Viceamiralul Ștefan Dinu și culisele operațiunilor ostile României din 1989
- Florian Olteanu
- 16 februarie 2025, 06:25

Viceamiralul Ștefan Dinu și culisele operațiunilor ostile României din 1989. Alături de generalul Iulian Vlad, ultimul șef al DSS, viceamiralul Ștefan Dinu a atras atenția asupra pregătirilor din afară pentru penetrarea României.
Viceamiralul Ștefan Dinu (7 februarie 1929-29 martie 2012) a condus Direcția de Informații a Armatei în perioada 1978-1990. Din ianaurie și până în septembrie 1990, când a trecut în rezervă prin pensionare, a fost Şeful Direcţiei a 3-a Contraspionaj din DSS. A deținut gradul de viceamiral din 1984.
Viceamiralul Ștefan Dinu - originea, studiile, avansarea în ierarhia militară
Viceamiralul Ștefan Dinu s-a născut la Bobicești-Romanați (astăzi în jud.Olt), la 7 februarie 1929. A absolvit în anul 1950, Școala de Ofițeri Politici având gradul de locotenent, la absolvire. În 1953, a absolvit Academia Militară, Secția Marină. Și-a completat studiile civile cu Licența în Istorie, la Universitatea din București. În 1975-1976, a urmat un Curs postuniversitar superior la Arma Marină.
A fost locțiitorul comandantului Școlii Superioare de Marină în 1953-1955. A activat ca locțiilor de comandant pe Distrugătorul Mărășești. A fost locțiitor al șefului DPA din Comandamentul Marinei. A urmat poziția de Locţiitor al şefului Direcţiei Organizatorice din Consiliul Politic Superior al Armatei. Înainte să devină șeful spionilor militari, a fost Locţiitor al comandantului Marinei Militare, fiind avansat contra-amiral în anul 1974.
Viceamiralul Ștefan Dinu, relații excelente cu omologul său iugoslav Giorgio Iovicic
Viceamiralul Ștefan Dinu a scris o carte apărută în mai 2009, „Condamnat la discreție”. A dezvăluit faptul că încă din 1985, Direcția de Informații a Armatei a avut informații despre acțiuni externe care să ducă la prăbușirea regimului. Viceamiralul Dinu a știut clar de a omologul său iugoslav, generalul -locotenent Giorgio Iovicic în octombrie 1989 că la Sofia, la Moscova și la Budapesta se pregăteau acțiuni de destabilizare.
Viceamiralul Dinu a scris faptul că atașatul militar sovietic la București, contra-amiralul Terendiev în 1988 a avut misiunea să „prelucreze” tovarășii români din MApN despre reformele din URSS. Ofițerul superior sovietic a fost somat de către șeful SMG generalul Gușă asupra depășirii atribuțiilor sale de diplomat militar.
Generalul Vlad: „se confirmă ceea ce ați spus voi”
Viceamiralul Ștefan Dinu l-a informat pe Nicolae Ceaușescu despre reformele din Ungaria, aduse la cunoștință de către generalul Frencz, în marja întâlnirilor din cadrul Tratatului de la Varșovia. Rapoartele ajungeau greu la Ceaușescu, mai ales că generalul Milea, ultimul Ministru al Apărării din România comunistă ar fi tergiversat câteva zile trimiterea lor.
Elena Ceaușescu l-a acuzat pe viceamiralul Dinu că „pleca prea mult urechea la ce zice străinătatea”. Acele vorbe puteau însemna un vot de blam. Sau mai pe românește chiar arestarea și degradarea militară.
Cert este că în noaptea de 21-22 decembrie 1989, viceamiralul Dinu ajunge la CC al PCR alături de generalii Milea și Vlad. Acolo, generalul Iulian Vlad i-a mărturisit: „se confirmă ceea ce ați spus voi”.
În mod cert, generalul Iulian Vlad când îl avertizase pe Ceaușescu atât înainte cât și după Malta despre ceea ce se pregătea, știa despre raportul viceamiralului Dinu care știa direct din Iugoslavia încă din octombrie 1989 ce se pregătea. În mod cert, Ceaușescu, Milea, știau.