VIDEO EXCLUSIV/ Castelul Bran, direct afectat de construirea supermarket-urilor în stațiune. „Simpla prezență a unui astfel de magazin distruge credibilitatea în fața turistului”

Evenimentul Zilei prezintă în continuare punctele de opinie ale celor care se opun cu vehemență construirii unor supermarket-uri multinaționale în comuna Bran, în vecinătatea Castelului Bran. Printre aceștia se numără și Compania de Administrare a Domeniului Bran.

Astfel că joi, 30 septembrie, la ședința de consiliu, Lia Dorina-Doru, în calitate de administrator la Compania de Administrare a Domeniului Bran, a depus un memoriu prin care cerea respingerea emiterii avizului nefavorabil pentru documentația urbanistică. Deși s-a prezentat extrem de pregătită din toate punctele de vedere și a încercat, în temeiul legii, să-și expună punctul de vedere, aproape că a fost tratată cu indiferență. Tot ce doreau reprezentanții Domeniului Bran era să puncteze faptul că un supermarket multinațional în apropierea Castelului va reduce considerabil numărul turiștilor care vizitează stațiunea cu scopul de a se bucura de o experiență autentică.

Încercând să ilustreze cu o documentație stufoasă prin care explica faptul că prezența unui supermaket în zona istorică a localității contravine interesului general al zonei, Lia Doru nu a avut deloc succes în rândul consilierilor care știau de mult că vor vota în favoarea avizului de oportunitate. Degeaba a încercat să le explice că comercializarea unor produse nespecifice zonei va contribui la o slăbire și ulterior dispariției a sectorului de restaurație din zonă. Degeaba a punctat faptul că un supermarket multinațional va afecta unicitatea economiei locale prin diversitatea ofertei, iar nivelul impozitelor colectate la buget va scădea, iar calitatea turismului va avea de suferit. Nimeni nu o băga în seamă. Astfel că, EVZ i-a oferit posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere, cu speranța că atât oficialii, cât și locuitorii comunei, vor înțelege că reprezentanții domeniului Bran nu sunt împotriva construirii unui supermarket, ci a construirii lui în imediata vecinătate a Castelului Bran. „Am explicat de-a lungul anilor exact conceptul nostru și al celor care fac strategii în domeniul de turism, de turism cultural, de turism familial, de incursiune în tradițiile și viața de zi cu zi a românului autentic, și că prezența oricărui agent economic, agent comercial de gen internațional nu face decât să arunce în aer orice fel de acest concept. S-a început o ofensivă vie, susținută agresiv și ieșită din orice fel de limite ale bunelor practici, ale unei colaborări normale în cadrul unei comunități, împotriva Companiei de Administrare a Domeniului Bran”, a declarat pentru EVZ Lia Dorina-Doru.

Fără doar și poate, pe lângă locuitorii care sunt gard în gard cu terenul pe care se vrea construcția supermarket-ului, cel mai afectat va fi Domeniul Bran. „Prin consecințele dezastruoase în care pune turismul local, noi vom încasa cea mai mare undă de șoc pentru că avem cea mai mare întindere în zonă. Noi am participat cu note scrise și în prezență fizică la celebra ședință de consultare publică. Pentru că știam că se pregătește această ședință cu miză importantă, la care noi ne așteptam să depunem acel memoriu scris, justificat, controlat, la virgulă, la litera legii, la tot,  să dezbatem pe el, pe el și pe alte puncte de vedere ale comunității. Ne-am trezit în primele 5 minute, fără niciun avertisment, în absența presei, în cvasiabsența publicului, nu erau mai mult de 5-6 oameni, un grup de presiune, că niciunul nu vine cu un alt argument decât acela : noi suntem brăneni și noi vrem și cine sunteți voi, că nu sunteți brăneni”, ne-a mai declarat administatorul Domeniului Bran.

„Distruge credibilitatea în fața turistului”

Amplasarea unui supermarket multinațional într-o stațiune montană, de mare anvergură cum este Bran-ul, nu face altceva decât să nesocotească conceptul de produs local, specific și autentic care reprezintă una dintre principalele atracții turistice ale zonei. „Punctul meu de vedere, ca transilvăneancă, ca român, ca cunoscător de turism și mare consumator de turism național și internațional, este că în aceste zone, puternic constituite, cu tradiții puternice, de produs, de obicei, de turism cultural, rural, autentic, familial, nu are ce căuta niciun magazin, nici supermarket, nici hipermarket. Niciun fel de produs din acesta internaționalizat și standardizat. Simpla prezență a unei astfel de firme într-o zonă constituită pe criterii de tradiție și valoare locală, distruge credibilitatea în fața turistului că produsul pe care îl primește la micul dejun sau la cină în farfurie e autentic. E simplu. E marketing”, ne-a mai declarat Lia Doru.

„Numele de Bran s-ar putea să-i tenteze pe toți operatorii economici”

În asentimentul lui Bogdan Pușcariu, reprezentat al asociației „Bran-ul nostru”, care se teme ca acest proiect să nu creeze un precedent și stațiunea Bran să se transforme dintr-o gazdă a supermarket-urilor multinaționale, sunt și ceilalți investitori din zonă. „Unul dintre investitorii prezenți la ședință le-a spus consilierilor exact asta. Dacă vor da drumul acum unui supermarket, să nu-și facă iluzii că-i vor opri pe ceilalți, fiindcă nu mai au temei juridic.  O dată intrat unul nu vor mai putea refuza nici 5, nici 7, nici 10. Nu știu câți sunt prezenți în România, dar numele de Bran s-ar putea să-i tenteze pe toți”, ne-a mai detaliat Lia Doru din cadrul ședinței de consiliu de joi, 30 septembrie, ședință la care presa a fost invitată să aștepte deciziile în frig, în curtea primăriei.

„Din punctul meu de vedere un supermarket nu ar avea ce să caute într-o zonă turisitică. Este unul la Zărnești și nu deranjează pe nimeni, e înafara Zărneștiului, nu împiedică traficul și nu e în picioarele zonei turistice. Zărnești nu este o localitate turistică. Dacă se termină cerul și nu mai poate trăi comunitatea fără aceste supermarket-uri, nu am nimic împotrivă să se identifice un teren înafara zonei istorice Bran, într-o zonă în care să nu deranjeze nici vizual și nici ca trafic, comunitate”, a mai concis administatorul Domeniului Bran.