Victor Ponta vrea să păstreze cota unică, dar să crească veniturile bugetare

Victor Ponta vrea să păstreze cota unică, dar să crească veniturile bugetare

Pentru ca statul să aibă bani pentru şcoli, spitale şi drumuri este necesară creşterea veniturilor bugetare, păstrând cota unică de 16%, a declarat, astăzi, premierul Victor Ponta.

UPDATE. Agenţiile de presă au rectificat ştirea care conţinea declaraţiile făcute de Victor Ponta, la Târgu Jiu, cu privire la cota unică.  "În general, Ministerul de Finanţe trebuie să se ocupe mai mult de strâns bani şi mai puţin de venit cu idei extraordinare, însă pe de altă parte, este foarte clar că păstrând cota unică de 16%, veniturile bugetare, pentru a avea bani pentru şcoli, pentru spitale, pentru drumuri trebuie să crească, în acest an oricum au crescut veniturile bugetare, dar într-un singur fel au crescut, eliminând din conducerea ANAF acea caracatiţă de corupţie pe care acum procurorii în sfârşit o anchetează am văzut", a declarat Victor Ponta. "Eu mi-am spus părerea şi anume că în general Ministerul de Finanţe trebuie să se ocupe mai mult de strâns bani şi mai puţin de venit cu idei extraordinare, însă pe de altă parte e foarte clar că această cotă unică de 16 %, pentru a avea bani pentru şcoli, pentru spitale, pentru drumuri, trebuie să crească. Oricum, în acest an au crescut veniturile bugetare, dar într-un singur fel au crescut, eliminând din conducerea ANAF acea caracatiţă de corupţie pe care acum procurorii în sfârşit o anchetează, numai eliminând vârful de corupţie al ANAF-ului am reuşit să avem încasări mult mai mari la bugetul de stat. Pe de altă parte, în 2013-2016 trebuie să aşezăm sistemul fiscal în aşa fel încât să avem resurse pentru proiectele mari", a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres, la Târgu Jiu.

Este prima dată când Victor Ponta face astfel de declaraţii, până acum discuţiile purtându-se în jurul unei alte idei, aceea de a introduce o cotă progresivă de impozitare cu praguri la 8%, 12% şi 16%, pentru a veni în ajutorul contribuabililor mai săraci.

Încă de pe vremea când USL era în opoziţie, dar şi după preluarea Guvernării, o eventuală majorare a cotei unice a fost scoasă din discuţie, cel puţin la nivel de declaraţii publice. Tăriceanu: cât PNL e la guvernare nu se va mări cota unică Nu mai târziu de 8 august, primul ministru declara într-o conferinţă de presă, legat de cota de impozitare progresivă: "Este una dintre intenţii, dar fără să depăşim pragul de 16%". Potrivit lui Ponta, FMI fusese de asemenea informat despre intenţia de a introduce un astfel de sistem de impozitare.

Partenerii de guvernare din PNL ai lui Victor Ponta au declarat în mai multe rânduri că nu se pune problema renunţării la pragul maxim de 16% pentru impozitarea veniturilor şi, respectiv profitului companiilor.

"Atâta vreme cât PNL face parte din coaliţia de guvernare şi e membru al echipei de guvernare, această cotă unică nu se va modifica", a afirmat în iulie fostul prim ministru Călin Popescu Tăriceanu, acesta calificând atunci drept "o diversiune" zvonurile privind trecerea la cota progresivă sau majorarea cotei unice.

Victor Ponta nu este la prima "ieşire în decor" pe tema impozitării veniturilor contribuabililor. La sfârşitul lunii mai el a lansat ideea unei "taxe de solidaritate" pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei, în realitate o impozitare progresivă pentru veniturile acestora, cu două praguri de impozitare.

Ne puteți urmări și pe Google News