Victor Ponta şi Crin Antonescu i-au copiat Codul lui Boc

Victor Ponta şi Crin Antonescu i-au copiat Codul lui Boc

PSD şi PNL critică în moţiunea de cenzură modificările Codului Muncii asumat de guvern, uitând că aceleaşi prevederi se regăsesc şi în proiectul depus de USL la parlament.

Modificările Codului Muncii nu sunt bune dacă sunt făcute de Emil Boc, dar numai potrivite dacă poartă semnăturile lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu. Practic, propunerile de schimbare în legislaţia muncii, depuse la parlament de liderii USL alături de 59 de senatori şi deputaţi, copiază, până la virgulă, în unele cazuri, cea mai mare parte a Codului lui Boc.

Mai mult, articole identice în cele două proiecte sunt criticate de opoziţie în textul moţiunii de cenzură. Vezi asemănarea dintre cele două proiecte: proiectul depus de Emil Boc şi cel depus de USL. Inspiraţie social-liberală

Social-democraţii şi liberalii critică vehement în moţiunea de cenzură faptul că perioada de probă la angajare a fost mărită de la 30 la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi de la 90 la 120 de zile pentru funcţiile de conducere.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Toate acestea, împreună cu eliminarea oricărei restricţii în ceea ce priveşte posibilitatea de a repeta la infinit această modalitate duc la posibilitatea apariţiei abuzurilor", susţin ei.

În fapt însă, atât proiectul guvernului, cât şi iniţiativa USL conţin aceeaşi prevedere.

"Nu putem să fim de acord cu modificările propuse la Codul Muncii care dau posibilitatea angajatorului să extindă timpul de muncă suplimentar zilnic şi săptămânal", acuză opoziţia, însă şi în proiectul său durata maximă a timpului de lucru nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, şi trebuie respectată şi la o medie de referinţă de patru luni.

USL critică, totodată, prevederea referitoare la reducerea primei tranşe a concediului de odihnă de la 15 la 10 zile. "Prin reducerea propusă va creşte numărul concediilor de boală şi al pensionărilor de invaliditate", susţine opoziţia, care în propriile hârtii propune scăderea la 10 zile de concediu neîntrerupt.

Deşi şi-a făcut temă de atac din contractele colective scoase din Codul Muncii, USL introduce şi ea în propriul proiect prevederea ca reglementarea acestora să se facă prin lege specială.

Ponta: diferenţe mici, dar esenţiale

"Sunt câteva diferenţe mici, dar esenţiale, la care ţinem foarte mult, printre care şi cea referitoare la contractul colectiv de muncă. Sunt propuneri venite din partea sindicatelor şi patronatelor, pe care ni le-am asumat", a explicat forma aproape identică a celor două proiecte liderul PSD Victor Ponta.

"Guvernul nu şi-a asumat tot proiectul sindicatelor. Noi am făcut-o", a susţinut şi deputatul PNL Victor Paul Dobre. OPOZIŢIE DE FATADĂ

USL îşi denunţă inclusiv propria variantă de Cod al Muncii

Criticile moţiunii

  • Mărirea perioadei de probă
  • Extinderea timpului de muncă zilnic şi săptămânal
  • Reducerea primei tranşe a concediului de odihnă de la 15 la 10 zile

Codul lui Boc

  • 90 de zile pentru funcţii de execuţie şi 120 pentru funcţii de conducere
  • 48 de ore pe săptămână
  • cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt

Codul USL

  • 90 de zile pentru funcţii de execuţie şi 120 pentru funcţii de conducere
  • 48 de ore pe săptămână
  • cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt

Vezi asemănarea dintre cele două proiecte: proiectul depus de Emil Boc şi cel depus de USL.