Victorie pentru Joe Biden în Senatul SUA. Marele plan de investiții de 430 de miliarde de dolari a trecut la vot
- Ionel Sclavone
- 8 august 2022, 10:21
Președintele democrat Joe Biden a obținut o primă victorie, în fața republicanilor, înainte de alegerile parțiale care urmează în câteva luni. Senatul SUA a adoptat planul propus de Casa Albă pentru investiții în climă și sănătate, în valoare de 430 de miliarde de dolari. Urmează un vot în Camera Reprezentanților pentru ca documentul să intre în vigoare. Se estimează că măsurile propuse vor genera venituri federale de peste 258 de miliarde de dolari în următorii zece ani.
După 18 luni de negocieri şi o noapte-maraton de dezbateri, Senatul Statelor Unite a adoptat marele plan al preşedintelui Joe Biden privind clima şi sănătatea. Este o victorie semnificativă pentru Casa Albă și Partidul Democrat, în condițiile în care urmează alegeri parțiale, peste aproximativ 100 de zile. Democraţii din Senat au aprobat un plan de investiţii de peste 430 de miliarde de dolari, însă urmează și votul din Camera Reprezentanţilor. Adoptarea acestui program a fost rezultatul mai multor negocieri și compromisuri cu aripa dreaptă a Partidului Democrat.
„Drumul a fost lung, dificil şi sinuos”, a declarat liderul democrat al Senatului Chuck Schumer, înaintea votului.
Având planuri foarte mari de reformă, președintele Joe Biden a avut un adversar important, care era să-i dea planurile peste cap în senatorul moderat Joe Manchin, reprezentantul Virginiei de Vest. Având în vedere majoritatea democrată foarte subţire din Senat, senatorul Virginiei de Vest, stat cunoscut pentru minele sale de cărbune, are practic drept de veto asupra acestor planuri.
Or, la sfârşitul lunii iulie, liderul democraţilor din Senat a reuşit în cele din urmă să obţină un compromis din partea lui Manchin. Senatorul de stânga Bernie Sanders a prezentat mai multe amendamente menite să întărească aspectul social al textului.
Un plan de investiții ambițios
Măsura prevede investiții de 370 de miliarde de dolari pentru reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030. Este cea mai mare investiție în protejarea climei inițiată în Statele Unite. Prin această reformă, un cetățean american va primi până la 7.500 de dolari credite fiscale pentru achiziţionarea unei maşini electrice. Instalarea de panouri solare pe acoperiș va fi subvenționată de stat în proporţie de 30%.
Reforma trebuie, de asemenea, să permită întărirea rezistenţei pădurilor în faţa incendiilor de amploare care devastează vestul ţării. Acestea se datorează sunt de părere climatologii, încălzirii globale.
Alte miliarde de dolari în credite fiscale vor fi acordate celor mai poluante industrii pentru a le ajuta în tranziţia energetică. Această măsură a fost puternic contestată de aripa stângă a partidului, care a acceptat în cele din urmă, actualul text, după luni întregi de negocieri.
Textul prevede investiţii în valoare de 64 de miliarde de dolari în sănătate şi reducerea treptată a preţului la anumite medicamente. Prețul acestora este de până la zece ori mai mare decât în alte ţări bogate.
Impozit pentru marile corporații
În paralel cu aceste investiţii, proiectul de lege îşi propune să reducă deficitul public cu un nou impozit minim. În valoare de 15% acesta va fi impus companiilor ale căror profituri depăşesc un miliard de dolari.
Obiectivul urmărit este ca anumite corporaţii mari să fie împiedicate să se folosească de lacunele fiscale care le permiteau până acum să plătească mult mai puţin decât rata noţională. Se estimează că această măsură ar putea genera venituri federale de peste 258 de miliarde de dolari în următorii zece ani, conform AFP.