Vicepreședintele ICR Liviu Jicman: „Oamenii de cultură din România merită proiecte de anvergură și susținere”

Vicepreședintele ICR Liviu Jicman: „Oamenii de cultură din România merită proiecte de anvergură și susținere”

Festivalul Filmului European se apropie cu pași repezi, iar pentru că va avea loc chiar de Ziua Europei, ne amintim că împărtășim aceleași valori europene precum tradiție, creativitate, inspirație, multiculturalism.

În acest context, aflat la cea de-a XIX-a ediție, Festivalul își dă examenul de maturitate, iar EVZ este primul cotidian care pune întrebări vicepreședintelui Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, despre ce înseamnă acest festival pentru România.

EVZ: E loc de încă un festival de film în România? Prin ce se particularizează Festivalul Filmului European de toate celelalte?

Liviu Jicman: Un festival ajuns la cea de-a XIX-a ediție are locul său consacrat în peisajul cultural românesc. Festivalul Filmului European are multe particularități: identitatea europeană, selecția comună, diversitatea genurilor, componenta diplomatică personificată de cineastul român numit ambasador onorific, altul la fiecare ediție, replicile din alte orașe; chiar dacă nu este un festival-concurs, este, dacă vreți, o competiție între țări, în care fiecare ar dori ca propunerea sa să fie mai apreciată. Anul acesta în programul Festivalului Filmului European, incluzând proiecțiile de la București și edițiile locale din Craiova, Iași, Târgu Mureș, Brașov și Hunedoara vom avea peste 50 de filme europene la care invităm publicul cinefil. Lista filmelor care vor putea fi vizionate poate fi consultată pe site-ul oficial al festivalului, www.ffe.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

- Ce film ați ales pentru deschiderea de gală?

Pentru Gala de deschidere a festivalului am ales producția românească „Acasă la tata”, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn. Este pentru prima oară când Festivalul Filmului European se deschide cu un film românesc, prezentat în premieră națională cu această ocazie. Bineînțeles, vom invita alături de noi la gală și echipa de producție a filmului. De asemenea, vom avea o zi dedicată filmului românesc, ziua de 10 mai. Proiecțiile românești vor avea loc la CinemaPro, iar dintre acestea aș menționa medalionul dedicat ambasadorului onorific al festivalului, regizorul Tudor Giurgiu, de asemenea, filmul laureat la Berlinale anul acesta, „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, sau „Autoportretul unei fete cuminți”, în regia Anei Lungu.

- Festivalul este organizat sub egida EUNIC. Ce înseamnă pentru ICR colaborarea cu EUNIC?

- Ideea de a organiza Festivalul Filmului European sub egida EUNIC s-a născut anul trecut, EUNIC fiind organizația care reunește institutele culturale europene. Este natural ca acest festival, prin esența lui, un mozaic al culturilor europene, să fie organizat în parteneriat nu doar cu Reprezentanța Comisiei Europene – inițiatorul FFE – ci și cu toți membrii clusterului EUNIC București. Institutul Cultural Român este membru în EUNIC și încă unul foarte activ în întreaga rețea din Europa și din restul lumii. La București organizăm în parteneriat Festivalul Filmului European sau Noaptea Institutelor Culturale, și, totodată, colegii noștri de la institutele culturale române din străinătate participă la diverse evenimente ale clusterelor din care fac parte în cadrul EUNIC. De altfel, rolul important al ICR în cadrul EUNIC a fost recunoscut prin poziția onorantă pe care Horia- Roman Patapievici a deținut-o în perioada 2010-2011, când a prezidat rețeaua, și reconfirmat prin calitatea de gazdă pe care ICR a primit-o pentru a organiza toamna trecută Dialogul cultural Europa – China la București. Trebuie spus și că Institutul Cultural Român a obținut prin vot un reprezentant în cadrul grupului strategic al EUNIC Global, în persoana Irinei Cornișteanu. Unii dintre directorii ICR au fost, sau sunt președinți de cluster.

- În urmă cu un an v-ați propus să ieșiți cu festivalul în mai multe orașe din țară. Vorbim de patru orașe, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Hunedoara, plus București. De ce aceste orașe?

Este un obiectiv propus de anul trecut să reluăm extinderea națională a festivalului. Acest obiectiv nu ar fi fost posibil decât cu sprijinul și susținerea financiară a unor parteneri locali, pentru că bugetul din ultimii ani al ICR și, implicit, bugetul alocat Festivalului Filmului European este sensibil mai mic decât în trecut. Prin urmare, am încercat să găsim să ajungem, pe cât posibil, în toate regiunile țării, acolo unde am putut identifica un interes real din partea partenerilor locali. Vreau să mulțumesc susținătorilor noștri locali din Craiova, Iași, Târgu Mureș și Hunedoara, fiind posibil ca la această listă să adăugăm și Brașovul și, îndrăznesc să-mi doresc încă de pe acum ca anul viitor să trezim interesul autorităților locale și din alte orașe ale țării. Din păcate, lipsa unor cinematografe în multe orașe reprezintă un obstacol greu de depășit.

- Ambasadorul festivalului din acest an este Tudor Giurgiu. Ce înseamnă, mai precis, „ambasadorul festivalului”?

- În fiecare an este ales un regizor român cunoscut, cu care Festivalul Filmului European se asociază în comunicarea publică și în promovarea cinematografiei europene. Ambasadorul onorific regizează clipul Festivalului, în care propune o viziune personală asupra a ceea ce înseamnă cinematografia europeană în contextul actual. Fiind vorba anul acesta de regizorul Tudor Giurgiu, trebuie amintit și faptul că vom oferi publicului și o retrospectivă a filmelor sale.

Festivalul ajunge și în Ucraina și Modova

În comunicatele de presă date publicității de Institutul Cultural Român se vorbește și despre evenimente conexe. Activități creative, dar și „exportul” Festivalului în Ucraina și Moldova. „Vor fi organizate mai multe ateliere: unul de scenaristică cu Ileana Bîrsan, un altul de critică cinematografică cu Andrei Rus, un atelier de animație pentru copii ș.a. Cel mai important eveniment special de anul acesta este programul „Focus: Republica Moldova și Ucraina“. Cele două zile dedicate cinematografiei din Republica Moldova și Ucraina premerg unei inițiative care are loc în această toamnă la Kiev și Chișinău, unde vom exporta Festivalul Filmului European de la București. Acest proiect urmează a fi realizat pe baza unei finanțări obținute din fonduri EUNIC Global. Clusterul EUNIC București este anul acesta singurul cluster european care a câștigat o astfel de finanțare de la Bruxelles, iată un alt motiv de recunoaștere pentru FFE! Veți putea găsi toate detaliile în programul complet al festivalului, publicat în curând pe site-ul www.ffe.ro”, ne spune vicepreședintele ICR.