Victor Ponta sau "Să nu crezi ce-ţi spun acum"

Victor Ponta sau "Să nu crezi ce-ţi spun acum"

Preşedintele PSD contrazice seara ceea ce a declarat tot el de dimineaţă.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a depăşit în cursul acestei săptămâni propriul record în materie de răzgândiri, reuşind să se contrazică uneori chiar într-un interval mai mic de 24 de ore.

Consultări la Cotroceni, dimineaţa - ba, seara - da

Luni dimineaţă, liderii USL anunţau că ei nu mai sunt dispuşi să onoreze vreo invitaţie la consultările organizate de Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pe cei de la guvernare poate să-i cheme când vrea. Pe noi, să ne chemi ca după aia să zici că v-am chemat degeaba? (…) Sunt momente care nu-şi au sensul în 2012", a declarat Ponta.

În seara aceleiaşi zile, la RFI, liderul PSD anunţa că nu va refuza o discuţie la Cotroceni pe tema revizuirii Constituţiei, ba mai mult decât atât, că reprezentanţii opoziţiei vor iniţia dialogul cu şeful statului pe tema introducerii criteriilor de deficit stabilite la nivelul UE.

Suspendarea lui Băsescu - azi o vedem şi nu e Calendarul suspendării lui Traian Băsescu a fost un nou subiect de bâlbe. De data aceasta Ponta a primit puţin ajutor şi de la colegul Crin Antonescu, care anunţa luni dimineaţă că în cursul zilei Uniunea va anunţa un calendar "destul de complet" al suspendării.

După numai câteva ore, Ponta ieşea să precizeze că de fapt calendarul suspendării constă într-o singură operaţiune: amânarea până când USL va avea majoritatea necesară în Parlament (adică două treimi).

“Suspendarea preşedintelui, din punctul nostru de vedere, va fi o acţiune în paralel de strângere de semnături, dar, aşa cum ştiţi foarte bine, în momentul actual nu trece de Parlament. Va trece când vom avea o majoritate", spunea liderul USL.

UDMR - răul necesar guvernării După ce în ultimele luni a declarat în stânga şi-n dreapta că USL nu va lua UDMR la guvernare şi că Uniunea trebuie să se ducă în opoziţie, alături de PDL, cu care a guvernat, de ieri începând Ponta parcă nu mai e la fel de îndârjit.

De lunea trecută – zi în care nici să nu audă de UDMR - şi până miercuri, preşedintele PSD a început să lase loc de întors, declarând că singurul partid cu care nu este dispus să negocieze o colaborare după alegeri este PDL.

"Eu îmi doresc ca USL să obţină în urma alegerilor mai mult de 50% din numărul de mandate în Parlament, pentru a putea guverna singuri", a declarat Ponta la Arad, conform Agerpres.

"Dacă nu vom obţine peste 50%, vom fi obligaţi să căutăm un sprijin din altă parte. Domnul senator Frunda a spus clar: dacă USL va obţine peste 50%, UDMR va fi în opoziţie, iar dacă va avea sub 50%, va trebui să discute cu alţi parteneri. Problema nu este dacă USL va fi sau nu la guvernare, ci dacă va guverna singură. Dacă însă nu va putea guverna singură, va negocia cu alte partide, cu excepţia PDL", a spus Victor Ponta.

Salariile şi pensiile, o nebuloasă

Problema măririi salariilor bugetarilor şi a pensiilor este un alt subiect pe care Victor Ponta are un discurs ambiguu. Pe de o parte, acesta a început, din vara lui 2011, să declare că USL nu va acorda creşteri spectaculoase de pensii şi salarii dacă va veni la guvernare.

Ultima asemenea declaraţie a fost făcută tot lunea trecută: "Uniunea Social Liberală (USL) nu a susţinut şi nu va susţine ideea că din 2013 se pot face creşteri semnificative de salarii şi pensii. Această idee este enunţată în mod constant de miniştri ai guvernului Boc", a declarat Ponta pentru HotNews.

În acelaşi timp, tot Ponta încurajează bugetarii cărora li s-au tăiat salariile să conteste măsura la CEDO, iar unul dintre capetele de acuzare ale USL împotriva lui Traian Băsescu este tocmai faptul că a declarat că nu va acorda bugetarilor banii din tăierile salariale din 2010, pentru că la buget nu sunt fonduri.

INCONSECVENŢĂ

Răzgândeala, boală cronică a şefului PSD

Nu se mai duce la raliuri. În România. "Este ultimul raliu la care particip. Mai este o singură etapă, la Bacău, după care îi las pe alţii mai tineri şi mai buni decât mine", anunţa Victor Ponta, în septembrie 2011, înainte de Campionatul Naţional de Raliuri. Primul cadou pe care şi l-a făcut anul acesta a fost însă un raliu. Şi nu oriunde, ci la Monte Carlo.

De-a hoţii şi vardiştii. Pe 29 noiembrie, Victor Ponta promitea public că, atunci când USL va ajunge la putere, îi va băga pe mulţi la puşcărie.

“O să câştigăm alegerile. O să-i băgăm şi în închisoare, să nu vă faceţi niciun dubiu, măcar la asta mă pricep", spunea liderul PSD, mândru de rolul său de procuror.

La nici o lună, vorbind despre dosarul "Mătuşa Tamara" al lui Adrian Năstase, acelaşi Ponta declara că a învăţat o lecţie: "Eu, Victor Ponta, am învăţat că nu ai voie să foloseşti instituţiile statului în bătălia ta personală cu un adversar politic. Eu nu voi folosi instituţiile statului împotriva lui Băsescu şi nici măcar a doamnei Udrea (…)", spunea el.

Antena 3. Adio, dar revin! În februarie 2011, Victor Ponta a plecat supărat de la o emisiune a postului Antena 3. După ce Gabriela Firea i-a spus că este “neprofesionist şi frustrat", Ponta a reclamat “un atac incorect", a refuzat să mai răspundă la întrebări, şi a plecat jurându-şi să nu mai calce la emisiunile postului lui Dan Voiculescu. Bineînţeles că supărarea lui Ponta nu a ţinut mult, acesta a revenit în studiourile Antenei 3, iar anul acesta primul interviu l-a acordat acestui post.