Editura Evenimentul si Capital

Dosarul ”Venezuela” sau cum au fost furate 6 kg de cocaină. Viceprimarul Aurelian Bădulescu, la un pas de debarcare

Autor: | | 2 Comentarii | 5684 Vizualizari

Operațiunea cu nume de cod „Cocaină din Venezuela” a făcut subiectul multor articole, scrise de ziariștii de investigații în mai multe publicații, începând cu sfârșitul anului 2002.

A fost un caz șocant, fiindcă de dispariția celor 6 kg de cocaină dintr-un transport supravegheat internațional au fost acuzați și polițiștii și colaboratorii lor infiltrați în rețeaua de traficanți.

Așa cum am subliniat și în celelalte două anchete jurnalistice – „Dosarul Spălătoria” și „Dosarul Anhidrida” – și faptele din „Dosarul Venezuela” demonstrează că Aurelian Bădulescu, viceprimarul de azi al Capitalei, și-a clădit cariera profesională și politică pe delațiune și fapte reprobabile, scăpând de rigorile legii fiindcă a fost protejat de sistemul pe care îl slujea.

Activitatea de colaborator al polițiștilor de la BCCO, care vânau traficanții de droguri, era perfect legală dacă ea ar fi fost folosită în scopuri corecte. Din păcate, colaboratorul Aurelian Bădulescu, nume de cod „Ara” în analele serviciilor Ministerului de Interne, cunoscut după numele „Raul” în cercurile în care se învârtea, a alunecat în partea infracțională a activității, „ajutat” fiind chiar de unii polițiști, cercetați și ei penal.

Țintele tuturor, așa cum reiese din dosarele în care au fost amestecați anchetatorii Antidrog: bani și avansare în carieră. Până să rememorăm problemele lor cu justiția, să vedem ce face astăzi informatorul ajuns edil al Bucureștiului, un om care, cu o biografie ca a sa, n-ar putea ocupa o asemenea funcție nicăieri în lumea civilizată.

Primul demers pentru schimbarea viceprimarului

În urmă cu o săptămână, pe 17 februarie, viceprimarul Aurelian Bădulescu a anunţat că va candida la şefia PSD Bucureşti, afirmând că are tot sprijinul Gabrielei Firea, primarul general. „Am luat notă de decizia Comitetului Executiv de a se organiza alegeri în toate structurile de partid unde sunt preşedinţi interimari şi am decis să-mi asum candidatura pentru poziţia de preşedinte al PSD Bucureşti”, a declarat Bădulescu pentru Agerpres. Consilierii generali însă i-au pregătit debarcarea.

Vineri, 22 februarie, ei au semnat un convocator (facsimil) prin care aprobă ca, în data de 27 februarie, ora 11.00, să se întrunească, iar ordinea de zi să fie următoarea: Proiect de hotărâre privind schimbarea din funcția de viceprimar al municipiului București a lui Aurelian Bădulescu și un alt proiect privind alegerea unui nou viceprimar. Surse din primărie îl dau ca posibil înlocuitor al lui Bădulescu pe Orlando Culea, un opozant declarat al Gabrielei Firea și un om susținut de Liviu Dragnea. Alții vorbesc de Honorius Circa, liderul grupului de consilieri PSD, care nu s-a poziționat dur față de Firea, dar care susține intenția de schimbare a viceprimarului.

Trebuie spus și că, dacă nu se creează o majoritate de două treimi din numărul total al consilierilor (55) care să aprobe proiectul de demitere, viceprimarul Bădulescu va rămâne pe funcție până când se va forma o astfel de majoritate.

Bădulescu, avocat necunoscut cu o avere „pe datorie”

Cariera lui Aurelian Bădulescu este amprentată puternic de interacțiunea lui, în anii 1994-2007, cu serviciul secret al Ministerului de Interne – celebra „Doi ș-un sfert” sau DIPI – și cu Brigada de Combatere a crimei organizate și Antirog (BCCOA) din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). După câțiva ani de colaborare sub numele de cod „Ara” și „Raul”, Aurelian Bădulescu a devenit student la facultatea de drept a Universității „Dimitrie Cantemir” din București. A terminat studiile în 2006, când a și dat examen la Baroul Mehedinți, devenind avocat. Cum de a ales județul Mehedinți, el fiind originar din București, cine l-a ajutat să-și facă stagiatura acolo, iar apoi, în 2008, să-și deschidă cabinet, sunt mistere ca multe altele din biografia liderului PSD. Succinta verificare pe care am facut-o la Drobeta Turnu-Severin a relevat faptul că avocatul Aurelian Bădulescu e total necunoscut, iar în apartamentul de bloc unde își are înregistrat și acum cabinetul locuiește de vreo 3 ani o doamnă.

De avocatul Bădulescu nu-și amintește niciun vecin. Între anii 2012-2016, Aurelian Bădulescu a fost consilier general în Consiliul General al Municipiului București. Deși ar fi trebuit, Bădulescu nu s-a suspendat din funcția de avocat, așa cum cere legea. La Baroul Mehedinți nu există această mențiune. O face, însă, după ce este ales viceprimar al Capitalei din partea grupului PSD-UNPR. În data de 7 iulie 2016 se suspendă din Baroul Mehedinți și face mențiunea în declarația de interese din 2017. Declarațiile de avere ale lui Bădulescu conțin lucruri interesante. În prima, cea de la începutul de mandat ca viceprimar al Capitalei (21.07.2016) sunt consemnate datoriile: 250.000 euro împrumutați de la Axinte Maria Alexandra; două credite de la BCR, luate în 2007 cu rambursare în 2017: 30.000 lei și 15.000 euro. Bădulescu nu a avut și nu are nici acum vreo casă sau apartament, nici mașină. Doar o jumătate dintr-un teren de 4.500 mp, cumpărat în 2007, în comuna Păulești, județul Satu Mare.

