Viețile multor români, puse în pericol de mișcările acestor farmacii. Amenzi drastice date de Consiliul Concurenței

Viețile multor români, puse în pericol de mișcările acestor farmacii. Amenzi drastice date de Consiliul Concurenței Sursa Foto: Arhiva EVZ

Conform unui anunț ce a fost făcut de reprezentanții Consiliului Concurenței, mai multe farmacii au fost sancționate din cauza crizei create în jurul imunoglobulinei.

Industria farmaceutică din România a primit amenzi totale de 71 de milioane de euro din partea Consiliului Concurenței. Cinci companii farmaceutice, care se ocupă cu furnizarea de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) s-au ales cu sancțiuni financiare în valoare totală de 353.393.694 lei (n.r. - aproximativ 71 milioane euro), în urma unei investigaţii ce a fost începută în urmă cu 4 ani.

„Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aproximativ 71 milioane euro)”, a fost anunțul pe care l-au făcut oficialii de la Consiliul Concurenței.

Iată care sunt companiile care au fost sancționate de autorități:

Baxalta Gmbh, Elveţia: 109.372.066 lei;

Ne puteți urmări și pe Google News

CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei; Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei; Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei; Octapharma AG, Elveţia: 125.181.860 lei; PPTA, Belgia: 375.521 lei.

În urma anchetei, oficialii de la Consiliul Concurenței au constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii farmaceutice au adoptat o strategie coordonată. Scopul a fost acela de-a limitarea şi, chiar, de-a întreruper aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobuline. Scopul a fost acela de a pune presiune asupra autorităţilor pentru a suspenda taxa clawback, pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană.

Viețile foarte multor pacienți au fost puse în pericol de deciziile companiilor farmaceutice

„PPTA a facilitat aceste practici anticoncurenţiale şi a contribuit prin propriile acţiuni la atingerea obiectivului comun, depăşind, prin aceasta, sfera activităţilor specifice la nivelul unei asociaţii cu scopul de a influenţa procesul legislativ”, au mai precizat cei de la Consiliul Concurenței.

Din cauza lipse de imunoglobină, viața multor pacienți a fost pusă în pericol. Autoritățile din România au apelat la o măsură extremă pentru a putea asigura medicamentele necesare pacienţilor. În acele condiții a fost declanșat Mecanismului European de protecţie civilă, ceea ce a arătat fără dubii dimensiunea problemei pe care au provocat-o entitățile ce s-au ales cu amenda.

Decizia va fi publicată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituţiei, poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.