Vicepreşedinte CSM: Politicienii trebuie să se ABŢINĂ de la comentarii pe teme de JUSTIŢIE, despre dosare penale
- Silvana Chiujdea
- 11 decembrie 2014, 15:23
Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat joi că politicenii ar trebui să se abţină de la comentarii pe teme de justiţie sau despre dosare aflate la procurori şi judecători, precizând că atacurile se vor diminua atunci când clasa politică va înţelege că trebuie să susţină justiţia.
"Politicienii, persoanele publice, în discursurile publice, ar trebui să se abţină de la comentarii concrete în raportul cu temele concrete pe justiţie, cu dosarele penale care se află, într-un fel sau altul, la un moment dat, în investigare la procuror, în urmărire penală sau în judecată. Vreau să mai spun că am avut în vedere şi avem în vedere, în raport de prevederea constituţională că CSM este garantul independenţei justiţiei, că independenţa pe care o vizăm este independenţa obiectivă, indiferent de ceea ce crede procurorul sau judecătorul care are cauza în investigare sau care judecă respectiva cauză", a declarat procurorul Gheorghe Muscalu, după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că independenţa justiţiei a fost afectată prin declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei.
Întrebat dacă politicienii ar putea fi amendaţi pentru declaraţiile care afectează independenţa justiţiei, Gheorghe Muscalu a spus că CSM nu se poate transforma într-o structură care sancţionează contravenţional.
"Nu le putem da amenzi, s-a discutat acest lucru, nu cred că putem transforma Consiliul Superior al Magistraturii într-o structură care să sancţioneze contravenţional, nici nu ar fi constituţional din acest punct de vedere, nu ar fi legal", a spus Gheorghe Muscalu.
Potrivit vicepreşedintelui CSM, atacurile politicienilor la adresa justiţiei se vor diminua şi vor rămâne doar cazuri izolate atunci când clasa politică "se va maturiza" şi va înţelege că trebuie să susţină justiţia, care nu face altceva decât să susţină statul de drept.
"Aceste atacuri apar în principal în perioade de campanie electorală, în perioade mai importante pentru decizia politică. Vedem că, de o perioadă de timp, atacurile la justiţie s-au diminuat sau, cel puţin, ele se manifestă într-o limită rezonabilă", a mai spus Muscalu.
Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile lor despre dosarele Microsoft şi Lukoil şi despre o eventuală decizie a instanţei privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, a constatat, joi, plenul CSM, informează Mediafax.