Victoria Frontului Naţional în alegerile regionale este VICTORIA lui Vladimir Putin. Cum finanţează liderul de la Kremlin partidele EXTREMISTE şi care este INTERESUL ascuns

Victoria Frontului Naţional în alegerile regionale este VICTORIA lui Vladimir Putin. Cum finanţează liderul de la Kremlin partidele EXTREMISTE şi care este INTERESUL ascuns

Când Frontul Naţional al Marinei Le Pen a reuşit o victorie neaşteptată în primul tur al alegerilor regionale din Franţa, duminică, a existat încă un grup de oameni, în afara susţinătorilor partidului, care s-a bucurat enorm de această reuşită: naţionaliştii ruşi.

Reacţiile de pe reţelele de socializare au fost numeroase din partea acestora:

“Felicitări lui Marine Le Pen şi Frontului Naţional!”, a scris un blogger rus naţionalist.

Konstantin Rykov, politician influent şi blogger, cunoscut ca susţinător al Frontului Naţional, şi-a întrebat cei 198.000 de fani de pe Twitter: “V-ar plăcea ca Marine Le Pen să preia funcţia de preşedinte al Franţei?”. 80% dintre cei 2.000 de oameni care au răspuns întrebării s-au declarat în favoarea acestei ipoteze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, agenţia de stat RT, fosta Russia Today, a publicat un editorial în care se afirma că rezultatele alegerilor regionale din Franţa sunt dovada clară că partidul lui Marine Le Pen ar putea să conducă ţara la un moment dat.

În esenţă, observatorii spun că Le Pen îi datorează cel puţin o bună parte a acestei reuşite preşedintelui rus Vladimir Putin în special, pentru sprijinul pe care I l-a oferit, atât la nivel declarativ, cât şi din punct de vedere financiar.

Legăturile familiei Le Pen cu Moscova sunt puternice. Le Pen, admiratoare asumată a lui Putin, a făcut diverse drumuri la Moscova, vizitând înalţi oficiali, inclusiv pe şeful Dumei de Stat, Sergei Naryshkin, pe premierul Dimitri Rogozin sau chiar pe preşedintele rus, însă totul în secret.

Tatăl său, Jean-Marie Le Pen, fondatorul şi fostul lider al partidului, are, de asemenea, relaţii apropiate cu liderii ruşi, inclusive cu personalităţi precum Vladimir Zhirinovsky, un parlamentar ultranaţionalist, cunoscut pentru remarci anti-imigranţi ciudate.

În timp ce relaţia Rusiei cu Europa este critic din cauza Ucrainei şi a Siriei, relaţia dintre familia Le Pen şi Moscova pare să fie din ce în ce mai bună.

Le Pen a admis în septembrie 2014 că partidul său a primit un împrumut de 11,7 milioane de dolari de la banca ceho-rusă deţinută de Moscova. Mutarea a născut multe critici, unele dintre acestea fiind că împrumutul ar fi un premiu pentru că partidul Marinei Le Pen a susţinut poziţia Rusiei în criza din Ucraina, acuzaţie pe care le Pen a calificat-o drept “scandaloasă şi ofensatoare”.

“E ridicol să sugerezi că luarea unui împrumut ar determina poziţia noastră internaţională”, a spus Le Pen la acea vreme.

Câteva luni mai târziu, tatăl său, Jean-Marie, a luat un împrumut de 2,5 milioane de dolari de o companie cipriotă care aparţine unui fost agent KGB, potrivit unui document prezentat de presa franceză.

Marine Le Pen, care  a trecut printr-un process pentru promovarea urii în octombrie, a spus că a luat împrumutul după ce băncile franceze şi alte instituţii financiar din Vest au refuzat să finanţeze partidul Frontul Naţional.

Partidul s-a chinuit mult să strângă bani. Multe dintre campanile sale s-au încheiat cu datorii de milioane de dolari, scrie The New York Times, care a spus că Frontul Naţional a fost forţat la un moment să îşi vândă sediul ca să îşi plătească datoriile. De atunci, şi din cauza politicii controversate şi a scandalurilor de corupţie, băncile franceze au renunţat la creditarea partidului.

Moment în care Rusia a intrat în joc

Anton Shekhovtsov, un expert al partidelor extremiste de dreapta şi de stânga, care a investigat legăturile dintre Frontul Naţional şi Rusia lui Vladimir Putin, a declarat pentru Mashable, luni, că scopul cooperării dintre cele două indică faptul că unul dintre obiectivele strategice ale Moscovei pe termen lung este să sprijine grupurile anti-UE şi anti-americane în Europa pentru a submina unitatea Vestului.

Sunt multe dovezi care sugerează că acest lucru este adevărat, a mai spus el.

Urmăreşte firul banilor: Rusia a oferit sprijin financiar mai multor mişcări extremist de stânga sau de dreapta de-a lungul Europei în ultimii ani. Frontul Naţional este unul dintre exemple.

Moscova a ajutat cu împrumuturi partidul populist austriac Freedom Party (partidul Libertăţii), partidul naţionalist belgian al lui Vlaams Belang, dreapta extremistă german AfD, partidul neofascist elen Zorii Aurii, dreapta extremă italiană Liga Nordului şi partidul extremist ungar Jobbik, potrivit The Times şi mai multe publicaţii.

Dacă unora li se pare contradictoriu faptul că Rusia susţine partide cu viziuni extremiste, asta deşi Moscova a vorbit despre pericolul grupărilor extremiste de dreapta, sau a celor naţionaliste ori fasciste în Ucraina, unde sprijină separatiştii pro-ruşi, Shekhovstov vine cu o explicaţie:

“Moscova va sprijini orice forţă politică pro-rusă, nu contează dacă e de extremă dreapta sau stângă”, spune Shekhovstov.

“Dacă eşti pro-Moscova, atunci eşti prietenul Moscovei”, conchide acesta.