Victimele atacurilor provocate de urși nu sunt despăgubite de stat. Dezvăluirile Ministrului Mediului

Victimele atacurilor provocate de urși nu sunt despăgubite de stat. Dezvăluirile Ministrului Mediului Urs. Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma unei anchete privind evoluția populației carnivorelor mari, ministrul Mediului a confirmat informațiile descoperite și a explicat cum celelalte state din Uniunea Europeană refuză să primească din surplusul de populație al urșilor, rezumându-se doar la a da sfaturi. Mai mult, acesta afirmă că În România, victimele rănite sau ucise de animale sălbatice nu sunt despăgubite de stat.

Într-un interviu acordat pentru StrictSecret.ro, Barna a lansat public o a treia licitație prin care își propune să contracteze o firmă care să realizeze o estimare a numărului de urși prezenți pe teritoriul României, mai ales dacă luăm în calcul faptul că ultimele statistici cu privire la acest aspect datează din 2016.

Ministrul Mediului a acuzat organizațiile non-guvernamentale că încearcă să blocheze Directiva care vizează vânatul păsărilor, un subiect sensibil aflat pe masa Curții Constituționale a României.

Acuzații împotriva statelor europene în ceea ce privește populația de urși din România

"Să gestionăm corect populația de urs conform Legii și conform Directivei (n.red Directiva Habitat). Nu dorește nici Germania, nici Franța, nici Austria, nici celelalte state, nici Elveția, bine – Elveția nu e stat membru, dar nimeni nu dorește exemplare de urs. Cei care au, au o problemă din ce în ce mai mare cu creșterea populației indiferent dacă vorbim de Suedia, de Finlanda, de Slovenia, de Polonia, peste tot există această problemă a creșterii treptate a populației de urs și odată cu creșterea populației vin și problemele", a spus ministrul mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"O să emitem un Ordin de Ministru în consultare publică, probabil săptămâna aceasta, și în baza acestui studiu pe care l-am așteptat și l-am finalizat săptămâna trecută vom emite un proiect de Ordin de Ministru pentru cotele de intervenție așa cum prevede și legea în momentul de față", spune Barna.

"Așteptăm rezultatul licitației pe evaluarea populației și derularea procesului de identificare prin măsuri genetice și probabil că într-un an de zile cel târziu vom avea cel mai amplu raport cu privire la populația de urs în comparație cu toate țările membre în Uniunea Europeană, poate și din lume. Dacă în primăvară avem rezultat, dacă în primăvară avem un contract de prestări servicii, de evaluare, probabil în timpul verii, undeva în lun august o să avem și primele concluzii pe baza acestui contract", a mai spus ministrul.

Probleme și cu speciile de lupi, dezbateri în Parlamentul European

Legat de celelalte specii de animale importante de pe teritoriul României, lupul, cormoranul sau gâștele sălbatice, Barna a afirmat că lupii sunt un subiect important pe agenda europeană.

"Lupul face obiectul unei dezbateri ample și în Parlamentul European. Este în curs de elaborare un raport cu privire la problemele generate de lup în Italia, Franța, Austria, state membre care se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari", a mai adăugat Barna.

Directiva care reglementează statutul păsărilor sălbatice, blocată la CCR

"La păsări în general este o dezbatere anuală deja, care începe cu contestarea Ordinului de Ministru în instanță, suspendarea Ordinului de Ministru în instanță, nu pot să mai intervin nici asupra ciorilor care fac imposibilă plimbarea prin parc, într-un oraș cum este de exemplu Satu Mare. Nu mai poți să intervi nici la acele specii care sunt dăunătoare, nu pot să intervin nici la ciocârlie, așa este, nici la două trei specii controversate în ceea ce privește utilitatea sau necesitatea vânătorii în cazul speciilor respective", arată Barna.

România nu despăgubește persoanele rănite sau ucise de animalele sălbatice

"Am cerut colegilor o procedură care s-a elaborat în comun cu câțiva specialiști în asigurări de viață, că acolo lucrurile sunt mai complicate la accidente de muncă, la incapacitate temporară de muncă și cu siguranță Ordinul va fi aprobat și va fi posibilă și despăgubirea persoanelor care au fost atacate de urs. Se reglementează acolo și suportarea pagubelor generate de aceste exemplare, în urma lovirii lor pe drumurile naționale, județene, drumurile publice", a mai declarat Barna.