Germania. Alegerile regionale au dat o lovitură grea partidelor din alianța deguvernare condusă de cancelarul Olaf Scholz. Două formațiuni anti-sistem au obținut victorii istorice, iar acest lucru este de natură să provoace instabilitate la Berlin.
Situația din coaliția aflată la guvernare este destul de complicată. Liderii partidelor componente nu reușesc să se înțeleagă cu privire la guvernare, iar acest lucru dă apă la moară extremiștilor.
Rezultate dezamăgitoare pentru coaliție la alegerile regionale
Rezultatele înregistrate la scrutinul de duminică mărește presiunea pe guvernul condus de Olaf Scholz. Acest lucru se întâmplă cu doar un an înainte de alegerile la nivel național din Germania. Astfel, cancelarul va trebui să ia măsuri mai dure în combaterea imigrației ilegale. Totodată, va trebui să organizeze mai multe dezbateri privind sprijinul militar acordat Ucrainei. Cele două teme au dominat campania la alegerile regionale.
Situația din Germania este de natură să influențeze politica la nivel european. O guvernare șubredă ar duce la complicații și instabilitate, mai ales că nici Franța nu este într-o situație mai bună. La Paris se duc lupte politice grele pentru desemnarea unui guvern după alegerile anticipate organizate de Emmanuel Macron.
În Turingia și Saxonia, cele trei partide care formează coaliția de guvernare la nivel federal par să fi pierdut voturi. Proiecțiile cu privire la rezultatele alegerilor arată un declin al social-democraților (SPD) lui Olaf Scholz. SPD era cotat cu 6 - 7,6% din voturi, de analizele institutului de sondare Forschungsgruppe Wahlen, publicate la ora 21.00 (19.00 GMT).
Situația este și mai dezamăgitoare pentru partenerii minori ai coaliției. Verzii şi Democraţii Liberi pro-business, riscau să fie eliminaţi din parlamentul landului Turingia. Aceștia nu au atins pragul de 5% la alegerile regionale.
Impact dur pentru partidele din coaliția lui Scholz
Analiştii se așteaptă, după alegerile regionale, la o creștere a disputelor din coaliția de guvernare. După alegerile de duminică, SPD dorește să joace un rol mai important pentru a-și recâștiga pozițiile.
„Pentru noi va fi vorba de a ne afirma mai puternic (...) Să nu ne lăsăm conduşi de partide care tocmai au fost date afară dintr-un parlament de stat”, a declarat Kevin Kuehnert, secretarul general al partidului SPD, duminică târziu.
Experții care au observat acest scrutin electoral sunt de părere că rezultatele reflectă fragmentarea scenei politice și ascensiunea partidelor anti-sistem. Este un trend care se manifestă la nivelul întregii Europe. Astfel de formațiuni iau avânt în condițiile în care guvernele se confruntă cu numeroase crize.
Partidele anti-sistem victorioase în alegerile regionale
Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost marele câştigător al serii. Formațiunea a obținut 33,2 % în Turingia, în alegerile regionale. În Saxonia, AfD a obținut aproape la fel de multe voturi ca și conservatorii (CDU).
La rându-i, Alianţa populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) a obţinut mai multe voturi decât cele trei partide din coaliţia lui Scholz. Partidul a obținut 11,5 până la 15,6% din voturi la doar opt luni de la înfiinţare. Legitimarea sa prin acest vot ar putea fi dăunătoare pentru SPD, care a pierdut deja mai mult de o treime din simpatizanţii din 2021. BSW ar putea preluat mulți dintre alegătorii de stânga.
Ascensiunea celor două formațiuni anti-NATO, anti-imigraţie şi favorabile Rusiei va complica lucrurile. Formarea unor coaliţii coerente din punct de vedere ideologic, la nivel de land și la nivel federal va fi un demers foarte dificil. Rezultatele vor avea un impact asupra camerei superioa a parlamentului federal. Bundesrat este format din reprezentanții guvernelor regionale, iar AfD și BSW pot influența politicile naționale.
Pentru celelalte partide, coaliţiile cu BSW sau AfD la nivel federal sunt de neconceput, având în vedere opiniile privind politica externă. Acest lucru presupune că partidele importante, SPD și CDU vor avea probleme în a forma majorităţi de guvernare coerente.