Potrivit oficialilor de la reprezentanţa instituţiei financiare în România, trebuie continuate privatizările, şi nicidecum reorganizat sectorul energetic.
Oficialii biroului Băncii Mondiale (BM) din România consideră că, în sectorul energetic, trebuie continuate investiţiile şi privatizările, şi nu făcută reorganizarea producătorilor, aşa cum propune Ministerul Economiei. „Din punctul nostru de vedere, este puţin prea devreme să spunem dacă înfiinţarea celor două companii integrate este o idee bună sau proastă. Vrem să vedem întâi detaliile planului, modul în care vor să se facă, care ar fi eficienţa acestor companii - dacă vor fi mai eficiente sau nu - şi capacitatea de continuare a investiţiilor din sectorul energetic”, a declarat Benoit Blarel, country manager al biroului local al BM.
Potrivit acestuia, BM consideră că nu este nevoie de o restructurare acum a acestui sector. „Aceasta nu înseamnă că nu mai trebuie să se facă nimic. Reforma trebuie continuată, dar prin privatizare, prin noi investiţii, nu prin reorganizarea actualelor unităţi de generare”, a adăugat Blarel.
Totodată, Doina Vişa, reprezentanta instituţiei financiare în România, a afirmat că, dacă vor fi puşi laolaltă producătorii ieftini cu cei scumpi, va scădea capacitatea de investiţii a celor dintâi. „Hidroelectrica are proiecte mari de investiţii, ca Tarniţa, Lotru - cu ce bani vor fi făcute acestea? Dacă unesc producătorii, tot profitul Hidroelectrica va merge în investiţiile de mediu necesare la Termoelectrica, în sectorul minier care are pierderi. Ne întoarcem în scară mai mică la ce era înainte în Conel”, a spus Vişa. Potrivit acesteia, privatizările nu se fac „de dragul privatizării, ci pentru că sunt investiţii necesare pe care sectorul nu şi le poate permite”. Giganţii străini se tem de Electrica
La rândul său, ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus că, la începutul săptămânii, a avut consultări cu toţi operatorii mari din distribuţia şi furnizarea electricităţii, respectiv cu E.ON, Enel, CEZ şi GDF SUEZ, care au agreat procesul de restructurare propus de minister şi chiar „l-au apreciat”. „Un singur lucru este sensibil şi, până pe 15 iulie, trebuie să lămurim acest lucru: dacă nu se va crea distorsionarea pieţei prin includerea Electricii cu distribuţia şi furnizarea în cele două companii şi dacă nu există posibilitatea unei competiţii neloiale”, a spus Videanu.
El a precizat însă că Electrica va avea contabilitate separată, aşa cum prevede legislaţia, iar energia va fi tranzacţionată pe Bursă, la preţ de mix de resurse. Videanu nu a precizat însă care va fi soarta contractelor încheiate de Hidroelectrica pe 10 ani, care vor expira în 2013-2014, spunând că ministerul va angaja un consultant din Big Four, care va trebui să lămurească inclusiv această problemă - dacă pot sau nu fi reziliate contractele cu „băieţii deştepţi”.
REDUCERI DIFERENŢIATE
Preţul electricităţii, în analiză la ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va analiza, până la sfârşitul săptămânii, posibilitatea ieftinirii energiei electrice. „Avem în lucru trei programe diferite de reducere a preţului pentru consumatori, pe înaltă, medie şi joasă tensiune. Pe înaltă tensiune avem circa 100 de consumatori mari, industriali, pentru care are importanţă reducerea chiar şi cu câteva procente a preţului energiei. Rezultatele le vom avea la sfârşitul săptămânii”, a afirmat preşedintele ANRE, Petru Lificiu.
Acesta a fost prezent la Suceava, alături de ministrul economiei, Adriean Videanu, şi oficialii Băncii Mondiale, pentru inaugurarea unui ax retehnologizat de 400 kV din Moldova, pe linia Gutinaş – Bacău Sud – Roman Nord – Suceava, proiect, realizat de compania de transport al energiei electrice - Transelectrica, în valoare de 24 milioane euro. Circa 80% din valoare reprezintă împrumut de la BM.