Evenimentul Zilei > Politica > Victor Ponta pierde o sumă colosală. Bomba vine de unde nu se aștepta nimeni
Victor Ponta pierde o sumă colosală. Bomba vine de unde nu se aștepta nimeni

Victor Ponta pierde o sumă colosală. Bomba vine de unde nu se aștepta nimeni

Partidul Pro România are probleme mari cu finanțele, creditorii cerând banii înapoi. Din cauza datoriilor mult prea mari, partidul nu mai poate beneficia de subvenția lunară. Toți banii trimiși de Autoritatea Electorală Permanentă nu mai intră în contul Pro România, ci în a unui executor.

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, este primul partid din țara noastră care nu mai poate beneficia de subvenția lunară. Banii primiți de la Autoritatea Electorală Permanentă se duc către un executor.

Conform instituției, Pro România nu mai poate face niciun fel de cheltuială din banii primiți de la stat începând cu luna septembrie. În acest an, partidul a beneficiat de o subvenție de peste 3.2 milioane de lei, echivalentul a peste 640.000 de euro. Acești bani au fost primiți pentru scorul înregistrat la alegerile locale.

Partidul condus de Victor Ponta are datorii extrem de mari, iar Autoritatea Electorală Permanentă a fost informată ca sumele lunare destinate partidului să ajungă în conturile unui executor. Din luna septembrie, Pro România nu a mai înregistrat niciun fel de cheltuială din vreun capital, iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că nu mai primesc banii care li se cuveneau de la buget.

„Este fără precedent. Este pentru prima dată când un partid pierde toată subvenția acordată într-o lună. Este vorba de executări silite”, au declarat surse din AEP.

Partidul Pro România ar putea scăpa de această datorită la începutul anului viitor. Conform informațiilor obținute de Europa Liberă, începând cu luna februarie 2022, partidul ar putea primi din nou subvenția lunară, asta în cazul în care nu mai apar alte executări silite. Pro România încearcă în acest moment să deblocheze banii pe care ar trebui să îi primească de la Autoritatea Electorală Permanentă.

În luna august 2021, partidul condus de Victor Ponta înregistra un buget de salarii de 130.512 de lei. În luna septembrie, capitalul salariilor a fost redus la zero. Conform AEP, aceeași situația a fost valabilă și pentru luna octombrie.

Fostul Premier Victor Ponta încasa lunar, până în luna septembrie, un salariu brut de 5.000 de lei, după cum a dezvăluit în exclusivitate Europa Liberă.

Pro România a vândut două autoturisme pentru a mai achita din datorii

La începutul lui 2021, Pro România și-a achiziționat și o mașină electrică, o Tesla X cu peste 500 cp, cu o valoare de peste 130.000 de euro. Conform sursei citate mai sus, mașina a fost folosită doar pentru nouă luni, fiind scoasă la vânzare în toamna aceasta. Suma încasată pe acesta a fost de aproximativ 40.000 de euro mai mică decât cea plătită inițial, asta pentru că prezenta avarii. Autoturismul a fost cumpărat în luna octombrie de unul din creditorii partidului Pro România. În momentul vânzării, mașina avea sub 2.000 de kilometri rulați.

Tesla X nu este singura mașină pe care partidul a vândut-o pentru a-și achita o parte din datorii. O altă mașină achiziționată în 2020, o Skoda Kodiak, a fost vândută pentru suma de 36.000 de euro.

Până în prezent, reprezentanții partidului Pro România nu au făcut declarații cu privire la datorii sau la vânzarea celor două autovehicule.

Analistul Septimius Pârvu a vorbit despre situația celor din Pro România, susținând că au dat dovadă de iresponsabilitate atunci când au făcut toate aceste datorii. În plus, acesta susține că toate partidele politice s-au obișnuit să încaseze mulți bani de la bugetul de stat, fără să de-a dovadă și de transparență.

„Furnizorii își vor banii înapoi. Au fost o serie de materiale produse pentru campanie, dar nu știm cum au fost produse: calendare, geci. În cazul gecilor nu știm ce s-a întâmplat, a fost sau nu contract.

Sancțiunile ar trebui întărite, controale mai dure, să fie descurajate partidele care au astfel de practici.

Ar putea exista plafoane. Jumătate din bani primiți ca subvenție merg către servicii de promovare în mass-media. Poate crea anumite vulnerabilități. Dacă ești partid la guvernare și cumperi pachete de promovare, nu o să se mai scrie rău despre tine”, a declarat Septimius Pârvu pentru Europa Liberă.