UPDATE Victor Ponta, victorie la CEDO. Fostul premier fusese condamnat pentru calomnie contra lui Lucian Isar

UPDATE Victor Ponta, victorie la CEDO. Fostul premier fusese condamnat pentru calomnie contra lui Lucian Isar

Fostul premier Victor Ponta fusese condamanat pentru afirmaţii defăimătoare la adresa unuia dintre foştii săi colegi. Cu toate astea, oficialul a obţinut câştig de cauză marţi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Autoritățile consideră că România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare.

UPDATE: Victor Ponta a comentat decizia și spune că nu se simte deloc ca un câștigător. „Eu recunosc că după 5 ani m-au achitat cu Rovinari, după 5 ani cu plagiatul, după 8 ani cu Isar, vi se pare că sunt câștigator? Eu atunci nu am spus că domnul Isar e corupt. Eu am fost întrebat de ce l-am schimbat în câteva ore. Eu am spus că am primit o informare, m-am dus la președintele de atunci și am decis să-l demitem.

Eu nu am spus mai mult, pe mine nu m-a chemat nimeni să mă întrebe, m-au executat. Eu, când vorbesc, vorbesc despre lucruri pe care le cunosc și dacă este absolut necesar. Eu cred că în România există presiunea asta, nu ne place de Ponta sau de Piedone, îi condamnăm. Dar de Iohannis și alții ne place, pe ei nu-i condamnăm niciodată. Eu aș vrea să fim egali în fața legii.

Să fim realiști. Faptul că m-a dat pe mine în judecată domnul Isar și mi-a luat niște bani nu e un capăt de țară, deși nu mi-a plăcut. Dar în ultimii ani sute de oameni au fost târâți cu catuse li plimbați pe la DNA, iar apoi au fost achitați. Iar dintre aceștia, doar doamna presedinte a ICCJ a primit despăgubiri de la stat pentru arestări și funcâii pierdute.

Eu aș vrea să întreb, eu, care mi-am pierdut funcția de președinte al PSD în baza unui dosar făcut de domnul Uncheselu, eu nu merit despăgubiri? Eu azi am câștigat 2.200 de euro, banii dați domnului Isar, dar eu banii îi iau de la stat, nu de la domnul Isar“, a spus Victor Ponta la România TV.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Victor Ponta a fost condamnat pentru afirmaţii defăimătoare la adresa unuia dintre foştii săi miniştri, dar s-a bucurat de câştig de cauză marţi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

„Ingerinţa în exercitarea (de către domnul Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (...) nu era (...) necesară într-o societate democratică”, indică într-un comunicat instanţa de la Strasbourg (estul Franţei), concluzionând că România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Fostul premier a publicat în februarie 2016 pe Facebook comentarii negative despre un fost membru al guvernului său, suspectat de corupţie. Ponta a precizat că în patru ani în funcția de prim-ministru a fost o singură ocazie în care a primit direct informare despre actele de corupție comise de ministru.

Ministrul respectiv, adică Lucian Isar, a declarat că afirmațiile sunt „false şi defăimătoare” și a făcut plângere împotriva fostului şef al guvernului şi a obţinut condamnarea acestuia de către instanţele româneşti. Victor Ponta nu a lăsat lucrurile așa.

Iată și postarea lui Victor Ponta de la care a pornit totul:

„Nu cunosc, în mod evident, motivele chemării de azi la DNA. Pot însă să spun că în aproape 4 ani de activitate ca Prim-Ministru a fost o singura ocazie în care am primit direct informare de la instituțiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupție din partea unui ministru - Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România)!
Atunci i-am spus imediat și lui Crin Antonescu despre situație și a înțeles - în câteva ore l-am inlocuit pe Isar cu Mihai Voicu. Probabil că cei care m-au informat pe mine au sesizat și DNA.
Din păcate există și astfel de oameni.

Victor Ponta a scapăt basma curată

Curtea de la Strasbourg a ținut cu Ponta, spunând că instanţele româneşti „nu au stabilit în mod convingător că exista o necesitate socială imperioasă de a plasa protecţia drepturilor” fostului ministru „mai presus de dreptul la libertatea de exprimare” al lui Victor Ponta.

Organismul judiciar al Consiliului Europei a obligat România să-i achite lui Victor Ponta 2.200 de euro pentru „daune materiale”, conform Hotărârii publicate marţi pe site-ul său.

Nu este singurul scandal legat de corupție din România. La sfârşitul anului 2015, Ponta, a fost implicat în mai multe anchete judiciare și a fost nevoit să demisioneze după tragedia de la Colectiv.

Ponta a fost achitat parţial în 2017 într-unul dintre dosare, apoi achitat în 2018 într-un proces de fals şi spălare de bani. Fostul premier a avut probleme și în 2016, când a fost acuzat de plagiat și și-a pierdut titlul de doctor în drept, lucru care nu s-a mai întâmplat la noi în țară, potrivit agerpress.