Nu a câștigat niciun ban din avocatură, până în primele luni ale anului 2016, chiar înainte de a se suspenda. Atunci completează în declarația de avere din 15.06.2017 că a câștigat suma de 152.284,5 lei ca avocat. În 2017, vicele Aurelian Bădulescu reușește să-și achite datoriile la BCR, dar rămâne să înapoieze cei 250.000 de euro Mariei Axinte.

Cine e finanțatoarea viceprimarului Capitalei

Conform ziarului Jurnalul de Argeș, Maria Alexandra Axinte este fiica lui Gheorghe Axinte, patronul unei cunoscute firme de construcții și asfaltări din județul Argeș. În 2013, Maria era acționar la Simarc, firma din Câmpulung Muscel al fratelui lui Gigi Axinte, Aurel. În anul 2014, Simarc a avut un an bun, câștigând multe contracte cu statul pentru asfaltare și deszăpezire. A fost anul în care, Maria Alexandra Axinte și-a permis să-l împrumute pe Aurel Bădulescu cu 250.000 de euro, bani nerestituiți nici până în vara lui 2018, conform declarației de avere a viceprimarului Capitalei, deși atât firma tatălui, Argecom, cât și a unchiului au mari probleme financiare și se află în insolvență.

Argecom a luat de la Piraeus un credit în valoare de 22 milioane de lei, pe care nu l-a mai plătit. Banca a început apoi demersurile în instanță pentru a-și recupera pierderile numai că, ce să vezi, firma Argecom a intrat în insolvență, iar proprietățile magnatului Axinte au început să facă… picioare.

Piraeus Bank s-a înscris la masa credală însă a constatat repede că e în situația de a se alege cu „praful de pe tobă”, după ce Gheorghe Axinte, în calitate de administrator al Argecom, și-a înstrăinat bunurile spre a scăpa de executare. Așa au ajuns bunurile lui Axinte și ale soției sale pe numele fiicei lor, Alexandra Maria. Care i-a dat un sfert de milion de lei împrumut lui Bădulescu, pe termen nelimitat.

Marea lovitură: Cum dispare drogul de lux de sub nasul anchetatorilor!

Ziariștii anilor 2002-2003 i-au găsit un nume simbol: Dosarul „Cocaina din Venezuela”. Nu am știut atunci dacă a fost o operațiune la limita legii, terminată cu sustragerea a 6 kilograme din cel mai scump drog traficat. Câțiva ani mai târziu, în baza informațiilor adunate, a evoluției anchetei procurorilor, dar mai ales a recidivei unor polițiști implicați, am realizat că operațiunea „Cocaina din Venezuela” a fost, de fapt, o acțiune de bravură finalizată cu un furt de care ofițerii și agenții sub acoperire ai BCCOA nu au fost străini. Pentru deplina credibilitate a demersului jurnalistic, nu voi relata ce am scris eu la vremea respectivă, ci voi reda fragmente din actul oficial al Parchetului General și din articole ale colegilor din presă, indicând sursa. Povestea a debutat în decembrie 2002, pe aeroportul Otopeni. Era vorba de o operațiune controlată de trafic de cocaină din Venezuela, despre care aveau cunoștință un procuror român și echipe de investigatori din Franța, Divizia Narcotice din SUA și Venezuela. Persoanele implicate erau doi polițiști de la BCCOA și colaboratorii lor sub acoperire. Unul dintre aceștia, Petre Dumitrescu zis Rodriguez, care reușise să se infiltreze în rețeaua de traficanți, fusese trimis în Venezuela, la Caracas, ca să ia și să livreze în România o cantitate de cocaină. Se urmărea să se ajungă la distribuitorul român și la rețeaua lui. Din Ordonanța procurorului Ion Adam, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, întocmită în 14 iunie 2005, veți înțelege ce s-a întâmplat. Precizez că prin această Ordonanță, Ion Adam l-a scos de sub urmărire penală pe colegul său de la DIICOT, procurorul Flavius Crâznic (azi, avocat), prins în jocul infracțional al polițiștilor de la BCCOA care „pierduseră” 6 kg de cocaină.

Livrare de droguri, ca-n fi lmele cu polițiști corupți

„La data de 3.12.2002, Dumitrescu Petre a plecat în Venezuela și a revenit la scurt timp în țară cu avionul, aducând 6 kg cocaină, pe care a predat-o în Aeroportul Otopeni inspectorului principal de politie Petre Pitcovici, în autorizație fiind numit „PEPI”. Polițistul nu a fost însoțit de colegii săi sau alte persoane. Colaboratorului (n.r. Petre Dumitrescu, zis Rodriguez) i s-a refuzat decontarea cheltuielilor făcute cu ocazia deplasării în Venezuela, fiind îndrumat de la parchet la poliție și invers și cu această ocazie află că polițistul a sustras cele 6 kg de cocaină, negând primirea lor. Apreciază Dumitrescu Petre că procurorul se face vinovat de neglijență în serviciu fiindcă nu a venit la Aeroportul Otopeni să preia stupefiantele și astfel a permis polițistului corupt să-și însușească cele 6 kg de stupefiante.(…)

Petentul (n.r. Petre Dumitrescu) a avut calitatea de colaborator al investigatorilor acoperiți și nu al procurorului, și numai din ignorarea prevederilor legale acesta consideră că procurorul avea obligația să-l întâmpine la aeroport. (…)

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI