu mai avem unde să îi trimitem” a spus invitatul.

Occidentul, cel mai afundat în tehnologie

Potrivit expertului, Occidentul se confruntă cu provocări mari din punct de vedere al consumului de tehnologie. Totuși, România are mai mulți „dependenți de tehnologie” decât alte țări mai bogate. Motivul principal este diferență din punct de vedere a condițiilor de trai.

„Noi am sărăcit foarte mult. Fiind una din cele mai sărace țări din Europa, timpul petrecut de români în fața ecranului este mult mai mare decât la alții. Au mai multe mijloace și mai mulți bani. S-a constatat că lucrurile diferă în funcție de nivelul de dezvoltare. Omul care nu are posibilitatea, vrea să viseze și stă la televizor și este antrenat într-un anumit tip de gândire” a spus expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News